„Az igazi felfedezéshez nem új tájak
kellenek, hanem új szemek.”

Szélkergetőkként olyan helyeket keresünk fel évről évre, ahová magadtól nem biztos, hogy elvetődnél, pedig nincsenek az Óperencián túl. Itt vannak a közelünkben, sőt, a reménybeli, fenntartható jövőnknek is fontos helyszínei lehetnek az ezekhez hasonlók. Főleg talán az a szemellenző takarja el őket előlünk, amelyet egy fenntarthatatlan, városias tömegkultúra húz ránk. Ez alól kikandikálni igazi világlátást jelent. Most Táborfalvára, a Búbosbanka Tanyára és környékére tervezünk szélkergetést. Négy napos kirándulásunkon betekintést nyerünk a tanyavilágba, az ott élők mindennapjaiba, és egy kint éjszakázós, szekeres kirándulás keretében megtapasztaljuk, milyen lehetett a pusztai emberek élete a kiskunsági tájban. Eközben az elmúlt évekhez hasonlóan kézműves programok, természetismereti foglalkozások, íjászat, lovasprogram, csillagászat, ökofilozófiai és önismeretre fókuszáló beszélgetések, közös ételkészítés és hasonló tartalmas programok teszik majd még gazdagabbá a közösségi élményt.

2020-ban nem indul turnusunk. A jövő évben igyekszünk a tábort ismét megszervezni, bízunk benne, hogy akkor találkozhatunk!

A Kisközösségi Program szervez még táborokat is kisebb gyerekeknek és felnőtteknek számára is.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ígérjük, hogy kizárólag a túrával kapcsolatos hírekről küldünk emailben értesítést.

Tájékoztató szülőknek

A Kisközösségi Program által útjukra indított táborok és túrák szervezői olyan kultúra megteremtését szeretnék elősegíteni, ahol harmonikus környezetben, értelmes és értékes tevékenységek mentén rajzolódik ki az élet útja. Úgy véljük, mindez az élő természet, a művészet, a gazdag szellemi környezet, valamint a közösségi lét támogató légkörében teljesedhet ki.

A 2012 óta eltelt hét év alatt visszatérő táborozóink kinőtték kisebbeknek szóló Látó-Mező táborunkat. Aktuálissá vált a 13-17 éves korosztály igényeihez szabott új túra szervezése, melyben szellemiségünket, a természetben-közösségre hangoltságot megőrizve gondoljuk és formáljuk tovább a jövőt, miközben a szervezésben egyre aktívabb szerepet szánunk maguknak a résztvevőknek. A túra végeztével évközi programokat is tartunk melyekre szeretettel várjuk minden túrázónkat.

Kezet formáló fa

Programok

Közösség

 • közös munkavégzés
 • önismereti játékok
 • felhőbodorítás
 • tábortűz
 • filozófiai műhely

Kalandozás

 • éjszakai túra
 • erdőjárás
 • csillagászat
 • tájékozódás, térképolvasás

Művészet

 • fonás
 • élő szerepjáték
 • land art
 • hangjárás

Önellátás

 • ehető növények
 • hajléképítés
 • állatgondozás
 • tűzgyújtás

A helyszín

A táj természeti értékeiről és a miliőről információk érhetők el a Búbosbanka Tanya honlapján. Szállásunk jurtában (fapadlós, matracos) lesz a tanyán illetve a saját magunk létesítette táborban a pusztában (az időjárás függvényében).

Túravezetők

Tauber TamásTauber Tamás

Tauber Tamás

Tauber Tamás

Mivel foglalkozol hivatásszerűen?

Mióta a kutatóbiológusi létből kioldalaztam, azóta biológia szakos gimnáziumi tanár vagyok.

Hogyan kerültél a túraszervezők közé?

Mikor az első gyerektábor hirdetése elérkezett hozzám, írtam Takács-Sánta Andrásnak, hogy résztvevőnek ugyan már kiöregedtem a dologból, de táboroztatni szívesen mennék ilyen táborba. Akkor bekerültem a csapatba, és itt ragadtam. :)

Miért tartod fontosnak a túra céljait, szellemiségét?

A világ sorának jobbra fordítását elsősorban a felnövekvő nemzedéktől várhatjuk, akik még nem merevedtek bele a világot túlhasználó életmódba és az ehhez vezető meggyőződések rendszerébe. Nagyon fontos tehát, hogy megfelelő mintákat lássanak, és normaként sajátítsák el a természet szeretetét és közvetlen ismeretét, a hagyományos életmód-technikákat, a kreatív egyszerűséget, a közösségi létezés élményét és a megfelelést mindezek kihívásainak.

Milyennek szeretnéd látni a jövőt?

