„Az igazi felfedezéshez nem új tájak kellenek, hanem új szemek.”

Jelenlegi életvitelünk ökológiai, gazdasági és társadalmi értelemben fenntarthatatlan, valamint számos morális kérdést is felvet. Ma már elég sokan tisztában vagyunk ezzel, mégis – akarva-akaratlanul – mindannyian részesei és mozgatórugói is vagyunk a jelenlegi folyamatoknak. Vagy azért, mert nem tudjuk, miként változtassunk, vagy azért, mert úgy érezzük, nincsenek társaink ebben a törekvésben. Rengeteg információ áll rendelkezésünkre arról, hogy mit és hogyan lehet másként tenni. Ám a megvalósításhoz szükséges stabil, támogató alapot, a „megtartó erőt” a közösség adhatja meg számunkra. Táborunk célja ezért az ökotudatos, közösségi létezés útjainak bemutatása.

Idén, 2017-ben is a tavalyi évben jól bevált új helyszínre, Kácsra visszük a Földhangoló tábort. Az eddigi évek tapasztalataival és tanulságaival a tarsolyunkban módosított programmal várjuk a jelentkezőket. Nagyobb szerepet kap majd a gyakorlati környezetvédelem, amely minden nap alkotó, kézzel fogható eredményt hozó tevékenységekben nyilvánul majd meg. Ezen belül is jelentős részt tesznek majd ki a férfiak fantáziáját talán inkább megmozgató elemek, mint a sörkollektor és gyümölcsaszaló készítés, mert szeretnénk, ha a férfi-nő arány a tavalyihoz képest kiegyenlítettebb lenne. Ezen kívül több hangsúlyt fogunk fektetni a tudatos táplálkozás elméleti megalapozására és az ehhez kapcsolódó gyakorlati tevékenységekre. Ez utóbbi keretében vegetáriánus napokat tartunk majd, illetve a hiteles húsfogyasztás nevében lehetőség lesz részt venni állatok (valószínűleg baromfi) levágásában és feldolgozásában is. Végezetül megemlítendő, hogy esti program gyanánt a szokásos tábortüzes zenélés mellett táncot és izgalmas, szórakoztató közösségi játékokat is tervezünk.

A Kisközösségi Program gyerekek számára is indít táborokat, az ifi korosztálynak (13/14-18 éves korig) Szélkergető, kisebbeknek (7-13/14 éves korig) Látó-Mező néven.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ígérjük, hogy kizárólag a táborral kapcsolatos hírekről küldünk emailben értesítést.

Programok

Eszmei/gondolati háttér

 • ökofilozófia
 • permakultúra
 • energetika
 • alternatív gazdaság
 • erőszakmentesség
 • pszichológia
 • tudatos táplálkozás

Közösség

 • közösségi játékok
 • tábortűz, zenélés
 • tánc
 • közös főzés
 • művészet, land-art
 • kézműves foglalkozások

Gyakorlati környezetvédelem, önellátás

 • kertészkedés
 • sajtkészítés, lekvárfőzés
 • felelős állattartás
 • komposztálás, komposztáló készítése
 • gyümölcsaszaló és sörkollektor készítése
 • ehető vadnövények
 • kozmetikumok készítése

Kalandozás, hagyományőrzés

 • erdőjárás, kirándulás
 • éjszakai túra
 • csillagászat
 • jurtaépítés
 • íjászkodás
 • lovasprogram

Rólunk mondták

Medgyessy Ildi

Sok kedves, hasonló gondolkodású, értékrendű emberrel ismerkedtem meg, és átfogó képet kaptam az ökolét lehetőségeiről! Új terveket kezdtem el szőni a tábor óta!

Medgyessy Ildi visszajáró táborozó

A helyszín

A tábor helyszínéül (a tavalyi évhez hasonlóan) a Bükk lábánál, Egertől és Noszvajtól nem túl messzi fekvő kis, csendes települést, Kácsot választottuk.

A tábor programjai szorosan kapcsolódnak a községhez, annak környezetéhez, az itt élő emberekhez, de teszünk majd egy kirándulást a közeli Noszvajra is. A faluban szállást a Kácsi Erdei Iskola ad nekünk.

Galéria 2016 Galéria 2015 Galéria 2014 Galéria 2013

Történetünk számokban

4 év

10 táborvezető

650 boldogan eltöltött óra

Táborvezetők

Horváth PéterHorváth Péter

Horváth Péter

Horváth Péter

Miért jó szerinted felnőttként is táborozni?

