„Az igazi felfedezéshez nem új tájak kellenek, hanem új szemek.”

A Földhangoló tábor megoldás-, cselekvés- és közösség központú. Az azonban nyilvánvalóan elkerülhetetlen, hogy tisztázzuk, tulajdonképpen mire is keresünk megoldást, illetve milyen célok mentén lenne érdemes cselekednünk. A kultúránkból fakadó meggyőződéseink gyakran gátat szabnak a képzeletünknek, hogy a problémákra és kihívásokra új nézőpontból tekintsünk, a megszokott (és rendszerint nem, vagy csak nagyon korlátozottan működő) sémák és válaszok helyett újraértelmezzük magát a kérdést. A tábor előadásai és beszélgetései során igyekszünk elgondolhatóvá tenni azokat a lehetőségeket, amelyek a megszokott keretek között nemigen merülnek föl.

Jelenlegi életvitelünk ökológiai, gazdasági és társadalmi értelemben fenntarthatatlan, valamint súlyos morális kérdéseket is felvet. Ma már elég sokan tisztában vagyunk ezzel, mégis – akarva-akaratlanul – mindannyian részesei és mozgatórugói is vagyunk a jelenlegi folyamatoknak. Rengeteg információ áll rendelkezésünkre arról, hogy mit és hogyan lehetne másként csinálni, ám az információáradatban való eligazodás és a megvalósításhoz szükséges motiváció nagy nehézséget jelentenek egy atomizált társadalomban. A közösségi lét viszont a mellett, hogy ez utóbbiakban segíthet, teljesen új kontextusba helyezi a felmerülő problémákat is: többé nem egyénileg, hanem a társainkkal együtt tehetünk valamit a megoldásukért.

Táborunk célja az ökotudatos, közösségi létezés útjainak bemutatása. Igyekszünk a résztvevők bevonásával, közösen megtalálni ezeket az utakat. A tábor fizikai, szellemi és lelki kaland is egyben. A fizikai kalandot a gyakorlati programjaink jelentik (pl. kézműveskedés, kertészkedés), a szellemi részt az előadásaink/beszélgetéseink biztosítják (amelyeken kifejezett szándékunk a vita generálása, az eltérő vélemények kulturált ütköztetése, így az álláspontok közös alakítása), a lelki kalandot pedig a közösségi együttlét tevékenységei adhatják meg (kirándulás, tábortűz-zenélés, játék, filmnézés).

Reméljük, hogy hamarosan találkozunk Veled is!

A Kisközösségi Program 7 és 13/14 év közötti gyerekek számára is indít táborokat Látó-Mező néven.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ígérjük, hogy kizárólag a táborral kapcsolatos hírekről küldünk emailben értesítést.

Programok

Eszmei/gondolati háttér

 • tudatos fogyasztás
 • tőkekoncentráció
 • ökofilozófia, ökopolitika
 • élelmünk kérdései
 • népességrobbanás
 • alternatív gazdaság
 • erőszakmentesség
 • pszichológia
 • permakultúra

Közösség

 • közösségi játékok
 • tábortűz
 • zenélés, tánc
 • filmnézés
 • művészet, land-art
 • kézműves foglalkozások
 • közös főzés

Fenntarthatóság a gyakorlatban

 • kertészkedés
 • sajtkészítés, lekvárfőzés
 • fermentálás
 • felelős állattartás
 • komposztálás
 • barkácsolás
 • ehető- és gyógyító vadnövények
 • kozmetikum-készítés

Kalandozás, hagyományőrzés

 • helytörténet
 • erdőjárás, kirándulás
 • éjszakai túra
 • jurtaépítés
 • íjászkodás
 • lovasprogram

Rólunk mondták

Medgyessy Ildi

Sok kedves, hasonló gondolkodású, értékrendű emberrel ismerkedtem meg, és átfogó képet kaptam az ökolét lehetőségeiről! Új terveket kezdtem el szőni a tábor óta!

Medgyessy Ildi visszajáró táborozó


A helyszín

A tábor helyszínéül (idén először) a Tolnai-hegyhát egyik kis, csendes települését, Murgát választottuk, amely Szekszárd és Bonyhád nagyobb városok közelében helyezkedik el. Megközelíteni tömegközlekedéssel a dombóvári vasútvonalon lehet, a Szakály-Hőgyész állomásig utazva.

A tábor programjai szorosan kapcsolódnak a községhez, annak környezetéhez, de teszünk majd egy kirándulást a közeli túraútvonalak egyikén is. A faluban található vendégház ad szállást nekünk.

Murga
Galéria 2022 Galéria 2021 Galéria 2018 Galéria 2017
Galéria 2016 Galéria 2015 Galéria 2014 Galéria 2013

Történetünk számokban

8 év

144 táborozó

1248 együtt eltöltött óra

Táborvezetők

Pauló GergőPauló Gergő

Pauló Gergő

Pauló Gergő

Miért jó szerinted felnőttként is táborozni?

