„Az igazi felfedezéshez nem új tájak kellenek, hanem új szemek.”

További információkért kérjük keressetek minket emialben: latomezo@kisközössegek.hu

Melyik gyerek ne töltené szívesen a nyári szünidőt kalanddal? Ha elmúltál már 7 éves, de nem vagy még 14, a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban kipróbálhatod magad számos izgalmas dologban. Belekóstolhatsz Nagybörzsöny falusi mesevilágába, távol a város zajától, közel a természethez. Megismerheted az erdő, a patak élővilágát. Kipróbálhatod, milyen, ha együtt készítjük el a házi lekvárt, ha te találod ki és alkotod meg a legújabb játékodat. Íjászkodhatsz, csillagászhatsz, lovagolhatsz pónin, kertészkedhetsz, odúkat építhetsz. Még sok más izgalmas dologgal is készülünk, hogy jól érezd magad.

Mindeközben még arra is megtanítunk, hogyan csalogasd magadhoz a természetet, s mit tehetsz a mindennapokban a környezeted megóvásáért. A táborban barátokra lelhetsz a közös játék, közös éneklés, mesélés, kirándulások során. Kalandozz velünk!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ígérjük, hogy kizárólag a táborral kapcsolatos hírekről küldünk emailben értesítést.

Tájékoztató szülőknek

A 21. század talán legnagyobb kihívása, hogy a globálizáció negatív folyamataival szemben gyermekeink számára olyan világot őrizzünk meg melyben testi, lelki, szellemi egészségük biztosítható. Ez egyáltalán nem könnyű feladat. A mindennapi megélhetésért folytatott küzdelem során sokszor a háttérbe szorulnak azok az értékek és tapasztalatok, melyek mindezt lehetővé tennék. Hétköznapi életünk gazdasági és ökológiai értelemben nyilvánvalóan fenntarthatatlan. Ezen felül aközösségi gondolkodásunk háttérbe szorulása emberségünket is próbára teszi.

A Kisközösségi Program munkatársai egy fenntartható, ember – és természetközeli életszemlélet kialakításán fáradoznak. Ahhoz, hogy mindez hosszútávon is fennmaradjon, nem elég egyénileg cselekedni, hanem közösségekben kell gondolkodnunk. Az évente megrendezésre kerülő Látó-MezőKözösségi Ökotábor a fenti célok gyakorlati megalapozásán dolgozik.

Kezet formáló fa

Programok

Közösség

 • közösségi játékok
 • kézműves foglalkozás
 • mese
 • éneklés
 • néptánc
 • tábortűz

Önellátás, környezetvédelem

 • lepénysütés
 • kertészkedés
 • sajtkészítés
 • lekvárfőzés
 • barkácsolás
 • környezetbarát élet praktikái

Kalandozás

 • éjszakai túra
 • lovasprogram
 • íjászkodás
 • teljes nap az erdőben

Természetismeret

 • erdőjárás
 • patakban bóklászás
 • csillagászat
 • növény- és állatismeret
 • odúkészítés

Történetünk számokban

13 év

14 turnus

370 gyerek

2304 boldogan eltöltött óra

A helyszín

A tábor helyszínének a mesés Nyugat-Börzsönyben fekvő Nagybörzsöny falucskát választottuk Pest megyében, Szobtól néhány kilométerre.

A tábor programjai szorosan kapcsolódnak a községhez, annak környezetéhez, az itt élő emberekhez. A faluban a Reménység háza ad nekünk szállást.

Galéria 2023 Galéria 2022 Galéria 2021 Galéria 2020 Galéria 2019 Galéria 2018 Galéria 2017 Galéria 2016
Galéria 2015 – 1. turnus Galéria 2015 – 2. turnus Galéria 2014 Galéria 2013 Galéria 2012

Táborvezetők

Flórián Norbert

Flórián Norbert

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Rustok oldal, főleg hajnalban, bármilyen patakpart

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Mindenféle szervezésben részt veszek. A programok, helyszínek kitalálásától kezdve a lebonyolításukig. A táborban legfőképp a természetismereti programokat tartom, pl. gombászás, vízi- és szárazföldi növények ismerete, ökológiai összefüggések bemutatása. Emellett a kertészkedős, gyógynövényes programokban is nagy szerepem van.

