„Az igazi felfedezéshez nem új tájak kellenek, hanem új szemek.”

Táborunk célja az ökotudatos, közösségi létezés útjainak bemutatása. Igyekszünk közösen megtalálni ezeket az utakat, a különböző aspektusok mögé tudományos tényeket felsorakoztatni. Szakértők bevonásával segítünk kijutni az információáradat útvesztőiből a hangsúlyok megtalálásával. Eddigi táborainkat asszertív kommunikáció jellemezte, ezt igyekszünk ebben az évben még több serkentő vitában kamatoztatni.

A Földhangoló tábor megoldás-, cselekvés- és közösség központú. Az azonban nyilvánvaló, hogy a probléma felvetése elkerülhetetlen. Jelenlegi életvitelünk ökológiai, gazdasági és társadalmi értelemben fenntarthatatlan, valamint számos morális kérdést is felvet. Ma már elég sokan tisztában vagyunk ezzel, mégis – akarva-akaratlanul – mindannyian részesei és mozgatórugói is vagyunk a jelenlegi folyamatoknak. Vagy azért, mert nem tudjuk, miként változtassunk, vagy azért, mert úgy érezzük, nincsenek társaink ebben a törekvésben. Rengeteg információ áll rendelkezésünkre arról, hogy mit és hogyan lehet másként tenni. Ám a megvalósításhoz szükséges stabil, támogató alapot, a „megtartó erőt” a közösség adhatja meg számunkra.

A gyakorlati környezetvédelem vonalán lehetőség van az élelmiszer-önellátás felé mutató foglalkozások kipróbálására (sörkollektoros aszaló és komposztkeret készítése) valamint a tudatos táplálkozás elméleti megalapozására – melyben az ökológiai-etikai- egészségügyi aspektusokat egyaránt figyelembe vesszük. Ahogyan a nehézségeink, úgy a megoldási módjaink is különbözőek lehetnek, a vitaalkalmak során közelebb kerülhetünk a saját megoldásunkhoz, és ahhoz, hogy jobban megértsünk egymást.

Vegetáriánus napokat tartunk, illetve a hiteles húsfogyasztás nevében lehetőség van részt venni állatok (valószínűleg baromfi) feldolgozásában is. Ételeink elkészítése során törekszünk arra, hogy az egyéni igényeknek megfeleljünk. Ha ezzel kapcsolatban kérdésed merülne fel, keress minket bátran, örömmel válaszolunk!

A bőséges programválaszték mellett is jut idő az aktív pihenésre! Esti programként a szokásos tábortüzes zenélés mellett táncot és szórakoztató közösségi játékokat is tervezünk.

Idén, 2018-ban is az elmúlt években jól bevált új helyszínre, Kácsra visszük a Földhangoló tábort.

Reméljük, hogy hamarosan találkozunk Veled is!

A Kisközösségi Program gyerekek számára is indít táborokat, az ifi korosztálynak (13/14-18 éves korig) Szélkergető, kisebbeknek (7-13/14 éves korig) Látó-Mező néven.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ígérjük, hogy kizárólag a táborral kapcsolatos hírekről küldünk emailben értesítést.

Programok

Eszmei/gondolati háttér

 • ökofilozófia
 • permakultúra
 • energetika
 • alternatív gazdaság
 • erőszakmentesség
 • pszichológia
 • tudatos táplálkozás

Közösség

 • közösségi játékok
 • tábortűz, zenélés
 • tánc
 • közös főzés
 • művészet, land-art
 • kézműves foglalkozások

Gyakorlati környezetvédelem, önellátás

 • kertészkedés
 • sajtkészítés, lekvárfőzés
 • felelős állattartás
 • komposztálás, komposztáló készítése
 • gyümölcsaszaló és sörkollektor készítése
 • ehető vadnövények
 • kozmetikumok készítése

Kalandozás, hagyományőrzés

 • erdőjárás, kirándulás
 • éjszakai túra
 • csillagászat
 • jurtaépítés
 • íjászkodás
 • lovasprogram

Rólunk mondták

Medgyessy Ildi

Sok kedves, hasonló gondolkodású, értékrendű emberrel ismerkedtem meg, és átfogó képet kaptam az ökolét lehetőségeiről! Új terveket kezdtem el szőni a tábor óta!

