„Az igazi felfedezéshez nem új tájak kellenek, hanem új szemek.”

A Földhangoló tábor megoldás-, cselekvés- és közösség központú. Az azonban nyilvánvalóan elkerülhetetlen, hogy tisztázzuk, tulajdonképpen mire is keresünk megoldást, illetve milyen célok mentén lenne érdemes cselekednünk. A kultúránkból fakadó meggyőződéseink gyakran gátat szabnak a képzeletünknek, hogy a problémákra és kihívásokra új nézőpontból tekintsünk, a megszokott (és rendszerint nem, vagy csak nagyon korlátozottan működő) sémák és válaszok helyett újraértelmezzük magát a kérdést. A tábor előadásai és beszélgetései során igyekszünk elgondolhatóvá tenni azokat a lehetőségeket, amelyek a megszokott keretek között nemigen merülnek föl.

Jelenlegi életvitelünk ökológiai, gazdasági és társadalmi értelemben fenntarthatatlan, valamint súlyos morális kérdéseket is felvet. Ma már elég sokan tisztában vagyunk ezzel, mégis – akarva-akaratlanul – mindannyian részesei és mozgatórugói is vagyunk a jelenlegi folyamatoknak. Rengeteg információ áll rendelkezésünkre arról, hogy mit és hogyan lehetne másként csinálni, ám az információáradatban való eligazodás és a megvalósításhoz szükséges motiváció nagy nehézséget jelentenek egy atomizált társadalomban. A közösségi lét viszont a mellett, hogy ez utóbbiakban segíthet, teljesen új kontextusba helyezi a felmerülő problémákat is: többé nem egyénileg, hanem a társainkkal együtt tehetünk valamit a megoldásukért.

Táborunk célja az ökotudatos, közösségi létezés útjainak bemutatása. Igyekszünk a résztvevők bevonásával, közösen megtalálni ezeket az utakat. A tábor fizikai, szellemi és lelki kaland is egyben. A fizikai kalandot a gyakorlati programjaink jelentik (pl. kézműveskedés, kertészkedés), a szellemi részt az előadásaink/beszélgetéseink biztosítják (amelyeken kifejezett szándékunk a vita generálása, az eltérő vélemények kulturált ütköztetése, így az álláspontok közös alakítása), a lelki kalandot pedig a közösségi együttlét tevékenységei adhatják meg (kirándulás, tábortűz-zenélés, játék, filmnézés).

Reméljük, hogy hamarosan találkozunk Veled is!

A Kisközösségi Program 7 és 13/14 év közötti gyerekek számára is indít táborokat Látó-Mező néven.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ígérjük, hogy kizárólag a táborral kapcsolatos hírekről küldünk emailben értesítést.

Programok

Eszmei/gondolati háttér

 • tudatos fogyasztás
 • tőkekoncentráció
 • ökofilozófia, ökopolitika
 • élelmünk kérdései
 • népességrobbanás
 • alternatív gazdaság
 • erőszakmentesség
 • pszichológia
 • permakultúra

Közösség

 • közösségi játékok
 • tábortűz
 • zenélés, tánc
 • filmnézés
 • művészet, land-art
 • kézműves foglalkozások
 • közös főzés

Fenntarthatóság a gyakorlatban

 • kertészkedés
 • sajtkészítés, lekvárfőzés
 • fermentálás
 • felelős állattartás
 • komposztálás
 • barkácsolás
 • ehető- és gyógyító vadnövények
 • kozmetikum-készítés

Kalandozás, hagyományőrzés

 • helytörténet
 • erdőjárás, kirándulás
 • éjszakai túra
 • jurtaépítés
 • íjászkodás
 • lovasprogram

Rólunk mondták

Medgyessy Ildi

Sok kedves, hasonló gondolkodású, értékrendű emberrel ismerkedtem meg, és átfogó képet kaptam az ökolét lehetőségeiről! Új terveket kezdtem el szőni a tábor óta!

Medgyessy Ildi visszajáró táborozó


A helyszín

A tábor helyszínéül (idén először) a Gödöllői-dombság keleti határán elterülő, 50 házból álló autonóm lakóegyüttest, a Galgahévízi Ökofalut választottuk, amely a Gödöllő és Hatvan közötti Galgahévíznél fekszik. Tömegközlekedéssel a fővárosból a Budapest–Hatvan-vasútvonalon, illetve a Puskás Ferenc stadion autóbusz-pályaudvarról induló 400-as volánbusszal lehet megközelíteni. Közúti elérését a 31 312-es számú mellékút teszi lehetővé.