Elég türelmes vagyok, ami egy gyerektábor lebonyolításánál szerintem nagyon fontos.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Általános iskolában kézműves táborokba vettem részt, nagyon jó nyarak voltak, a kézművesség mellett bőven jutott idő mindig közösségi játékokra is. Később a gimivel pedig biológus, geológus táborokba jártunk, amelyek során olyan gyönyörű helyeket ismertünk meg, ahova mostanában is szívesen visszamegyek.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

2009-ben csatlakoztam a Kisközösségi Programhoz, ott vetettük fel a tábor ötletét és a kezdetektől dolgozom a tábor kialakításában.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni?

Táborvezetőként is újraélem gyerekkoromat. A tábor szervezésénél igyekeztünk összeszedni azokat az egyéni tapasztalatainkat, amiket nagyon élveztünk gyerekkorunkban.

Falun nőttem fel egy nagyon jó közösségben. Sok olyan dologra lehetőségünk volt, ami sajnos sok gyereknek manapság már nem adatik meg. Sokszor még azok sem mennek ki a többiekkel játszani az utcára, akik ezt megtehetnék, helyette inkább bent ülnek a szobában és a számítógéppel babrálnak. Szeretnénk bemutatni, hogy ehelyett mennyi hasznos dolgot lehet csinálni, közösségben.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, mező, víz.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Biológusként végeztem az ELTE-n, a Budapesti Corvinus Egyetemen vagyok doktorandusz és az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézetében dolgozom (édesvízi és talajlakó gerinctelen közösségekkel foglalkozom, és azzal, hogy a klimatikus tényezők, hogyan befolyásolják ezeket a közösségeket.)

Mit csinálsz a szabadidődben?

Szerencsés vagyok, mert a munkám egyben a hobbim is. Ezen kívül szívesen megyek kirándulni, túrázni, falat mászni. Tanulok lovagolni. Nagyon szeretek kertészkedni, egy fárasztó nap vagy hét után nincs is annál jobb.

Munkám és a tábor mellett még a Jane Goodall Intézetnél dolgozom a békamentés egyik koordinátoraként, ahol is gyerekkel próbáljuk megszerettetni a kétéltűeket. Elég nagy sikerrel.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Készüljenek fel arra, hogy kiszakadnak a hétköznapok világából, legalább egy hétig közösségi életet fognak élni, ami más mint a mai (facebook)közösség fogalom.

Nagy eséllyel köthetnek új barátságokat, és remélhetőleg valami megindul bennük, amit most még nem is tudnak mennyire fontos lesz a későbbiekben.

Péterfy SáraPéterfy Sára

Péterfy Sára

Péterfy Sára

Hogy hívnak?

Péterfy Sára

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

A patak – a patakban turkálás.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban? (Mi a feladatod a táboron belül (szervezéstől, megvalósulásig), szereped, egyéni képességed, ami fontos a táborhoz)

Eddig csak táborozóként vettem részt, még nem igazán tudom, hogy milyen feladatot fognak rám bízni a táborvezetők. Szerintem jól tudok bánni kicsi gyerekkel, türelmes és vicces vagyok. Nagyon szeretem az állatokat, bármilyen csúszó-mászó állatról kedvesen tudok mesélni.

Táboroztál már máskor is? (Hogy emlékszel ezekre az élményekre? v. ha nincs táboros élmény akkor: mik a legemlékezetesebb nyári élményeid?)