Olyan emberek közösségei élnek az általam álmodott jövőben, akik jó Gazdaként élnek együtt az őket körülvevő természeti létezők összességével. Életvitelükben a ma megszokottnál jóval szerényebb körülmények között, de a jól szervezett közösségiség biztonságában élnek, és szellemi, lelki értelemben a ma megszokottnál jóval gazdagabb belső kincstárakkal. A művészetek, a tudományok és a technológia is fejlett ebben a világban, ám nem a világot fogyasztó tömegek bódítására illetve folyamatos szükségtatarozásra szolgálnak ezek, hanem egy, a versengés kényszerbetegségéből kigyógyult, önmagával és a környező világgal békén megférő társadalom valódi gazdagítására.

Mivel foglalkozol szívesen szabadidődben?

Szabadidőmben gitározgatok, dalokat írok vagy másokéit tanulom, szépirodalom mellett természettudományról, filozófiáról és teológiáról olvasok (és beszélgetek) szívesen. A Kisközösségi Programnak és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesületnek is önkéntese vagyok. De mostanában munkám és babakorú kislányom mellett kevés szabad idő jut osztályrészemül.

Sebestyén LórándSebestyén Lóránd

Sebestyén Lóránd

Sebestyén Lóránd

Mivel foglalkozol hivatásszerűen?

Egy budapesti illetőségű kórház informatikai rendszerén igyekszem foltozni a lyukakat.

Hogyan kerültél a táborszervezők közé?

A Kisközösségi Program önkénteseként bábáskodtam első gyermektáborunk születésénél, azóta minden évben részt veszek a szervezésben és a kivitelezésben.

Miért tartod fontosnak a túra céljait, szellemiségét?

Úgy vélem az ember sokkal többre hivatott mintsem csak életunt fogyasztóként tengesse sekélyes héköznapjait. Ennek meghaladásához újra kell tanuljunk bizonyos viselkedésformákat, sajátos lelki és szellemi módszereket kell kifejlesztenünk, amelyek alkalmazása közösségeink számára ideális kulturális környezetet teremt. E túrát olyan műhelynek tekintem, melyben mindez a gyakorlatban a megvalósulás felé tart.

Milyennek szeretnéd látni a jövőt?

Olyan világban szeretnék élni, ahol valódi tartalommal bíró emberi viszonyrendszerek jöhetnek létre, ahol a mindennapok része az elmélyült figyelemmel átitatott, tág horizonton mozgó kreatív gondolkodás. Olyannak, ahol a természettel harmonizáló életmód orientálja az ember létre irányuló tekintetét.

Worschitz AnitaWorschitz Anita

Worschitz Anita

Worschitz Anita

Mivel foglalkozol hivatásszerűen?

Főállásban vállalati képzéseket szervezek egy világcég számára, emellett ifjúságsegítéssel foglalkozom egy civil szervezetnél.

Hogyan kerültél a táborszervezők közé?

Nagyszerű véletlenek sora vezetett azokhoz az emberekhez, akikkel fontos egyezéseket fedeztünk fel céljainkban és értékrendünkben, és mivel pont egy tapasztalt lány hiányzott a csapatból, megtiszteltek a felkérésükkel.

Miért tartod fontosnak a túra céljait, szellemiségét?

Az, hogy a túrának vannak céljai és szellemisége, tehát nem pusztán a szabadidő egy kevésbé haszontalan eltöltését kínálja, már eleve figyelemre méltó, hiszen a fiatalokkal folytatott eddigi munkám során úgy vettem észre, éppen ezek hiánya rajzolja ki egy fogékony és egyúttal érzékeny korcsoport gyakran megválaszolatlan szükségleteit. Azt különösen fontosnak találom, hogy a túra az élményeken keresztül olyan tudatos hozzáállást és emberséget kíván közvetíteni résztvevőinek, mely szemléletmód fejlődése képes ellentartani az emberileg súlyos hiányosságokkal bíró és egyúttal romboló fogyasztói kultúrának, aminek újragondolása hatalmas és közös felelősség.

Milyennek szeretnéd látni a jövőt?

Amilyennek az embert, akié a jövő lehet: szabadabbnak, nyitottabbnak, és egyszersmind felelősségteljesebbnek és tudatosabbnak, mint most – aki képes közösségekben, együttműködve és együttérzéssel létezni a többi emberrel és az őt körülvevő világgal.

Mivel foglalkozol szívesen szabadidődben?

Egyrészt betűkkel, mivel életmódszerűen olvasok, valamint időnként fordítok is – másrészt képekkel, ilyenkor festek és rajzolok.

Kapcsolat

Sebesyén Lóránd: +36 (30) 418 56 09
Worschitz Anita: +36 (20) 775 09 25