Medgyessy Ildi visszajáró táborozó

A helyszín

A tábor helyszínéül (az előző évekhez hasonlóan) a Bükk lábánál, Egertől és Noszvajtól nem túl messzi fekvő kis, csendes települést, Kácsot választottuk.

A tábor programjai szorosan kapcsolódnak a községhez, annak környezetéhez, az itt élő emberekhez, de teszünk majd egy kirándulást a közeli Noszvajra is. A faluban szállást a Kácsi Erdei Iskola ad nekünk.

Galéria 2018 Galéria 2017 Galéria 2016 Galéria 2015 Galéria 2014 Galéria 2013

Történetünk számokban

6 év

12 táborvezető

900 boldogan eltöltött óra

Táborvezetők

Pauló GergőPauló Gergő

Pauló Gergő

Pauló Gergő

Miért jó szerinted felnőttként is táborozni?

Egyrészt mert nagyon jó, ha valaki „felnőve” sem veszíti el kalandvágyát, játszókedvét és az új iránti fogékonyságát. Azt látom, hogy ha valamin változtatni akarunk az életünkben, ahhoz új élmények és tapasztalások kellenek. Ezt sokszor nem tudja megadni a mindennapi életünk, viszont egy felnőtt közösségi tábor kiválóan alkalmas lehet rá.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

2014-ben részt vettem a Földhangoló táborban, mint táborozó. Az együtt eltöltött 1 hét után az akkori táborvezetők megkérdezték, hogy a következő évben nincs-e kedvem nekem is részt venni a szervezésben. Persze, hogy volt… :-)

Miért alkalmas helyszín Kács a táborozásra?

Kács sok szempontból hasonlít Nagybörzsönyre, az eddigi felnőtt táborok helyszínére: kis zsákfalu, átmenő forgalom nélkül, helyben gazdálkodó emberekkel és a nyüzsgő városi életből való kiszabadulás felemelő érzésével. Ezen kívül számos praktikus előnye van annak a környéknek a helyi termékek beszerzése és programok tartása tekintetében.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

A koordinációs és szervezőképességemre. A gyerektáborral szemben, ahol a legtöbb energiánkat az emésztette fel, hogy szinte minden pillanatban figyelni kellett a gyerekekre, és le kellett kötni őket, a felnőttek esetében az jelent kihívást, hogy tartalmas, szemléletformáló és élvezetes programokat tudjunk nyújtani. Ez sok szervezést, és odafigyelést igényel.

Miért fontos neked a Földhangoló Ökotáborban részt venni?

Jelenlegi életvitelünk ökológiai, gazdasági és morális értelemben is fenntarthatatlan. Ha nem tudunk alternatívákat felmutatni, akkor nincs esély arra, hogy ez megváltozzon. A Földhangoló tábor lényege, hogy megmutassa a lehetőségeket, szabad gondolkodásra sarkalljon, képessé tegyen a változtatásra és átadja a közösségi lét szellemiségét. Ezt egy nagyon jó és ígéretes célnak látom.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Jelenleg napi 8 órában programozó vagyok egy multicégnél, de az életem szerencsére ennél jóval sokszínűbb. A legtöbb tevékenységem környezetvédelemmel kapcsolatos. Ebbe a táborszervezésen kívül számos önkéntes tevékenység és az önellátásra törekvés is bele tartozik egy minél környezetkímélőbb mezőgazdaság művelése által.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Tájékozódom a világban, olvasok, kirándulok, színházba, moziba, kocsmába járok, kertészkedem, játékos és kevésbé játékos sportokat űzök.

Mit üzensz a táborba jelentkezőknek?

Azt, hogy jó döntés volt jelentkezni a táborba. Nem azért, mert mindenki azt kapja majd, amit elképzelt magának. Hanem azért, mert mindenki kap valami újat, valami nem megszokottat, valamit, ami új megvilágításba helyezi a dolgokat és segíti a személyiségének feljődését és egy helyes és jó életút megtalálását.

Vékony BoriVékony Bori

Vékony Bori

Vékony Bori

Miért jó szerinted felnőttként is táborozni?