Hét éve járok ebbe az ökotáborba, de más táborokban is voltam. Ez a kedvencem, mert hiába minden évben szinte ugyanaz a program, mégis tud újat mutatni.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

A nagynéném volt csoporttársa az egyik régi szervező, tőle hallottunk először a táborról és most, hogy kinőttem a kicsik táborát visszajöhetek ifi táborvezetőnek.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni? (értékek, élmények, célok, amik neked személy szerint fontosak)

Az ökotábor egy olyan tábor, ahol a gyerekek nemcsak nagyon szép és tiszta levegőjű helyen vannak, hanem még rengeteget tanulhatnak a környezetvédelemről, állatokról és a növényekről is. És közben lehet kardozni a Norbival :) .

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

Íjászat, vívás.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, mező, víz.

Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel? (munka, hivatás)

Állatorvos.

Mit csinálsz a szabadidődben? (érdeklődési kör, hobbi)

Falat mászok, sokat olvasok, szerepjátszom, szeretek rajzolni és varrni.

Mit üzensz a táborba jelentkező többi gyereknek?( Mire készüljenek, mit fognak átélni, kikkel, mikkel fognak találkozni? Mért lesz nekik ez jó? :) )

Nagyon koszosak lesztek. Ne hozzatok sok ruhát és kütyüket. Sokat fogunk játszani, beszélgetni, szerepjátszani. Kifáradtok és olyan élményekkel gazdagodtok, amivel sehol máshol nem fogtok. (és nem ültök a rossz levegőn a magnót bömböltetve – Janikovszky Éva)

Egyéb, amit leírnál :)

Háziállatot ne hozzatok, lesz ott elég. Sajnos én sem vihetem a tengeri malacaimat, a teknősömet, a süninket és a kutyámat.

Fűr Franciska NapsugárFűr Franciska Napsugár

Fűr Franciska Napsugár

Fűr Franciska Napsugár

Hogy hívnak?

Fűr Franciska Napsugár

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Idén fogok másodjára részt venni a táborban mint ifi vezető, ez lesz az 5. táborom. Szeretem a társaimat megnevettetni, örömet okozni nekik. Ez nekem is jókedvet okoz.

Táboroztál már máskor is?

Sokféle táborban jártam már, különféle helyeken és társaságokkal. Amióta viszont megismertem a nagybörzsönyi tábort, ez lett az a hely, ahová azóta is minden évben visszavágyom.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Anyukám ismerősei ajánlották. A táborról készült kisfilm megnézése és a róka-hegyi ismerkedős túra után már nem volt kérdés, hogy csatlakozom a tábori csapathoz.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni? (értékek, élmények, célok, amik neked személy szerint fontosak)

Jó érzés tudni, hogy sokunknak (gyerekeknek és felnőtteknek is) fontos a környezetünk, és annak védelméről nem csak „elméletben”, hanem a legjobb élményekkel tanulhatunk a tábor keretein belül. Ez sokkal meghatározóbb számunkra, mert a tanuláshoz jó emlékek kötődnek, ez szerintem egy ritka érték, ami (többek között) nekem is nagyon fontos.

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

A vívás-íjászatot mindig nagyon szeretem, az éjszakai és hajnali túrákat szintén, nagyon nehéz döntenem… A tavalyi tábori kirándulás Bajnáról biztosan szerepel a kedvenceim között.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, erdő és víz.

Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel? (munka, hivatás)

Még nem tudom pontosan, de érdekel a biológia-kémia, az írás és a zene is (zongorázni tanulok 8. éve).

Mit csinálsz a szabadidődben? (érdeklődési kör, hobbi)

Említettem már a zongorázást, kedvelem a zenehallgatás, olvasást, kedvenc íróm Tolkien. Az egyik legjobb elfoglaltságom mindig a kutyánk, Pamacs körül forog.

