Mi a Kisközösségi Program?

Abban hiszünk, hogy az ökológiai válságtól csak akkor szabadulhatunk meg, ha az egy helyen lakó emberek közötti együttműködés a mainál sokkal inkább előtérbe kerül. Ezért a fő célunk, hogy minél több ökologikus helyi kisközösség kialakulását segítsük elő a Kárpát-medencében, mindenféle méretű településen. Olyan kisközösségekét, amelyek hozzájárulnak egy kevésbé környezetterhelő életmód kialakításához, az egy helyen lakó emberek közösséggé kovácsolásához, valamint a helyi gazdaság erősödéséhez.

A Kisközösségi Program 2008 őszén indult, kutatási és akcióprogramként működünk. Ötletgazdája és szakmai vezetője Takács-Sánta András ökológus, egyetemi docens, az ELTE Humánökológia mesterszakának igazgatója. A kezdetektől fogva mintegy 15-30, szinte kizárólag önkéntes munkatárs dolgozik a programon, akik számos különböző tudományterülethez értenek. Fő tevékenységeink: terepmunka, közösségek segítése, könyvírás, tudásmegosztás, táborszervezés, humánökológia tanfolyam.

Tevékenységeink

 • Publikációk, tudástár

  Könyveink, tanulmányaink révén minél szélesebb körben igyekszünk megismertetni a helyi ökologikus közösségekben rejlő lehetőségeket. Mindazokat, akik pedig már eljutottak a tettekig, tudással, tapasztalatok összegyűjtésével, cselekvési lehetőségek bemutatásával segítjük.

  Tudj meg többet →
 • Terepmunka

  2009 óta járjuk az országot, és mélyinterjúkat készítünk helyi ökokezdeményezések kulcsembereivel. 2013 óta akciókutatást is végzünk: ökologikus helyi kisközösségek létrejöttét és működését igyekszünk elősegíteni.

  Tudj meg többet →
 • Nyilvános előadások,
  velünk készített interjúk

  Szívesen tartunk nyilvános előadásokat, beszélgetéseket a Kisközösségi Program gondolatairól, illetve eddigi eredményeinkről. Időnként pedig interjúk, riportok jelennek meg programunkról a nyomtatott, illetve az elektronikus médiában.

  Tudj meg többet →
 • Ökotáborok

  Nyári táborokban is igyekszünk népszerűsíteni az ökotudatos, közösségi életformát. A Látó-Mező gyerektábor 2012 óta működik, a Földhangoló felnőtt-tábort 2013 óta rendezzük meg, a kamaszokat 2016-tól a Szélkergető táborba várjuk.

  Tudj meg többet →
 • Állásfoglalások

  Olykor szakmai állásfoglalásokat adunk ki a programunkhoz szorosan kapcsolódó közpolitikai témákban. Időnként pedig más szervezetekkel közösen is kiállunk fontos ügyek érdekében.

  Tudj meg többet →
 • Humánökológia tanfolyam

  2010 óta minden évben tíz hónapos Humánökológia tanfolyamot indítunk. Figyelemre méltó lehet mindenki számára, aki szeretne többet tudni a környezeti problémákról és enyhítésük lehetőségeiről. A tanfolyam előadója Dr. Takács-Sánta András, az ELTE docense.

  Tudj meg többet →

Munkatársaink

Horváth Anita közgazdász
Horváth Péter természetvédelmi mérnök
Jacsó Enikő szociológus
Kaszás Rita biológus
Mészár Anna kulturális antropológus
Sebők Lehel humánökológia mesterszakos egyetemi hallgató

Korábbi (és talán leendő) munkatársak

Aklan András, Ádám Dóra, Andacs Noémi, Bagoly Emese, Balogh Pál Géza, Barta Eszter, Bodó Máté, Budai Edina, Csepku Ádám, Feigel Norbert, Fodor Eszter, Gálóczi Balázs, Gelencsér Zsófia, Gere Kálmán, Gilicze Tamás, Gosztonyi Bence, Groó Zita, Gyenis Kata, György Bálint, Heim Anita, Heiter György, Jankó András, Kapos Bálint, Kasza György, Kerekes Anna, Kovács Balázs, Kovács Katalin, Krepcsák Ádám, Maros Rudolf, M. Nagy Domonkos, Mucsi Márton, Nagy Károly András, Nagy Károly Menyhért, Nagyné Bán Hildegárd, Nagy Nóra, Plachi Attila, Polgár Emese, Puskás Gellért, Rauscher Anna, Dr. Rácz Judit, Révai Mátyás, Sáfián Fanni, Siposné Isépy Júlia, Skobrák Ferenc, Száraz Luca, Szenczi Péter, Szerencsy Nóra, Taksz Lilla, Tánczos Balázs, Teveli-Horváth Dorottya, Tóth Attila Bence, Varju Szandra, Vida Viktor, Virág Petra, Visy Kata, Zagyva Gabi, Zsák Yvonne

Kapcsolat

Keress minket, ha...

 • ...helyi ökoközösséget alapítanál bárhol a világban és szakmai segítségre van szükséged!
 • ...ha csatlakoznál egy már létező magyarországi közösséghez, de nem találtad még meg az igazit!
 • ...a már meglévő közösségeddel szívesen inspirálódnátok, szívesen cserélnétek tapasztalatot más kezdeményezések képviselőivel (pl. az Új Koma Háló tagjaival)!
 • ...úgy gondolod, szakmailag érdemes volna együttműködnünk!
 • ...szívesen járulnál hozzá anyagilag a Kisközösségi Program céljaihoz!

...vagy küldj nekünk egy emailt az info@kiskozossegek.hu címre.