A hétköznapokból kilépni mindig jó, felnőttként pedig, a nagyobb felelősség és több elvárás mellett, talán még jobb. Egy hétig nem kell azon agyalni, hogy van-e otthon étel vacsorára, kész lesz-e a munka időben, nem felejtettem-e valami fontosat megcsinálni... Van idő lelassulni, megnyugodni, együtt lenni másokkal, és sok újat megtapasztalni. És nem utolsósorban, sok hasonló érdeklődésű embert meg lehet ismerni, barátokat lehet szerezni.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

2017-ben már a KKP önkénteseként, de még táborozóként vettem részt a táborban, ami maximálisan a remélt élményt adta, nagyon feltöltött, és sok mindenen elgondolkodtatott. Már utána is gondoltam, hogy valahogy szeretnék visszaadni abból, amit ott kaptam, így amikor Gergő, a tábor főszervezője megkeresett, hogy segítenék-e a következő tábor megszervezésében, természetesen igent mondtam.

Miért alkalmas helyszín Kács a táborozásra?

Gyönyörű, erdős-hegyes vidéken fekvő, kis falu, ahol nagyon könnyű megtapasztalni a természet közelségét. Az ott élő, vidéken újrakezdő gazdálkodó családtól nemcsak praktikus tudást kaphatnak a táborozók, de őszinte beszámolókat a nehézségekről és a szépségekről, arról, amire számítottak, és ahogy aztán alakult.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Most fogok először szervezőként részt venni, úgyhogy ez majd kiderül!

Miért fontos neked a Földhangoló Ökotáborban részt venni?

Szerintem nagyon fontos, hogy ritmusa legyen az életünknek, hogy legyen munka, de legyen pihenés, ünneplés is, és úgy érzem, ez nagyon hiányzik a modern városi létből. A mókuskereket nem könnyű otthagyni, de eljönni egy hétre egy teljesen más közegbe eléggé kizökkent a rutinból és a megszokott gondolati sémákból ahhoz, hogy visszatérve friss szemmel tudjak az életemre, a mindennapjaimra is tekinteni. Nekem ez nagy kincs.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Megélhetésként műszaki szövegeket szerkesztek angolul, egy multicégnél, egy másik multicégnek :). Sokan furcsának és unalmasnak tartják, de én szeretem csinálni.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Olvasok, íjászkodok, kertészkedek, főzök, önkénteskedek, filmeket nézek, meditálok, társasozok, szerepjátszom, tanulok engem érdeklő dolgokról (sok van), cicákat simogatok.

Mit üzensz a táborba jelentkezőknek?

Gyertek! Ha gondolkoztok a vidékre költözésen, azért, ha a városban akartok zöldebben élni, azért. Ha azt hiszitek, hogy csak ti vagytok helikopterek, akkor meg főleg, mert itt könnyen társakat, barátokat, partnereket találhattok, akiktől legalább annyit tanulhattok, mint az előadóktól és programgazdáktól.

Tauber TamásTauber Tamás

Tauber Tamás

Tauber Tamás

Miért jó szerinted felnőttként is táborozni?

Táborozni mindig jó. :-) Éppen azért talán, mert visszavezet egy olyan állapothoz, amely általános hiányunk a mindennapokban. A társakhoz, a belátható értelmű közös feladatokhoz, a közös tüzek fényéhez.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

András (Takács-Sánta András) küldött egy levelet a tábor plakátjával, hogy lennék szíves hirdetni. Mondtam, hogy ilyenbe akár még elmenni is lenne kedvem. Nem volt kifogása. :-)

Miért alkalmas helyszín Kács a táborozásra?

Kács kicsiny falu gyönyörű természeti és kulturális környezetben, szimpatikus kocsmája van, és élnek benne olyanok, akik első kézből tudnak ismereteket közölni az önfenntartó életvitelről.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Hangosan tudok beszélni. :-)

Miért fontos neked a Földhangoló Ökotáborban részt venni?

Aktívan kell keresnünk-kutatnunk az ösvényeket, melyeken önmagunk – és ezáltal a világ – változását elindíthatjuk illetve tovább vezethetjük. Ez a tábor ilyen ösvény lehet.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Mióta a kutatóbiológusi létből kioldalaztam, azóta biológia szakos gimnáziumi tanár vagyok.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Szabadidőmben gitározgatok, dalokat írok vagy másokéit tanulom, szépirodalom mellett természettudományról, filozófiáról és teológiáról olvasok (és beszélgetek) szívesen. A Kisközösségi Proramnak és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesületnek is önkéntese vagyok. De mostanában munkám és babakorú kislányom mellett kevés szabadidő jut osztályrészemül.