A tábor programjai szorosan kapcsolódnak az Ökofaluhoz, annak környezetéhez, de teszünk majd egy kirándulást a közeli dombokon, erdőkben is. Szállás a falun belül kőházban és jurtában/sátrakban lesz.

Galgahévíz
Galéria 2022 Galéria 2021 Galéria 2018 Galéria 2017
Galéria 2016 Galéria 2015 Galéria 2014 Galéria 2013

Történetünk számokban

8 év

144 táborozó

1248 együtt eltöltött óra

Táborvezetők

Kovács DóraKovács Dóra

Kovács Dóra

Kovács Dóra

Miért érdemes felnőtt táborba menni?

Szerintem tökéletes kikapcsolódás a nagyvárosi életmódból. Ráadásul egy olyan közösségben, ahol hasonló érdeklődésű emberekkel találkozunk, elkerülhetetlen, hogy új barátokra tegyünk szert. A legtöbbünknek van gyerekkori táboros élménye, bár gondolom ez nem mindenkinek pozitív, felnőttként táborozni viszont garantáltan jó élmény (már csak érettségünkből fakadóan is). Ha valaki nyitott és szeretne másokkal kapcsolódni, bármilyen tematikus felnőtt tábor hatalmas feltöltődést adhat az év további szakaszára. Én legalábbis minimum fél évig tudok élni az ilyen élményekből, a megszerezett ismeretségekről nem is beszélve.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

A Kisközösségi Program önkénteseként kerültem kapcsolatba a táborszervezés lehetőségével. Mivel érdekesnek találtam a feladatot, és értékes időtöltésnek tekintem a táborozást másokkal, így lelkesen vettem a kihívást, hogy egy tartalmas tábort szervezzek másoknak, amin én magam is örömmel részt veszek. :)

Miért alkalmas helyszín Galgahévíz a táborozásra?

A Galagahévízi Ökofalu egy mesés környezet, ami idén nyáron az ökotábor helyszíne lesz. A táborozóknak lehetőségük lesz megismerni ennek a komplex fenntartható településnek a mindennapi életét és történetét, ráadásul eléggé elzárt helyszín ahhoz, hogy mindenki teljesen kikapcsolódhasson a mindennapokból.

Mi az a képességed, ami hasznos lehet a táborban?

Engem minden érdekel, úgyhogy elsősorban a nyitottságomat mondanám. Azután a gyarkolatiasságomat és a probléma-megoldó képességemet. Biztosan lesznek meglepetések, váratlan fordulatok, ezeket általában jól kezelem és képes vagyok rögtönzött, de jó megoldásokra a pillanat hevében. Azért remélhetőleg minden nagyjából úgy megy majd, ahogy eltervezzük! :P Ezeken kívül hajlamos vagyok megpróbálni oldani a hangulatot magam körül, úgyhogy lehet kacagásokra számítani a közelemben. ;)

Miért vonzó számodra a Földhangoló Ökotábor szervezése?

Ez egy nagyszerű kihívás a számomra. Munkámból adódóan egyébként emberekkel kell foglalkoznom, 10-13-mal egyszerre, de az természetesen teljesen más mint egy tábor megszervezése és működtetése. Jó régen elvégeztem egy Protokoll ügyintéző tanfolyamot, úgyhogy most végre leporolhatom a rendezvényszervezési tudásomat. Továbbá körülbelül egy évvel ezelőtt megfogalmazódott bennem, hogy szívesen foglalkoznék fiatal felnőtteknek való tábor szervezésével, így most az önkéntes munkám keretében tulajdonképpen ez egy valóra vált óhaj-sóhaj (persze a korhatár más, de a feladat hasonló).

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Egy pénzügyi startup-ban tanítom be az újdonsült munkatársakat az ügyfélszolgálatunk rejtelmeibe. Nem igazán ökologikus munka, sajnos nem mondhatom, hogy magam mögött hagytam a mókuskereket, de a cég megfelel az igényeimnek, és nagyon sok fejlődési lehetőséget és szabadságot kínál számomra, hogy a munkán kívüli életemet teljesebben élhessem.

Mit csinálsz a szabadidődben?

A Kisközösségi Programban önkénteskedem, például a tábort szervezem az utóbbi időben. :P Ezen kívül rengeteg apróságot: barátaimmal találkozom, DnD-zek immáron 3,5 éve, podcastokat hallagatok, olvasok, a beltéri giliszta komposztomat gondozom, főzni tanulok, stb. Újabban pedig különféle tanfolyamokon tanulok munka után. Most épp egy Fitoterápia tanfolyamot végzek, előzőleg Humánökológia és Life coaching tanfolyamon vettem részt, de már szemezek két másikkal is.

