„Az igazi felfedezéshez nem új tájak kellenek, hanem új szemek.”

A járványhelyzetre való tekintettel a 2021-es táborba való jelentkezést sajnos még nem tudjuk indítani. További információkért kérjük keressetek minket emialben: latomezo@kisközössegek.hu

Melyik gyerek ne töltené szívesen a nyári szünidőt kalanddal? Ha elmúltál már 7 éves és nem vagy még 13, a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban kipróbálhatod magad számos izgalmas dologban. Belekóstolhatsz Nagybörzsöny falusi mesevilágába, távol a város zajától, közel a természethez. Megismerheted az erdő, a patak élővilágát. Kipróbálhatod, milyen, ha együtt készítjük el a házi lekvárt, ha te találod ki és alkotod meg a legújabb játékodat. Íjászkodhatsz, csillagászhatsz, lovagolhatsz pónin, kertészkedhetsz, odúkat építhetsz. Még sok más izgalmas dologgal is készülünk, hogy jól érezd magad.

Mindeközben még arra is megtanítunk, hogyan csalogasd magadhoz a természetet, s mit tehetsz a mindennapokban a környezeted megóvásáért. A táborban barátokra lelhetsz a közös játék, közös éneklés, mesélés, kirándulások során. Kalandozz velünk!

Ha már kinőtted a Látó-Mező tábort, szeretettel várunk ifiknek vagy felnőtteknek szóló táborunkba.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ígérjük, hogy kizárólag a táborral kapcsolatos hírekről küldünk emailben értesítést.

Tájékoztató szülőknek

A 21. század talán legnagyobb kihívása, hogy a globálizáció negatív folyamataival szemben gyermekeink számára olyan világot őrizzünk meg melyben testi, lelki, szellemi egészségük biztosítható. Ez egyáltalán nem könnyű feladat. A mindennapi megélhetésért folytatott küzdelem során sokszor a háttérbe szorulnak azok az értékek és tapasztalatok, melyek mindezt lehetővé tennék. Hétköznapi életünk gazdasági és ökológiai értelemben nyilvánvalóan fenntarthatatlan. Ezen felül aközösségi gondolkodásunk háttérbe szorulása emberségünket is próbára teszi.

A Kisközösségi Program munkatársai egy fenntartható, ember – és természetközeli életszemlélet kialakításán fáradoznak. Ahhoz, hogy mindez hosszútávon is fennmaradjon, nem elég egyénileg cselekedni, hanem közösségekben kell gondolkodnunk. Az évente megrendezésre kerülő Látó-MezőKözösségi Ökotábor a fenti célok gyakorlati megalapozásán dolgozik.

Kezet formáló fa

Programok

Közösség

 • közösségi játékok
 • kézműves foglalkozás
 • mese
 • éneklés
 • néptánc
 • tábortűz

Önellátás, környezetvédelem

 • lepénysütés
 • kertészkedés
 • sajtkészítés
 • lekvárfőzés
 • barkácsolás
 • környezetbarát élet praktikái

Kalandozás

 • éjszakai túra
 • lovasprogram
 • íjászkodás
 • teljes nap az erdőben

Természetismeret

 • erdőjárás
 • patakban bóklászás
 • csillagászat
 • növény- és állatismeret
 • odúkészítés

Történetünk számokban

10 év

11 turnus

280 gyerek

1848 boldogan eltöltött óra

A helyszín

A tábor helyszínének a mesés Nyugat-Börzsönyben fekvő Nagybörzsöny falucskát választottuk Pest megyében, Szobtól néhány kilométerre.

A tábor programjai szorosan kapcsolódnak a községhez, annak környezetéhez, az itt élő emberekhez. A faluban a Reménység háza ad nekünk szállást.

Galéria 2020 Galéria 2019 Galéria 2018 Galéria 2017 Galéria 2016 Galéria 2015 – 1. turnus Galéria 2015 – 2. turnus Galéria 2014 Galéria 2013 Galéria 2012

Táborvezetők

Flórián Norbert

Flórián Norbert

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Rustok oldal, főleg hajnalban, bármilyen patakpart

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Mindenféle szervezésben részt veszek. A programok, helyszínek kitalálásától kezdve a lebonyolításukig. A táborban legfőképp a természetismereti programokat tartom, pl. gombászás, vízi- és szárazföldi növények ismerete, ökológiai összefüggések bemutatása. Emellett a kertészkedős, gyógynövényes programokban is nagy szerepem van.

