Nyilvánosságra hoztuk a Kiútikönyv munkacímű, készülő kézikönyvünk egyik fejezetét. Az anyag a „Mit tehetnek helyi (kis)közösségek a biológiai sokféleség megőrzése és a zöldterületek védelme érdekében?” címet viseli.
A fejezet először helyzetképet ad a biológiai sokféleség hazai állapotáról. Ezután pedig számos ötletet nyújt helyi (kis)közösségek számára ahhoz, hogy mit tehetnek a biológiai sokféleség megóvása, illetve a települések zöldterületeinek védelme érdekében.
A szöveghez mindenkitől örömmel veszünk konstruktív visszajelzéseket. Már csak azért is, mert a könyv majdani megjelenéséig még be tudjuk építeni ezeket a fejezetbe. Sőt, tervezzük azt is, hogy néha frissítjük is majd ezt a most közzétett elektronikus anyagot (ezért viseli az „1.0. változat” alcímet).
A könyvfejezet letölthető pdf formátumban.
A Kiútikönyv egy korábban közzétett rövid részlete szintén érhető.
A Kiútikönyv egy kisközösségi kézikönyv lesz, amely amellett, hogy tartalmaz majd rengeteg, elsősorban közösségi szintű környezetkímélő viselkedési alternatívát, útmutatót nyújt a közösségszervezéshez, továbbá a helyi politikai döntéshozatal befolyásolásához is.
#Kiútikönyv
#Könyveink
Takács-Sánta András „Kisközösségek: miért fontosak a fenntarthatósághoz?” című előadásával indul az Ökoszolgálat „Ökoháztartás tréning városlakóknak” elnevezésű sorozata.
Időpont: március 7. (szerda), 18-20h.
Helyszín: Aranytíz Kutúrház, Budapest V. Arany János utca 10.
#Budapest
#Előadás
Szeged környékén is elindult a közösség által támogatott mezőgazdaság az Évkerék Ökotanya révén. Terepmunkánk során a szervezőkkel interjúztunk.
Szegedtől nem messze él egy házaspár, akik zöldséget termesztenek, állatokat tartanak, és az egész életvitelüket igyekeznek fenntarthatóvá tenni. Bő egy éve friss zöldséggel látják el vevőkörüket, közel 40 családot. Zöldségeik idén tavasztól hivatalosan is bio minősítést kapnak.
Hosszú távú céljuk, hogy főállásban folytassák ezt az életvitelt és minél több emberhez eljuttassák a tapasztalataikat, illetve motiválják őket, hogy a saját környezetükben hasonló kezdeményezést indítsanak. Bár bevallásuk szerint sok mindenen kell még javítaniuk, az érdeklődés irántuk egyre nagyobb, ami a szívből jövő lelkesedésüknek köszönhető.
Blogjuk itt érhető el.
#Élelmiszer
#Terepmunka
Egy meghívásnak eleget téve a fenti címmel tartott beszélgetéssel összekötött nyilvános előadást Takács-Sánta András január 28-án, szombaton Debrecenben, a Csapókerti Közösségi Házban.
Részlet a meghívóból:
„Vízhiány, mérgezett élelmiszerek, sivár tájak, ellenséges emberek. Egyre inkább ilyen világ vár ránk, ha a jelenlegi pazarló, felelőtlen életmódunkat folytatjuk. De könnyű elképzelni egy vidámabb, élettel teli jövőt is. Vajon mit tehetünk azért, hogy ez utóbbi váljon valóra? Egyedül, elszigetelten nem sok mindent. Ám mi történne, ha összefognánk hasonlóan gondolkodó barátainkkal, és helyi kisközösségeket formálnánk? Így már hatalmas energiák szabadulhatnak föl, ráadásul még jól is érezhetjük magunkat. Hogy kezdjünk bele a közösségalapításba? És mit tehetünk együtt egy élhetőbb világért? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk a bevezető előadás után.”
#Előadás
#Beszélgetés
Közösség által támogatott mezőgazdaság kezdeményezésre sajnos még kevés példa létezik Magyarországon, de a tahitótfalui Háromkaptáré egyelőre berobbanó sikertörténetnek nevezhető. Terepmunkásaink velük interjúztak.
Habár csak 2010 őszén indult a tervezés, de 2011-ben már 40 családot láttak el hetente biozöldséggel a mintegy 1 hektáros tahitótfalui gazdaságból. A szentendrei, váci és pilisszentlászlói családok a biopiaci ár alatt megbízható, egészséges élelmiszerhez jutnak.
Mivel a hetente egyszer érkező doboz tartalma csak az átvételkor derül ki, ez arra késztette a résztvevőket, hogy átalakítsák a korábbi berögzült főzési szokásaikat, ami úgy tűnik, nem okozott nagy nehézséget. Viszont cserébe új zöldségféléket és recepteket ismerhettek meg a közösségen belül.
Ez a fajta vevő-eladó kapcsolat nemcsak a fogyasztónak kedvező, de a termelő is nagyobb biztonságban van, hiszen az előre garantált, sőt előre fizetett bevétel miatt tervezhetőbb az egész éves munkája.
#Élelmiszer
#Terepmunka