Sokunknak vannak gyerekkori (remélhetőleg pozitív) táborozós emlékei, viszont felnőtt korunkra ez a tevékenység rendszerint kikopik az életünkből, és átveszi a helyét pl. a fesztiválokra járás, a hétvégék a barátokkal, később pedig a családdal. Kár érte, hiszen egy hétig együtt lenni 15-30 addig ismeretlen, de vélhetőleg sok ponton hozzánk hasonló emberrel olyan új és intenzív közösségi élményt nyújthat, amilyet az előbbiek érzésem szerint jóval kevésbé. Érdemes tehát (újra) átélni mindezt felnőttként is.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

2014-ben vettem részt a Földhangoló táborban először, akkor még mint táborozó. Azután "keveredtem bele" a szervező csapatba, az legutóbbi táborokban pedig már főszervezőként koordináltam a közös munkát.

Miért alkalmas helyszín Murga a táborozásra?

Murga sok szempontból hasonlít a korábbi táborhelyszínekre, Nagybörzsönyre és Kácsra: kis, csendes zsákfalu, átmenő forgalom nélkül, ami így kiválóan alkalmas a közösségi együttlétre. A helyszín további nagy előnye, hogy a táborok szervezésén túl éppen itt építjük a kis gazdaságunkat immár második éve, ami a tábor élelemmel való ellátásában is szerepet játszik, valamint számtalan lehetőséget nyújt programok tartására.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Arra a képességemre, hogy átlássam a tábor egészét, hogy tudjam koordinálni a tevékenységeket, a táborozók és a programtartók együttműködését. Ezen kívül rendszerint szükség van némi kreativitásra és rugalmasságra is, hogy a nem várt nehézségeken hamar túl tudjunk lendülni.

Miért fontos neked a Földhangoló Ökotáborban részt venni?

Egyrészt már 2014 óta (néhány kimaradt évet leszámítva) része az életemnek a tábor, amit így lassan egyfajta hagyománynak élek meg és örömmel viszek tovább. Másrészt, ha az ökológiai válságra tekintek, a Földhangolót kiváló lehetőségnek látom arra, hogy a mindennapok felszínességénél jóval mélyebben bevonjunk embereket ezen problémakör megértésébe és a kiútlehetőségek megtalálásába.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

A párommal a tábor helyszínéül szolgáló településen próbáljuk, nagyrészt mezőgazdasági tevékenységből biztosítani a megélhetésünket, valamint egy számunkra minőségi életformát kialakítani. Ezen kívül néhány civil szervezetben önkénteskedem, illetve időnként cikkeket/publicisztikákat is írok bizonyos sajtóorgánumokba. Értékes és hasznos tevékenységnek tartom másokkal együtt gondolkozni az életünk égetően fontos kérdéseiről, aminek az ökológiai válság problematikája talán a legfontosabb részét képezi.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Immár (szerencsére) nem igazán válik szét az életemben a munka és a szabadidő. Ha fizikai munkát végzek, közben gyakran hallgatok előadásokat, beszélgetéseket, hangoskönyveket. Ha éppen nem a gazdaságban vagy a civil szférában tevékenykedem, akkor szívesen kirándulok, olvasok, nézek filmet, megyek színházba, hallgatok zenét (vagy éppen próbálok zenélni) és találkozom barátokkal.

Mit üzensz a táborba jelentkezőknek?

Hogy készüljenek fel egy komplex tapasztaltra, ami nem csupán információátadásról, hanem bevonódásról, gyakorlati próbálkozásokról, kulturált vitákról és közösségi együttlétről is legalább annyira szól majd. Továbbá a mellett, hogy vélhetőleg sok közös gondolat hozza össze egy ilyen tábor résztvevőit, az is sejthető, hogy bőven lesznek különbségek is köztünk tudásban, szemléletben és érzelmi beállítódásban. Fontos tehát, hogy nyitottak legyünk egymás megismerésére, mert csak így tudjuk ezt a tábort egy pozitív, közös tapasztalássá, élménnyé varázsolni.

Ágoston-Papp DorottyaÁgoston-Papp Dorottya

Ágoston-Papp Dorottya

Ágoston-Papp Dorottya

Miért jó szerinted felnőttként is táborozni?

Kisiskolás korom óta járok nyaranta táborozni és még mindig ugyanazért és ugyanannyira jó: a közösségben létezésből, a játékos, vidám, önfeledt tanulásból, a kirándulásból, a nevetésből, a kalandokból, a természet szeretetéből nem lehet kinőni. Sőt, tulajdonképpen így kellene teljen minden napunk felnőttként is. Egy táborban kaphatunk ebből a fajta életből egy kis ízelítőt, amivel aztán eldönthetjük, hogy mi mit kezdünk, hogyan építjük be az elemeit a mindennapjainkba.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

2017-ben voltam először táborozó, ekkor ismertem meg Gergőt, aki akkor is szervező volt már és akivel azóta szorosabb szövetségre is léptünk. Most, hogy a közös otthonunknak helyet adó településen szerette volna megszervezni újra a tábort, adta magát a szituáció, hogy besegítsek neki.

Miért alkalmas helyszín Murga a táborozásra?