Elég türelmes vagyok, ami egy gyerektábor lebonyolításánál szerintem nagyon fontos.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Általános iskolában kézműves táborokba vettem részt, nagyon jó nyarak voltak, a kézművesség mellett bőven jutott idő mindig közösségi játékokra is. Később a gimivel pedig biológus, geológus táborokba jártunk, amelyek során olyan gyönyörű helyeket ismertünk meg, ahova mostanában is szívesen visszamegyek.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

2009-ben csatlakoztam a Kisközösségi Programhoz, ott vetettük fel a tábor ötletét és a kezdetektől dolgozom a tábor kialakításában.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni?

Táborvezetőként is újraélem gyerekkoromat. A tábor szervezésénél igyekeztünk összeszedni azokat az egyéni tapasztalatainkat, amiket nagyon élveztünk gyerekkorunkban.

Falun nőttem fel egy nagyon jó közösségben. Sok olyan dologra lehetőségünk volt, ami sajnos sok gyereknek manapság már nem adatik meg. Sokszor még azok sem mennek ki a többiekkel játszani az utcára, akik ezt megtehetnék, helyette inkább bent ülnek a szobában és a számítógéppel babrálnak. Szeretnénk bemutatni, hogy ehelyett mennyi hasznos dolgot lehet csinálni, közösségben.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, mező, víz.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Biológusként végeztem az ELTE-n, a Budapesti Corvinus Egyetemen vagyok doktorandusz és az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézetében dolgozom (édesvízi és talajlakó gerinctelen közösségekkel foglalkozom, és azzal, hogy a klimatikus tényezők, hogyan befolyásolják ezeket a közösségeket.)

Mit csinálsz a szabadidődben?

Szerencsés vagyok, mert a munkám egyben a hobbim is. Ezen kívül szívesen megyek kirándulni, túrázni, falat mászni. Tanulok lovagolni. Nagyon szeretek kertészkedni, egy fárasztó nap vagy hét után nincs is annál jobb.

Munkám és a tábor mellett még a Jane Goodall Intézetnél dolgozom a békamentés egyik koordinátoraként, ahol is gyerekkel próbáljuk megszerettetni a kétéltűeket. Elég nagy sikerrel.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Készüljenek fel arra, hogy kiszakadnak a hétköznapok világából, legalább egy hétig közösségi életet fognak élni, ami más mint a mai (facebook)közösség fogalom.

Nagy eséllyel köthetnek új barátságokat, és remélhetőleg valami megindul bennük, amit most még nem is tudnak mennyire fontos lesz a későbbiekben.

György BálintGyörgy Bálint

György Bálint

György Bálint

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Holló-kő és a Rustok-hegyoldal. Legjobban a zöld tisztásokkal tarkított erdő hegyvidéket szeretem, és a környék pont ilyen.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Azt hiszem jól bánok a gyerekekkel, fiatalokkal, ritka, ha mellettem unatkozik valaki. A táborban a főszerepem a zenélés lesz idén. Ukulele és hegedű biztosan, de talán több hangszer is lesz velem.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Sokat táboroztunk régen. Mindig nagy élmény volt kiszakadni a hétköznapi keretből és új gyerekekkel vagy rég látott ismerősökkel együtt lenni.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

A Kisközösségi Programban önkénteskedem évek óta, itt hallottam róla először, aztán az ismerősök is csupa jót meséltek.

Miért fontos neked a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban részt venni?

A mai gyerekek egyre inkább egy virtuális világban nőnek fel, távol azoktól a dolgoktól, melyek meghatározzák az egész életüket. Távol a természettől, a földtől, az ételtől, az ételt készítő embertől. Ahhoz, hogy meg tudjuk óvni a természetet magunktól, az emberi mohóságtól, olyan generációknak kell felnőniük, akik ismerik és becsülik is azt. A táborban mindezt egy közösségben tudják megtapasztalni, ami szintén nagyon fontos.

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

Az éjszakai túra, végén a szabadban alvással. De az íjász programok is mind…ó, sokat tudnék sorolni.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, erdő, szárazföld. (bakonyi gyerek vagyok)

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Gyógymasszőr vagyok, a Kisközösségi Program önkéntese, és lassan a humánökológia diplomamunka is készülget.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Nagyon szeretek olvasni, zenét hallgatni és persze zenélni. Emellett sportolás nélkül sem tudok sokáig meglenni (bármilyen labdajáték, vagy íjászat, vívás) és társasjátékozásra is bármikor kapható vagyok. Szép időben pedig kirándulni, biciklizni a legjobb.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Egy felejthetetlen és izgalmas közösségi élményre készüljenek, jobbnál jobb programokkal.