Felnőttként? Ki mondta hogy felnőttem? Csak megnőni kötelező… :-)

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

A 2014-es táborban résztvevőként voltam jelen, és olyan élményt nyújtott, hogy azt gondoltam: jövőre is itt kell lennem. Néhány hónappal később, amikor elkezdődött a ’15-ös tábor szervezése, jelentkeztem a szervezők közé és azóta ingyen táborozok. :-)

Miért alkalmas helyszín Kács a táborozásra?

Még nem bizonyosodott be az alkalmassága és az sem, hogy alkalmatlan lenne. A puding próbája az evés. Mindenesetre ígéretes.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Tolerancia.

Miért fontos neked a Földhangoló Ökotáborban részt venni?

Táborozóként nagyon élveztem. Táboroztatónak lenni nagyon nagy munka, de a visszajelzések, amiket tavaly kaptunk a tábor utolsó estéjén, az minden fáradtságért kárpótolt.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Logisztikával, tanulással, sportolással.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Egyetemista vagyok, sportolok és tanulok lovagolni.

Mit üzensz a táborba jelentkezőknek?

Jelentkezzetek mihamarabb, mert hamar be fog telni. :-)

Pauló GergőPauló Gergő

Pauló Gergő

Pauló Gergő

Miért jó szerinted felnőttként is táborozni?

Egyrészt mert nagyon jó, ha valaki „felnőve” sem veszíti el kalandvágyát, játszókedvét és az új iránti fogékonyságát. Azt látom, hogy ha valamin változtatni akarunk az életünkben, ahhoz új élmények és tapasztalások kellenek. Ezt sokszor nem tudja megadni a mindennapi életünk, viszont egy felnőtt közösségi tábor kiválóan alkalmas lehet rá.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

2014-ben részt vettem a Földhangoló táborban, mint táborozó. Az együtt eltöltött 1 hét után az akkori táborvezetők megkérdezték, hogy a következő évben nincs-e kedvem nekem is részt venni a szervezésben. Persze, hogy volt… :-)

Miért alkalmas helyszín Kács a táborozásra?

Kács sok szempontból hasonlít Nagybörzsönyre, az eddigi felnőtt táborok helyszínére: kis zsákfalu, átmenő forgalom nélkül, helyben gazdálkodó emberekkel és a nyüzsgő városi életből való kiszabadulás felemelő érzésével. Ezen kívül számos praktikus előnye van annak a környéknek a helyi termékek beszerzése és programok tartása tekintetében.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

A koordinációs és szervezőképességemre. A gyerektáborral szemben, ahol a legtöbb energiánkat az emésztette fel, hogy szinte minden pillanatban figyelni kellett a gyerekekre, és le kellett kötni őket, a felnőttek esetében az jelent kihívást, hogy tartalmas, szemléletformáló és élvezetes programokat tudjunk nyújtani. Ez sok szervezést, és odafigyelést igényel.

Miért fontos neked a Földhangoló Ökotáborban részt venni?

Jelenlegi életvitelünk ökológiai, gazdasági és morális értelemben is fenntarthatatlan. Ha nem tudunk alternatívákat felmutatni, akkor nincs esély arra, hogy ez megváltozzon. A Földhangoló tábor lényege, hogy megmutassa a lehetőségeket, szabad gondolkodásra sarkalljon, képessé tegyen a változtatásra és átadja a közösségi lét szellemiségét. Ezt egy nagyon jó és ígéretes célnak látom.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Jelenleg napi 8 órában programozó vagyok egy multicégnél, de az életem szerencsére ennél jóval sokszínűbb. A legtöbb tevékenységem környezetvédelemmel kapcsolatos. Ebbe a táborszervezésen kívül számos önkéntes tevékenység és az önellátásra törekvés is bele tartozik egy minél környezetkímélőbb mezőgazdaság művelése által.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Tájékozódom a világban, olvasok, kirándulok, színházba, moziba, kocsmába járok, kertészkedem, játékos és kevésbé játékos sportokat űzök.

Mit üzensz a táborba jelentkezőknek?

Azt, hogy jó döntés volt jelentkezni a táborba. Nem azért, mert mindenki azt kapja majd, amit elképzelt magának. Hanem azért, mert mindenki kap valami újat, valami nem megszokottat, valamit, ami új megvilágításba helyezi a dolgokat és segíti a személyiségének feljődését és egy helyes és jó életút megtalálását.

Sebestény LórándSebestyén Lóránd

Sebestyén Lóránd

Sebestyén Lóránd

Miért jó szerinted felnőttként is táborozni?