Mit üzensz a táborba jelentkező többi gyereknek?( Mire készüljenek, mit fognak átélni, kikkel, mikkel fognak találkozni? Mért lesz nekik ez jó? :) )

Megismerkedhetsz a háborítatlan természet szépségeivel, találkozhatsz olyan táborszervezőkkel, akik felkészültek, elhivatottak, és rengeteg izgalmas programmal várnak bennünket. Saját élményeim alapján készülj egy olyan táborra, ami örök emlék lesz számodra :)

Zaránd AnnaZaránd Anna

Zaránd Anna

Zaránd Anna

Hogy hívnak?

Zaránd Anna

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Minden kétséget kizáróan a Rustok oldal. Az onnan látott kilátás teljesen levett a lábamról, egy órát ábrándozva csak ültem és szemléltem a messze lévő erdőket.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Idén először leszek a táborvezetők egyike ebben a táborban, de más táboroztatásaim során szeretném azt hinni, hogy a gyors és kreatív problémamegoldás volt rám jellemző.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

A legjobb tábori élményem egy lovastáborhoz köthető. Reggeltől estig az állatokkal voltunk, egy mindentől távoli tanyán. Az istálló fölött aludtunk és a lovak gondozásában is részt vettünk, ráadásul éppen ott volt egy őzgida, akit elhagyott az anyja, így a lovakkal nevelték (nagy örömünkre persze mi is részesei lehettünk ennek).

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Szakmai gyakorlatomat a Kisközösségi Program keretein belül végzem, ahol a felkínált feladatok közül habozás nélkül a gyerektábor szervezők segítését választottam, hiszen ez mindig is közel állt a szívemhez.

Miért fontos neked a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban részt venni?

Az utóbbi években napi szinten foglalkozom az ökológiai válsággal, a természettel, túrázom és olvasok a témában, így hatalmas örömmel fogadtam az ökotábor gondolatát. Csodálatosnak tartom, hogy van egy ilyen lehetőség, ahol a gyerekek nem rohanva, közösségben megismerkedhetnek a természet minden apróságával.

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

Sajnos a tavalyi táborban még nem voltam a csapat része.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, erdő, szárazföld.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Egyetemista vagyok, szociológiát tanulok az ELTE-n, emellett pedig bébiszitterkedem.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Igyekszem minél több időt a természetben tölteni, túrázom, kertészkedem. Ha épp az időjárás nem megfelelő a kinti programokhoz, akkor szívesen töltöm az időm jógázással, főzéssel vagy tánccal.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

A tábort megelőző békamentéskor azt tapasztaltam, hogy rengeteget tanultunk (én is és a gyerekek is), számos állatot megvizsgáltunk, kirándultunk és beszélgettünk, majd mikor az elválásra került a sor, senki nem sietett annyira az elköszönéssel, mert szívünk szerint maradtunk volna még. Azt gondolom a tábor is ilyesmi lesz ☺

Jónás BálintJónás Bálint

Jónás Bálint

Jónás Bálint

Hogy hívnak?

Jónás Bálint

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Zálog-bérc a lenyűgöző kilátás miatt és a Rustok oldal a hajnali órákban.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Találékonyságom és az, hogy nagyon jól kijövök a kisebb korosztállyal is. Hasznát fogom még venni a hangyákhoz való szakértelmemnek. Szeretném bemutatói a táborozóknak a rovarok, de főként a hangyák bonyolult, de csodálatos világát.

Táboroztál már máskor is?

Ez elött 5 Látó-Mező táborban vettem részt, mint táborozó. Úgy gondolom, hogy az ezen évek alatt szerzett tapasztalataim a tábor során is hasznosítani tudom.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Ezelőtt több évig táborozóként vettem részt és mostanra alkalmassá váltam egy ifjú táborvezetői szerep betöltésére.

Miért fontos neked a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban részt venni?

Szeretném azt a felejthetetlen élményt átadni a táborozóknak, amelyet nekem is nyújtott ez a tábor és közössége. Egész kiskorom óta részt veszek a táborban, számomra nem csak a szenzációs programok jelentenek örömöt, hanem az összetartó és segítőkész közösség is.