Murga egy kicsiny zsákfalu, ahol mindig kint vagy a természetben, akárhol is legyél, még bent a házban is, hisz az maga is abból épült, amit a természet adott: sárból, pelyvából, fából, agyagból. Itt igazán lehetőség van kiszakadni a mindennapok mókuskerekéből, a nyüzsgésből, és egy hétre felvenni egy lassabb, csendesebb, nyugalmasabb tempót. Ez nem csak a léleknek tesz jót, hanem lehetőséget ad arra is, hogy egymáshoz és a gondolatainkhoz is jobban kapcsolódni tudjunk.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Hű, ezt nem könnyű előre megmondani, de talán a „tyúkanyóságomra”, arra, hogy odafigyeljek a táborozók jóllétére. :)

Miért fontos neked a Földhangoló Ökotáborban részt venni?

Az én életemet gyökeresen és radikálisan változtatta meg ez a tábor, ami a legjobb dolog, ami valaha történt velem. Szeretném azokat a gondolatokat, érzéseket, felismeréseket megismertetni másokkal, amik engem egy ökologikusabb életet élő, az ökoszisztémához mélyebben kapcsolódó emberré tettek.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Egy természetszerű és holisztikus gazdaság felépítésén dolgozunk, ahol egészséges, etikus és fenntartható forrású élelmiszert termeszthetünk a családunk és a közösségünk számára.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Abban a boldog és néha persze nehéz helyzetben vagyok, hogy a munka és a szabadidő nem válik szét az életemben, hanem szervesen kapcsolódnak egymásba, és a munkám ugyan sokszor kiteszi a szabadidőmet is, de ezt nem bánom, mert azt csinálom, amit szeretek. De amikor épp nem dolgozom, akkor szépirodalmat olvasok, horgolok, jógázok, kirándulok.

Mit üzensz a táborba jelentkezőknek?

Gyönyörű környezet, felnőtt társaság, partneri viszony, izgalmas gondolatok és a mindennapokba beépíthető fenntarthatósági gyakorlatok - szerintem ebből csak jó sülhet ki, biztos vagyok benne, hogy mindenki átélhet olyan élményt a táborban, ami nem egy egyszeri kaland, hanem hosszabb távon is meghatározó lehet számára.

Kapcsolat

Mit pakoljunk az úticsomagba?

Mit kell a táborba magaddal hozni?

Az alábbi holmikra nagy valószínűséggel szükség lesz a táborban. Ezeknek a beszerezésében szükség szerint tudunk segítséget adni. Ezt kérjük, jelezd felénk!

 • több váltás koszolható ruha – kertészkedéshez, állatokkal kapcsolatos programokhoz is legyen alkalmas
 • meleg ruha – este, éjszaka lehet hűvös idő
 • váltás cipő – lehetőleg az egyik vízálló, túrázásra alkalmas cipő
 • papucs
 • sapka, kalap vagy fejkendő
 • fürdőruha – strandra nem megyünk, de hasznos lehet, ha nagyon meleg van
 • túrázásra alkalmas kisebb hátizsák
 • esőkabát, egyéb vízálló ruha
 • kulacs vagy vizespalack
 • tisztálkodási eszközök
 • hálózsák (jurtában alváshoz (opcionális) kellhet)
 • polifoam vagy pokróc, ami nem baj, ha kissé vizes/koszos lesz
 • zseblámpa vagy fejlámpa (+ elemek/akku hozzá) – éjszakai rövid kiránduláshoz
 • kesztyű kertészkedéshez és egyéb gyakorlati programokhoz (pl.: gyümölcsaszaló, alomszék, komposztkeret készítése)
 • személyi igazolvány és TAJ kártya, diákigazolvány (ha van)

Mi lehet még hasznos?

Az alábbi eszközök nem nélkülözhetetlenek a tábori élethez, de ha van otthon belőlük, hasznát veheted.

 • fényképezőgép
 • hangszerek – kézben, táskában könnyen hordozható tábori zenéléshez, énekléshez – a zongorára biztosan nem lesz szükség ;)
 • határozókönyvek, zsebhatározók – ceruzával írd bele a neved!
 • sporteszközök (pl. íj, labda)
 • távcső
 • dobozok, vászontáskák – pl. növények/gombák gyűjtéséhez
 • szúnyog és kullancsriasztó
 • tájoló, iránytű

Mit ne hozz magaddal a táborba?

Az alábbi eszközökre biztosan nem lesz szükség a tábor ideje alatt, ezért kérjük, hogy ezeket ne pakold be a hátizsákba.

 • elektronikai eszközök/kütyük (pl.: laptop)
 • szintetikus üdítők, élelmiszerek – a táborban a fő étkezések között is lesz lehetőség pl. friss gyümölcs fogyasztására, nincs szükség extra bolti nassolnivalókra. Mindemellett otthon készített, jól elálló házi süteményeket, kekszeket szívesen fogadunk.
 • A háziállatokat légyszi hagyd otthon!
 • Semmiképpen ne hozz a táborba illegális tudatmódosító szereket. Ezek használata a tábor ideje alatt tilos, a táborból való kizárást vonja maga után.
 • Ne hozz a táborba fegyvert!