A „felnőttek” világának mindennapjai sok esetben olyan mintázatok mentén épülnek ki, melyek a fogyasztói létmódon alapulnak. Számos olyan beidegződés rögzült, melyeket érdemes és valószínűleg szükséges is megváltoztatni. Ez akkor lehetséges, ha az ember új helyzeteknek teszi ki magát. A táborozás erre talán a legjobb lehetőség, ez a tábor meg különösen.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Mikor a tábor ötlete előkerült a Kisközösségi Programon belül, megemlítettem Nagybörzsönyt, mint a tábor esetleges helyszínét. Amikor a faluban laktam egyértelmű volt, hogy rám hárulnak a helyben intézendő feladatok.

Miért alkalmas helyszín Kács a táborozásra?

A kácsi helyszínünk egy fokkal talán közelebb van ahhoz, hogy eloldódhassunk a nagy ellátórendszerektől való függéstől. Kellően vad, kellően távol esik a világ zajától.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Minden képességünkre szükségünk van ahhoz, hogy működhessen a tábor. A falusiakkal sokat kell szervezkedni, de éppúgy tudni kell éjszaka az erdőben tájékozódni, mint mondjuk lekvárt főzni.

Miért fontos neked a Földhangoló Ökotáborban részt venni?

A Földhangoló tábor azzal a céllal szerveződik, hogy az ember és a természet viszonyában segítsen meglelni a harmóniát, és azt a mindennapok részévé tegye. Ez a harmónia mindannyiunk életéből kisebb-nagyobb mértékben hiányzik. Az enyémből is, ezért szervezem a tábort, azt remélvén, hogy sikerül közösen létrehozni valamit, amiért érdemes küzdeni. Ez eddig sikerült is.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Hivatásomnak tekintem az emberi lét célját és teljességét érintő kérdések és az ehhez tartozó válaszok folyamatos keresését. E kérdéseket és válaszokat a filozófia és a pszichológia tartományaiban való időzés során közelítem. Sokat foglalkozok még zenével és a tábor ifjúsági tagozatának erősítésével.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Véleményem szerint a legérdekesebb emberi tulajdonság a művészetre való képesség. Ebbe próbálom beleártani magam a tehetségem szabta korlátokon belül. Főként a zene, a festészet, és a művészetként értelmezett filozófia az, ami nagyon vonzó számomra és állandó kihívások elé állít.

Mit üzensz a táborba jelentkezőknek?

Olyasmire készüljenek, amivel eddig még nem, vagy csak nagyon keveset találkoztak. A testet, a lelket, és a szellemet próbáljuk formálni természet közeli értékek mentén tájékozódva, erről beszélgetünk, cselekvéseink ebbe az irányba tartanak. Hozzák magukkal a túracipőt, ha zenélni szeretnének bármi hangszert, így készüljenek, hogy áthangoljuk a jövőt.

Tauber TamásTauber Tamás

Tauber Tamás

Tauber Tamás

Miért jó szerinted felnőttként is táborozni?

Táborozni mindig jó. :-) Éppen azért talán, mert visszavezet egy olyan állapothoz, amely általános hiányunk a mindennapokban. A társakhoz, a belátható értelmű közös feladatokhoz, a közös tüzek fényéhez.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

András (Takács-Sánta András) küldött egy levelet a tábor plakátjával, hogy lennék szíves hirdetni. Mondtam, hogy ilyenbe akár még elmenni is lenne kedvem. Nem volt kifogása. :-)

Miért alkalmas helyszín Kács a táborozásra?

Kács kicsiny falu gyönyörű természeti és kulturális környezetben, szimpatikus kocsmája van, és élnek benne olyanok, akik első kézből tudnak ismereteket közölni az önfenntartó életvitelről.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Hangosan tudok beszélni. :-)

Miért fontos neked a Földhangoló Ökotáborban részt venni?

Aktívan kell keresnünk-kutatnunk az ösvényeket, melyeken önmagunk – és ezáltal a világ – változását elindíthatjuk illetve tovább vezethetjük. Ez a tábor ilyen ösvény lehet.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Mióta a kutatóbiológusi létből kioldalaztam, azóta biológia szakos gimnáziumi tanár vagyok.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Szabadidőmben gitározgatok, dalokat írok vagy másokéit tanulom, szépirodalom mellett természettudományról, filozófiáról és teológiáról olvasok (és beszélgetek) szívesen. A Kisközösségi Proramnak és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesületnek is önkéntese vagyok. De mostanában munkám és babakorú kislányom mellett kevés szabadidő jut osztályrészemül.

Mit üzensz a táborba jelentkezőknek?