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

A hajnali túrák. Hajnalban egészen más perspektívából csodálhatjuk az erdőt/völgyet.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, a csodás kilátás miatt. Erdő, mert menedéket nyújt a tűző nap elől. Én a víz és a szárazföld világát is szeretem megfigyelni.

Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?

Régi álmom hogy pilóta legyek és szerencsére alakulgat a dolog.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Sok-sok különböző rovar fajt tenyésztek és tartok. Közülük az egyik legérdekesebbek tán a hangya kolóniák.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Ha rajtam múlna, akkor az egész nyarat ebben a táborban tölteném. Felejthetetlen élményeket fogtok itt szerezni. Szeretettel várunk mindenkit!

Mecsnóber MelindaMecsnóber Melinda

Mecsnóber Melinda

Mecsnóber Melinda

Hogy hívnak?

Mecsnóber Melinda.

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

A kedvenc kérdésekben sose voltam jó és nem is szeretem őket… Számos apró szegletét szeretem számtalan apró-cseprő, de számomra jelentős emlékért, érzésért.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

A szervezéstől a megvalósulásig részt veszek a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban a kezdetektől fogva. Nyilván sokat számít a sok-sok éves táboroztatási tapasztalatom, de szerintem a legfontosabb mégis a lelkesedés, és hogy az ember mindig bele tudja adni teljesen önmagát, és őszinte, lelkes szeretettel akarjon minőségi időt eltölteni a táborba érkező gyermekekkel. Ezen felül, az is motivál, hogy esetleg én is tudok valamit adni nekik, ami elkíséri őket a későbbiekben, és persze én is mindig nagyon sokat tanulok és kapok Tőlük is. Úgy hiszem, ezek, és a nyitottság a gyerkőcök felé megvan bennem, és talán ezzel együtt még az is segítségemre van, hogy érzékeny vagyok az „emberi szálakra” és hamar észre tudom venni, ha valami nem működik, épp rosszabb kedve van valakinek stb. Megérzem az ilyen apró mozzanatokat, amivel sokszor egy-egy honvágyat vagy elbizonytalanodást, szomorkodást jól meg lehet előzni vagy orvosolni. Persze, szerintem még számos olyan tulajdonság nagyon fontos egy tábornál, amiből, bízom benne, valamennyivel én is rendelkezem. Ilyen például a kitartóság, találékonyság, szaktudás, kedvesség, őszinteség, hitelesség, türelmesség, felelősségtudat, szeretet és lélekben némiképp tudni és merni gyermeknek maradni...

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Igen és mindegyik másmilyen volt, hisz ahogy nincs két egyforma ember sem, ez szerintem táborokra is épp úgy igaz. De egy közös bennük: szép emlékek voltak mindent egybegyűjtve, hisz mindig nagy kaland a táborozás ezernyi pajtással és élménnyel fűszerezve. A legemlékezetesebbek meg talán, a részben Nagymamáimnál eltöltött nyári élmények a Balaton parton, Tikhegyben, telken vagy az istállóban, amikor nagyokat csatangoltunk, szabadon játszottunk, rengeteget mókáztunk és „rosszalkodtunk” nagyokat kacagva, olykor az unokatesóimmal vagy a barátokkal. No, meg a családdal eltöltött közös kalandos, nomádkodós kirándulások is máig elkísérnek!

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Még a kezdetekkor, az első tábort megelőzően, volt egy lelkes csapat, egy nagyon jó ötlet, de a Kisközösségi Program lelkes és minőségi tábort tervező fiataljai akkor még nem voltak elegen. Ekkor keresett meg Tőlük Mag Zsuzsi, hogy örülnének, ha segítenék nekik kialakítani az ökotábort a korábbi táboroztatási tapasztalataimra építve… S mivel Ő kért, és segíteni jó, belevágtam és boldogan mondtam igent…

Miért fontos neked a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban részt venni?