Mit üzensz a táborba jelentkezőknek?

Hogy jöjjenek! Nélkülük nem lesz olyan a tábor, mint lehetne, a tábor nélkül pedig nem lesz olyan az életük ezután, mint lehetne. Hogy ez mit is jelent pontosan, az ott fog kialakulni, és csak ott alakulhat ki. :-)

Murvai IldikóMurvai Ildikó

Murvai Ildikó

Murvai Ildikó

Miért jó szerinted felnőttként is táborozni?

(: Hát azért, amiért gyerekként is. Mert izgi, mert kikapcsolódás, mert azonos értékrendű emberek közt lehet az ember. Mert tanulhat, mert kiderülhet, hogy valamiben ő a jobb, és másoknak segíthet. Mert jó együtt. Mert végre nem „papíron” védjük a környezetet. Mert találkozhatunk egy csomó jófej emberrel – aki pedig nem elsőre/egyedül jön, vagy valaki hívta, elmondhatja, hogy a barátaival tölthet egy hetet. Ez ritkaság felnőttként.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Régóta szemeztem a táborral, végül a 2017-es táborban voltam résztvevő, és magával ragadott a közösség. Az értékrendet már korábban hoztam az ELTE-ről, ahol két tanárom inspirált. Talán leginkább azért kerültem a csapatba, mert építő kritikáim, hozzáállásom szívesen átültetem a gyakorlatba, és mert volt, aki ezt felismerte, és bátorított.

Miért alkalmas helyszín Kács a táborozásra?

Mert a tevékenységek széles körét tudjuk egy helyen űzni. ”Bejáratott” helyszín. Akikkel együttműködünk rugalmasan, nyitottan állnak a táborozókhoz, a szervezéshez. Tudjuk, az egyes helyszínek milyen programok megtartására alkalmasak. Festői környezet, és kedvesek az emberek.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Asszertivitás, kreativitás – mint szervező, ezeken felül: rendszerezőképesség

Miért fontos neked a Földhangoló Ökotáborban részt venni?

Mert maximálisan fedi az értékrendem. Mert hiszek benne, hogy aki eljön nyitott és megtérül a befektetett energia. Mert hiszek benne, hogy cselekvéssel tudunk változtatni, és a közösség megtartó és motiváló erejében. Mert azt gondolom, hogy lehet konstruktívan kikapcsolódni. Mert a fenntarthatóságot képviseli, ha a táborvezetésbe újabb és újabb emberek kerülnek, akik friss szemmel és lelkesen tudják tovább vinni a stafétabotot.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

(: formális és non-formális oktatásan veszek részt, előbbiben, mint fizikatanár, utóbbiban pedig ugyan mondhatnám, hogy környezettan tanár, de inkább „csak” mint valaki, aki meggyőződött arról, hogy környezet védeni és komforzónát tágítani, tanulni jó.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Megtaláltok ruhacseréken, különböző önképzési lehetőségeken, sinergy tréningeken, a városi fenntartható életmódhoz kapcsolódó programokon, networking alkalmakon. Keresem a nonformális oktatási kereteket, ahol tanulhatok és amiben taníthatok. Nagy lelkesedéssel önkénteskedek és viszem hírét ezeknek a programoknak, sokszor angol nyelven is. Imádom még a 30-as évek filmjeit A-Z, és bármit, ami az építészethez, vagy a textilekhez kapcsolódik. Mindennapjaimban törekeszem az önkéntes egyszerűségre, követem az ehhez kapcsolódó oldalakat, illetve magam is készítek egyet.

Mit üzensz a táborba jelentkezőknek?

Ha egyedülálló vagy – nem leszel ezzel egyedül. Ha családos vagy, kicsit kifújhatod magad. Ha a pároddal jössz, megismerheted őt új szituációkban. Ha tartasz tőle, hogy nem vagy „elég zöld”, láthatod, hogy mindnyájan más úton járunk, de egy felé tartunk, „azért jöttünk ma itt össze”, hogy megosszuk saját tapasztalatainkat, szaktudásunk, és ha valakit kritizálunk, az max önmagunk – de inkább szimplán egymástól tanulunk.