Mit üzensz a táborba jelentkezőknek?

Ha nyitott vagy és kész új dolgokat tanulni, illetve megosztani a tapasztalataidat, valamint ha szeretnél hasonló, ökologikus gondolkodású emberekkel találkozni, akkor nehogy otthon maradj! :) Lesz sok beszélgetés, természetjárás, összehangolódás, főzőcskézés. Várunk mindenkit szeretettel!

Sovcsik KrisztiánSovcsik Krisztián

Sovcsik Krisztián

Sovcsik Krisztián

Miért érdemes felnőtt táborba menni?

Tanulni, új nézőpontokat és komákat megismerni, kikapcsolódni. Eközben élményeket és benyomásokat szerezve felfedezni saját magunk, mi iránt is érdeklődünk igazán, mit tudunk hasznosítani a mindennapokban is, mindezt megspékelve jó társasággal.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Úgy érzem sok értékes tapasztalattal távoztam a 2022-es táborból és amikor felmerült, hogy segítség kell a szervezésben, gondolkodás nélkül vetettem bele magam, hogy másoknak is megadhassuk ezt a lehetőséget.

Miért alkalmas helyszín Galgahévíz a táborozásra?

Galga-patak mellett híres falu, itt terül el a Bika-tó,
Barokk stílus, Esterházy-birtok, s történelmi itató.
Egy köpés innen Tura, nem is arra lesz a túra.
Fel nem fogható ésszel, eme hely tele volt régésszel.
Megkaptuk a lehetőséget, így ajánljuk neked,
A tábor itt lesz teljes, együtt veled!

Mi az a képességed, ami hasznos lehet a táborban?

Tűzgyújtás és boma építés :)

Miért vonzó számodra a Földhangoló Ökotábor szervezése?

Mert hozzám hasonló komákat ismerhetek meg, akik ennek mentén élik mindennapjaikat, vagy szeretnének ezzel megismerkedni és hangolódni a többiekkel és az elemekkel.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Online antikváriumot vezetek, könyveket adok és veszek minden mennyiségben.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Egy amatőr rockzenekarban dobolok és emellett sok koncertet látogatok tapasztalat és ihletszerzés céljából. 2023 óta a Kisközösségi programban önkénteskedem, valamint amikor időm engedi társasjátékozni és úszni szoktam.

Mit üzensz a táborba jelentkezőknek?

A mindennapi forgatagban jelentkezhetsz workshopokra, előadásokra, különböző beszélgető estekre, tanulhatsz, tapasztalhatsz saját tevékenységeidből, nézhetsz videókat, ezek mind fontosak és szükségszerűek. Itt azonban egyben megélheted és azon nyomban alkalmazhatod ezen tudásod és új ismereteid.

Horváth PéterHorváth Péter

Horváth Péter

Horváth Péter

Miért érdemes felnőtt táborba menni?

Mert ez egy remek lehetőség életben tartani a bennük fuldokló gyermeket, találkozni hasonszőrűekkel és életre szóló barátságokat kötni velük.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Elmentem táborozni, és itt ragadtam.

Miért alkalmas helyszín Galgahévíz a táborozásra?

Mert ott lesznek a táborozók. :)

Mi az a képességed, ami hasznos lehet a táborban?

Ezt talán a többi szervező tudná megmondani. Valójában fogalmam sincs, hogy miért nem raktak még ki a csapatból. :D

Miért vonzó számodra a Földhangoló Ökotábor szervezése?

A fentebb említett hasonszőrűek miatt, és mert mindig tanulok valami újat.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Alkalmazkodom a folyamatosan változó körülményekhez. Több-kevesebb sikerrel.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Túrázom.

Mit üzensz a táborba jelentkezőknek?

Jól döntöttél.

Időpontok és díjak

A 2024-es Földhangoló Ökotábor időpontja: 2024. július 8-13.

A tábor maximális létszáma 35 fő, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltjük fel. Van egy minimális létszám is, ami alatt a tábor (anyagi okokból) sajnos nem tud megvalósulni. Ha jelentkezők száma nem éri el a 15-öt, akkor természetesen erről mindenkit értesítünk és az addig befizetett tábordíjakat (előlegeket is) maradéktalanul visszautaljuk.