…Majd mikor az alapokat leraktuk, lelkesen dolgoztunk maroknyi csapatunkkal a tábor sikerén, hogy örömet és tanító, természet- és emberközeli élményt adhassunk a gyerkőcöknek! És mi másért, mint a gyerekekért és egy élhetőbb életforma lehetőségének megmutatásáért! S mire észbe kaptam, úgy megszerettem a csapatot, a sok közös élmény, emlék és barátságok miatt, hogy itt ragadtam, és mivel mindig szívesen látnak, örömmel tartozom ma is a táboroztatók lelkes csapatába, ebben a táborban is.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

A természettel kapcsolatban minden érdekel a legapróbbtól a legnagyobbig, de talán leginkább a „vizek világa”. De csak kevéssel marad le a szárazföld… Na jó: hegyen-völgyön, erdőben csatangolni, mezőn heverészni, szárazföld de még inkább víz. :)

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

2009-ben végeztem Gödöllőn természetvédelmi mérnökként. 2005 óta a munkámban összekötöm a természetjárást, természetvédelmet a gyerekekkel és igyekszem ennek minden apró szépségét kiélvezni és sokat tanulni belőle. Összefoglalóan sajnos nem tudok rá jobb szót, mint a környezeti nevelés. Óvodai szakköröket tartok, erdei iskolázom túravezetőként, táboroztatok, valamint a Magyar Biológiai Társaságnál dolgozom. Illetve a munkámnak van egy még inkább terepi része is, mint például élőhelykezelési, természetvédelmi feladatok.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Szabadidőmben nagyon boldoggá tesz, ha a szeretteimmel lehetek, de azért időnként egyedül is jó szemlélődni kicsit. Fontos része az életemnek a magyar népi hagyományőrzés és a kézműveskedés számos területe. Nagyon szeretek szabadon kószálni a természetben és megélni a sok apró csodát, ami körülvesz, rálépni ezernyi ösvényre! Azt hiszem, sose növöm ki a meséket, szeretem a zenét - mert „a zene az kell…” -, az irodalmat és olvasni, sportolni, íjászkodni, lovagolni, fáramászni, hintázni vagy csak gyönyörködni a vetésben.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Kedves Gyerekek! Várunk sok-sok szeretettel Titeket ebbe a különleges táborba, ahol számos kaland és játék kapcsán ismerkedhettek meg egy természetközelibb közösségi élettel. Szerezhettek barátokat, fejhettek tehenet számtalan más szuper programlehetőséggel együtt. De talán a legfontosabb, hogy minden tábor más, és hogy milyen, nagyrészt azon is múlik, hogy mi is és Ti is mit raktok bele (magatokból), tehát nehogy otthon hagyjátok a kíváncsiságot, kalandvágyat, lelkesedést, mosolyt és a házi sütit! :)

Homoki-Nagy EszterHomoki-Nagy Eszter

Homoki-Nagy Eszter

Homoki-Nagy Eszter

Hogy hívnak?

Homoki-Nagy Eszter.

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Perőcsény felé, a Fekete-völgy mellett feszül a Holló-kői gerinc, mely talán a Börzsöny egyik leggyönyörűbb kilátását ígéri. (S szándékosan használtam az ígér kifejezést, nem egyszer kellett a képzeletemre hagyatkozni, mikor makacs köd takarta el az ismerős vonulatokat..amiken végigsétálni pedig olyan, mint egy sárkány taraján!)