Itt oké, ha tele vagy kérdésekkel (sőt!), biztos van olyan terület, amiben te vagy otthon. Saját véleményeddel, szempontjaiddal gazdagíthatod a tábort, megtanulhatod/gyakorolhatod másokét elfogadni. Ha azt gondolod valamiben adni tudsz, lehetséges, lesz rá lehetőséged, hogy milyen formában, az elválik!

Tök oké, ha még sosem voltál hasonló táborban, oké ha 18 vagy... oké, ha 99. Nem számít mi a foglalkozásod. Oké, ha valamilyen alapanyagot nem tudsz enni, együtt megoldjuk!

Kapcsolat

Pauló Gergő: +36 (30) 348 26 39
Vékony Bori: +36 (20) 597 39 22

Mit pakoljunk az úticsomagba?

Mit kell a táborba magaddal hozni?

Az alábbi holmikra mindenképpen szükség lesz a táborban. Ezeknek a beszerezésében szükség szerint tudunk segítséget adni, ha szükséged van rá. Ezt kérjük, jelezd felénk!

 • több váltás koszolható ruha – kertészkedéshez, állatokkal kapcsolatos programokhoz is legyen alkalmas
 • meleg ruha – este, éjszaka biztosan hűvös van
 • váltás cipő – lehetőleg az egyik vízálló, túrázásra alkalmas cipő, emellett esetleg gumicsizma
 • papucs
 • sapka, kalap vagy fejkendő
 • fürdőruha – strandra nem megyünk, de hasznos lehet, ha nagyon meleg van
 • túrázásra alkalmas kisebb hátizsák
 • esőkabát, egyéb vízálló ruha
 • kulacs vagy vizespalack
 • tisztálkodási eszközök
 • 2 db kisméretű befőttesüveg fedővel (befőzéshez, illetve kozmetikumokhoz/kencékhez: 2-4 dl)
 • hálózsák, vagy ágyneműhuzat
 • polifoam – éjszakai túrához szükség lesz rá
 • zseblámpa vagy fejlámpa, elemek hozzá – éjszakai túrához
 • személyi igazolvány és TAJ kártya, diákigazolvány (ha van)
 • nyilatkozatot arról, hogy nincs semmi fertőző betegséged – (az az űrlap, amit küldtünk)

Mi lehet még hasznos?

Az alábbi eszközök nem nélkülözhetetlenek a tábori élethez, de ha van otthon belőlük, hasznát veheted.

 • fényképezőgép
 • hangszerek – kézben, táskában könnyen hordozható tábori zenéléshez, énekléshez – a zongorára biztosan nem lesz szükség
 • határozókönyvek, zsebhatározók – ceruzával írd bele a neved!
 • sporteszközök
 • nagyító
 • távcső
 • gyűjtőtégelyek, dobozok – növények, állatok gyűjtéséhez
 • szúnyog és kullancsriasztó
 • kertész kesztyű
 • tájoló, iránytű

Mit ne hozz magaddal a táborba?

Az alábbi eszközökre biztosan nem lesz szükség a tábor ideje alatt, ezért ezeket ne pakold be a hátizsákba.

 • Mobiltelefon – oké, elhozhatod, de kérjük, tartsd tiszteletben a tábori szabályokat, és a programok ideje alatt ne használd a mobilod. Mobil helyett hús-vér emberekkel érezd jól magad.
 • Egyéb elektromos eszközök – MP3 lejátszó, iPhone, stb.
 • Szintetikus üdítők, élelmiszerek – A főétkezések között mindig találunk alkalmat friss gyümölcsök, egyéb helyi finomságok fogyasztására, ezért nincs szükség extra bolti nassolnivaló bepakolására. Mindemellett otthon készített jól elálló házi süteményeket, kekszeket szívesen fogadunk.
 • Lehetőség szerint a háziállatokat is hagyd otthon.
 • Semmiképp ne hozz a táborba illegális tudatmódosító szereket. Ezek használata a tábor ideje alatt tilos, a táborból való kitiltást vonja maga után.
 • Ne hozz a táborba fegyvert!