A tábor költsége 73.800 Ft/fő, mely tartalmazza a szállást, az összes program személyi jellegű, illetve anyagköltségét, valamint az étkezéseket (az ételek zömmel organikus gazdálkodásból származó alapanyagok felhasználásával készülnek), az útiköltséget viszont nem. A befizetett összeg a Kisközösségi Program működését is támogatja.

Támogatói tábordíj: kedvezmények nélküli, 78.300 Ft-os támogatói tábordíjjal járulhatsz hozzá kevésbé jó anyagi helyzetben lévő társaink táborozásához. Kérjük, hogy ezt a szándékodat a jelentkezési űrlap "egyéb megjegyzés" mezőjében jelezd!

Támogatás kérése: ha szívesen jönnél táborozni velünk, de az anyagiak problémát jelentenek a számodra, kérjük, hogy jelezd a foldhangolo@kiskozossegek.hu e-mail címen. Igyekszünk ezen segíteni, például az esetleges támogatói tábordíjak felhasználásával.

A táborba jelentkezni az alább belinkelt űrlap kitöltésével lehet. A jelentkezési lap beérkezését követően a jelentkezésben megadott e-mail címre küldünk visszaigazolást, illetve információkat az adott tábor díjának, előlegének befizetési módjáról. A jelentkezést az előleg (22.000 Ft/jelentkező) befizetését követően tekintjük érvényesnek.

Jelentkezni június 1-ig van lehetőség.

Ha kérdéseid vannak, jelezd felénk bátran a foldhangolo@kiskozossegek.hu címen.

Jelentkezés

Kapcsolat

Mit pakoljunk az úticsomagba?

Mit érdemes mindenképpen magaddal hoznod?

Az alábbi holmikra nagy valószínűséggel szükség lesz a táborban. Ezeknek a beszerezésében szükség szerint tudunk segítséget adni. Ezt kérjük, jelezd felénk!

 • több váltás koszolható ruha – kertészkedéshez, állatokkal kapcsolatos programokhoz is legyen alkalmas
 • meleg ruha – este, éjszaka lehet hűvös idő
 • váltás cipő – lehetőleg az egyik vízálló, túrázásra alkalmas cipő
 • papucs
 • sapka, kalap vagy fejkendő
 • fürdőruha – ha szeretnél tóban megmártózni, de nagy melegben ezen kívül is jól jöhet
 • túrázásra alkalmas kisebb hátizsák
 • esőkabát, egyéb vízálló ruha
 • kulacs vagy vizespalack
 • tisztálkodási eszközök
 • hálózsák (jurtában alváshoz (opcionális) kellhet)
 • polifoam vagy pokróc, ami nem baj, ha kissé vizes/koszos lesz
 • zseblámpa vagy fejlámpa (+ elemek/akku hozzá) – éjszakai rövid kiránduláshoz
 • kesztyű kertészkedéshez és egyéb gyakorlati programokhoz (pl.: gyümölcsaszaló, alomszék, komposztkeret készítése)
 • szúnyog és kullancsriasztó
 • személyi igazolvány és TAJ kártya, diákigazolvány (ha van)

Mi lehet még hasznos?

Az alábbi eszközök nem nélkülözhetetlenek a tábori élethez, de ha van otthon belőlük, hasznát veheted.

 • fényképezőgép
 • hangszerek – kézben, táskában könnyen hordozható tábori zenéléshez, énekléshez – a zongorára biztosan nem lesz szükség ;)
 • határozókönyvek, zsebhatározók – ceruzával írd bele a neved!
 • sporteszközök (pl. íj, labda)
 • távcső
 • dobozok, vászontáskák – pl. növények/gombák gyűjtéséhez
 • tájoló, iránytű

Mit ne hozz magaddal a táborba?

Az alábbi eszközökre biztosan nem lesz szükség a tábor ideje alatt, ezért kérjük, hogy ezeket ne pakold be a hátizsákba.

 • elektronikai eszközök/kütyük (pl.: laptop)
 • szintetikus üdítők, élelmiszerek – a táborban a fő étkezések között is lesz lehetőség pl. friss gyümölcs fogyasztására, nincs szükség extra bolti nassolnivalókra. Mindemellett otthon készített, jól elálló házi süteményeket, kekszeket szívesen fogadunk.
 • A háziállatokat légyszi hagyd otthon!
 • Semmiképpen ne hozz a táborba illegális tudatmódosító szereket. Ezek használata a tábor ideje alatt tilos, a táborból való kizárást vonja maga után.
 • Ne hozz a táborba fegyvert!