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Ez az első év, hogy táboroztatóként részt veszek a szervezésben, de gyerekekkel -emberekkel- kapcsolatban az egyik legfontosabb dolognak az őszinteséget, és a megértést tartom. Emellett viszont nem tudnék tudatosan kiemelni semmilyen "képességet" amire szükségem lehet. Felszabadító számomra gyerekekkel lenni, odakünn az ég alatt, teljes, tiszta szívvel élni /…hallgatni hosszan, néha-néha félni.. gyöngyöt dobálni, semminek örülni/

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Táboroztam, bizony! S, hogy hogyan emlékszem vissza? Azt hiszem elfogult vagyok../hát egészen el vagyok andalodva!/ Az egyik legkedvesebb táborom a királyréti Börzsönyi Természetvédelmi Tábor. Annyi éven át nevelt engem, emberré. Sáros bakancsok, szúnyogcsípéses gyereklábak, tábortűz melynek parazsa az égig szökken, addig a valószínűtlenül csillagos augusztusi égboltkupoláig. Csupa tücsökcirip és szélhegedű!

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

A nyáron a Gyüttment Fesztivál konyháján önkénteskedtem, és ott ismertem meg a végtelen lendületű, mindig mosolygós manólánykát, Zaránd Annát. Ő mesélt sokat a táborban tapasztaltakról, s hívott meg engem is.

Miért fontos neked a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban részt venni?

Gödöllőn tanulok jelenleg természetvédelmet. Minden alkalommal, mikor felteszem magamnak a kérdést, mivégre, arra jutok, azért, mert sosem fogom azt érezni, eleget tudok már erről a bámulatosan tökéletes rendszerről, az egyetlenről, melynek igazán részének érzem magam. Szeretném hát tovább tanulni, és mélységeiben megérteni mennyi szál fonódik össze egy ilyen komplex és stabil rendszerré, s szeretném megosztani másokkal is. Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy mikor természetvédelemről beszélünk, ne hagyjuk ki a képletből az embert. Résznek lenni az egészben, ez talán a legtöbb amit kívánhatunk. De fontos "jó résznek lenni", és az erre való terelgetés korán kezdődik. Gyermekként. Felnyitni, vagy nyitva tartani a szemeket a leveleken táncoló fényre, füleket az esti madárdalra, újra és újra beleszimatolni a szélbe, hagyni, hogy táncba vigye a bőrünkre simuló szőrszálakat.

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

Sajnos ebben a táborban még nem voltam, de majd idén gyűjtök a kosaramba jó sok ilyen élményt!

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy. És most csak ezzel az egy szóval válaszolok, különben oldalakon keresztül beszélnék róla..(S még úgy is szükségszerűen elmaradnék a valóságtól)

Erdő az árnyékért, a májusi bükklomb színéért, a fenyőtűért. Mező az esti fényben hajladozó füvekért és a tücsökszóért. No meg amiért hanyattfekhetek rajtuk!

Szárazföld.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Próbálkozom..
„Tenni az Isten felé pár lépést
átlépni közben árkot, göröngyöt
és az Embernek szórni a gyöngyöt”

Mit csinálsz a szabadidődben?

Szeretek kirándulni, hegyet- fára- s falat-mászni. Szeretek énekelni, s a zenét, a táncot! Sütni, főzni dolgozni a földdel. Ú, és nevetni, na azt nagyon szeretek!
Tanulni, újat, hallgatni másokat akiket fűt a szenvedély valami iránt, rokonlelkekre találni! A költészetet, az alkotást!

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Várjuk őket szerettel, csak győzzem kivárni, mire találkozunk!

Időpontok és díjak

[Az idei táborunk létszáma teljes, már csak várólistára tudunk jelentkezőket fogadni.]

2024-es táborunk időpontja: július 29. - augusztus 4.

A turnus maximális létszáma 30 fő, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltjük fel.

A tábor költsége 60 000 Ft/fő, mely tartalmazza az utazást Budapestről oda-vissza, a szállást, az összes program anyagköltségét, valamint az étkezéseket. A befizetett összeg a Kisközösségi Program működését segíti. Testvérek esetén kedvezményt tudunk biztosítani. A tábor hosszabb távú fennmaradását, akik szeretnék különböző támogatói díjjal segíthetik. Ezt a jelentkezésnél lehet bejelölni.