Hogy jöjjenek! Nélkülük nem lesz olyan a tábor, mint lehetne, a tábor nélkül pedig nem lesz olyan az életük ezután, mint lehetne. Hogy ez mit is jelent pontosan, az ott fog kialakulni, és csak ott alakulhat ki. :-)

Időpontok és díjak

A 2017-es Földhangoló tábor időpontja: 2017. augusztus 14-20.

A tábor maximális létszáma 30 fő, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltjük fel.

A tábor költsége 48 000 Ft/fő, mely tartalmazza a szállást, az összes program anyagköltségét, valamint az étkezéseket. A befizetett összeg a Kisközösségi Program működését segíti. Visszatérő táborozóinknak 6.000 Ft-ot engedünk a tábor díjából.

A táborba jelentkezni az űrlap kitöltésével lehet. A jelentkezési lap beérkezését követően a jelentkezésben megadott e-mail címre küldünk visszaigazolást, illetve információkat a tábor díjának, előlegének befizetési lehetőségéről. A jelentkezést az előleg (15 000 Ft/jelentkező) befizetését követően tekintjük érvényesnek.

Jelentkezni 2017. július 15-ig lehet.

Ha kérdéseik vannak, jelezzék felénk bátran a foldhangolo@kiskozossegek.hu címen.

Jelentkezés

Kapcsolat

Pauló Gergő: +36 (30) 348 26 39
Sebestyén Lóránd: +36 (30) 418 56 09

Mit pakoljunk az úticsomagba?

Mit kell a táborba magaddal hozni?

Az alábbi holmikra mindenképpen szükség lesz a táborban. Ezeknek a beszerezésében szükség szerint tudunk segítséget adni, ha szükséged van rá. Ezt kérjük, jelezd felénk!

 • több váltás koszolható ruha – kertészkedéshez, állatokkal kapcsolatos programokhoz is legyen alkalmas
 • meleg ruha – este, éjszaka biztosan hűvös van
 • váltás cipő – lehetőleg az egyik vízálló, túrázásra alkalmas cipő, emellett esetleg gumicsizma
 • papucs
 • sapka, kalap vagy fejkendő
 • fürdőruha – strandra nem megyünk, de hasznos lehet, ha nagyon meleg van
 • túrázásra alkalmas kisebb hátizsák
 • esőkabát, egyéb vízálló ruha
 • kulacs vagy vizespalack
 • tisztálkodási eszközök
 • 2 db kisméretű befőttesüveg fedővel (befőzéshez, illetve kozmetikumokhoz/kencékhez: 2-4 dl)
 • hálózsák, vagy ágyneműhuzat
 • polifoam – éjszakai túrához szükség lesz rá
 • zseblámpa vagy fejlámpa, elemek hozzá – éjszakai túrához
 • személyi igazolvány és TAJ kártya, diákigazolvány (ha van)
 • nyilatkozatot arról, hogy nincs semmi fertőző betegséged – (az az űrlap, amit küldtünk)

Mi lehet még hasznos?

Az alábbi eszközök nem nélkülözhetetlenek a tábori élethez, de ha van otthon belőlük, hasznát veheted.

 • fényképezőgép
 • hangszerek – kézben, táskában könnyen hordozható tábori zenéléshez, énekléshez – a zongorára biztosan nem lesz szükség
 • határozókönyvek, zsebhatározók – ceruzával írd bele a neved!
 • sporteszközök
 • nagyító
 • távcső
 • gyűjtőtégelyek, dobozok – növények, állatok gyűjtéséhez
 • szúnyog és kullancsriasztó
 • kertész kesztyű
 • tájoló, iránytű

Mit ne hozz magaddal a táborba?

Az alábbi eszközökre biztosan nem lesz szükség a tábor ideje alatt, ezért ezeket ne pakold be a hátizsákba.

 • Mobiltelefon – oké, elhozhatod, de kérjük, tartsd tiszteletben a tábori szabályokat, és a programok ideje alatt ne használd a mobilod. Mobil helyett hús-vér emberekkel érezd jól magad.
 • Egyéb elektromos eszközök – MP3 lejátszó, iPhone, stb.
 • Szintetikus üdítők, élelmiszerek – A főétkezések között mindig találunk alkalmat friss gyümölcsök, egyéb helyi finomságok fogyasztására, ezért nincs szükség extra bolti nassolnivaló bepakolására. Mindemellett otthon készített jól elálló házi süteményeket, kekszeket szívesen fogadunk.
 • Lehetőség szerint a háziállatokat is hagyd otthon.
 • Semmiképp ne hozz a táborba illegális tudatmódosító szereket. Ezek használata a tábor ideje alatt tilos, a táborból való kitiltást vonja maga után.
 • Ne hozz a táborba fegyvert!