A táborba jelentkezni az űrlap kitöltésével lehet. A jelentkezési lap beérkezését követően a jelentkezésben megadott e-mail címre küldünk visszaigazolást, illetve információkat a tábor díjának, előlegének befizetési lehetőségéről. A jelentkezést az előleg (10 000 Ft/jelentkező) befizetését követően tekintjük érvényesnek.

Ha kérdéseik vannak, jelezzék felénk bátran a latomezo@kiskozossegek.hu címen.

Jelentkezés

Kapcsolat

Flórián Norbert: +36 30 435 55 28

Mit pakoljunk az úticsomagba?

Mit kell a gyerekeknek magukkal hozni?

Az alábbi holmikra mindenképpen szükség lesz a táborban. Ezeknek a beszerezésében szükség szerint tudunk segítséget adni, ha bármi probléma felmerülne, kérjük jelezzétek felénk.

 • több váltás koszolható ruha – kertészkedéshez, állatokkal kapcsolatos programokhoz is legyen alkalmas
 • meleg ruha – este, éjszaka biztosan hűvös van
 • váltás cipő – lehetőleg az egyik vízálló, túrázásra alkalmas cipő, emellett esetleg gumicsizma
 • papucs
 • sapka, kalap vagy fejkendő
 • fürdőruhát – strandra nem megyünk, de hasznos lehet, ha nagyon meleg van
 • túrázásra alkalmas kisebb hátizsák
 • esőkabát, egyéb vízálló ruha
 • kulacs vagy vizespalack
 • tisztálkodási eszközök
 • 2 db kisméretű befőttesüveg fedővel (befőzéshez 2-4 dl)
 • hálózsák – éjszakai túrához mindenképp kell – vagy ágyneműhuzat
 • polifoam – éjszakai túrához szükség lesz rá
 • zseblámpa vagy fejlámpa, elemek hozzá – éjszakai túrához
 • diákigazolvány – az utazási és egyéb kedvezményeket csak ezzel tudják a gyerekek igénybe venni
 • személyi igazolvány és TAJ kártya – abban az esetben, ha már van
 • szülői nyilatkozatot arról, hogy a nincs semmi fertőző betegsége a gyermeknek

Mi lehet még hasznos?

Az alábbi eszközök nem nélkülözhetetlenek a tábori élethez, de ha van otthon belőlük, a táborozó biztos hasznát veszi.

 • fényképezőgép
 • hangszerek – kézben, táskában könnyen hordozható tábori zenéléshez, énekléshez – a zongorára biztosan nem lesz szükség
 • határozókönyvek, zsebhatározók – ceruzával írják bele a tulajdonos nevét!
 • sporteszközök
 • kisméretű halászháló
 • nagyító
 • távcső
 • gyűjtőtégelyek, dobozok – növények, állatok gyűjtéséhez
 • köpeny (agyagozáshoz, kézművességhez)
 • kötény (lepénysütéshez)
 • szúnyog és kullancsriasztó
 • kertész kesztyű
 • tájoló, iránytű

Mit ne hozzon magával a táborozó?

Az alábbi eszközökre biztosan nem lesz szükség a tábor ideje alatt, ezért ezeket ne pakoljuk be a hátizsákba, vagy ha bepakoljuk, fogadjuk el, hogy a táborvezetők korlátozhatják ezek használatát.

 • mobiltelefon – Hozni lehet, de begyűjtjük a tábor elején. Mobiltelefonálásra, külön időpontot biztosítunk minden nap. Mobil helyett saját közösséggel jobban érezheti magát.
 • egyéb elektronikus eszközök – MP3 lejátszó, iPhone stb.
 • szintetikus üdítők, élelmiszerek – A főétkezések között mindig találunk alkalmat friss gyümölcsök, egyéb helyi finomságok fogyasztására, ezért nincs szükség extra bolti nassolnivaló bepakolására. Mindemellett otthon közösen készített jól elálló házi süteményeket, kekszeket szívesen fogadunk.
 • a háziállatokat is hagyjuk otthon