Vásárhelyi CsengeVásárhelyi Csenge

Vásárhelyi Csenge

Vásárhelyi Csenge

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Engem minden alkalommal magával ragadott eddig Nagybörzsöny varázsa, akármikor, akármelyik évszakban is jártam ott. Leginkább talán a falut körül-ölelő hegyes-dombos erdőség áll közel hozzám, de a csend és nyugalom is különösen üdítő a budapesti hétköznapok után.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Már több táborral a hátam mögött, úgy gondolom, hogy a legfontosabb, hogy partnerként kezeljük a gyerekeket, és akkor ők is sokkal nyitottabbak, lelkesebbek. E mellett jól jött, hogy türelmes és játékos vagyok, illetve hogy fáradtan is könnyen megy a mosolygás :) .

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

7 éves koromtól kezdve nagy táborozó voltam és vagyok. Éveken át jártam cserkész-, szkóla-, tánc-, fotó-, és vitorlástáborokba, melyek mindegyike maradandó élményt nyújtott. Mivel egyedüli gyerekként nőttem fel, nagy öröm volt közösségben lenni a többiekkel. Emellett rengeteg fantasztikus élménnyel és tudással gazdagodtam, és sok-sok tábori barátság mind a mai napig megmaradt. Azóta szeretnék én is táborvezető lenni, hogy tovább adhassam azt az ajándékot, amit egykor én is kaptam, és amit egy ilyen tábor adhat. Remélem ez idén is sikerül!

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Régóta vágytam rá, hogy csatlakozhassak a táborok szervezéséhez, és 2017-ben végre adott volt az alkalom, hogy éljek a lehetőséggel. Azóta el sem tudom képzelni, hogy ez ne így legyen! :)

Miért fontos neked a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban részt venni?

Szeretném továbbadni azt a sok örömet, melyet nekem nyújtottak a táborozások. Az élményt, amit az új barátságok kötése, a tábortüzes esték, az új dolgok felfedezése és a természet részévé válás és a közösség élménye jelent. Úgy gondolom a mi táborunk mindezeken túl olyan hasznos tudást és közösségben megélt tapasztalatot is ad a gyermekek számára, mely egy természet-közelibb, fenntarthatóbb és közösségibb életre nevel, mely ma fontos és ritka tudás.

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

A legtöbb program, mint mindig nekem is nagy élmény volt tavaly is, kedvencek talán az esti tábortüzezések, és azok az élmények voltak, amikor látszott a gyerekeken, mennyire örülnek egy programnak, mennyire élvezik azt. Mivel ilyen pillanatokból mindig jutott jó pár, így az egész hét emlékezetes maradt :) . A tavalyi táborban ráadásul a közösség is szuperül összeállt a tábor végére, nagy élmény volt ezt látni és megélni.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Személy szerint számomra az erdős, magas hegyek a legvonzóbbak főleg, ha egy nagyobb víztest közvetlen közelében fekszenek.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Eddig a GreenDependent Intézetnél dolgoztam egy energitakarékossági szemléletformáló programban. Itt elsősorban környezettudatosságra, és ebből kiinduló zöld életmódra igyekeztünk tanítani a részt vevő családokat, felnőtteket és gyerekeket egyaránt. Jelenleg a Nemzeti Alkalmazkodási Központban dolgozom és éghajlatvédelem, klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és lakossági szemlélet-formálás kérdéseivel foglalkozom.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Szabadidőmben legszívesebben a számomra fontos emberekkel vagyok. Szeretek olvasni, járni a természetet, táncolni, fényképezni és kézműveskedni. Mostanában a permakultúrával és az olasz nyelvvel ismerkedek még fokozottabban. :)

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Fantasztikus kalandokban lesz idén is részetek, gyertek! ☺

Szelei TamásSzelei Tamás

Szelei Tamás

Szelei Tamás

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

A János-forrás.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

A zenei tudásom, mert elsődlegesen zenészként leszek jelen. Ismerek sok zenés játékot is, amikkel remekül el lehet ütni az időt.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Igen, több helyen is jártam táborozóként. Legjobban az első, balatoni élményem fogott meg: itt tapasztaltam meg először, hogy milyen egy táborhelyen lakni, más városokból jött gyerekekkel összebarátkozni, túrázni és túra után nem hazamenni, hanem a tábori szállásunkra.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Egy Bátor Táboros ismerősöm mesélt a táborról. Nagyon megtetszett a családias légkör, és az, hogy a teljes szervezés egy kis csapat kezében van.

Miért fontos neked a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban részt venni?

Korábbi tábori tapasztalataim kapcsán fogalmaztam meg magamnak, hogy a táborozni egy olyan tapasztalat, ami minden gyereknek óriási érték. Egy táborban nem csak a szervezett program történik, hanem saját magunkról is megtanulunk egy rakás új dolgot. Legtöbbször azt, hogy sokkal többre vagyunk képesek, mint gondoltuk.

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

Az éjszakai túra!

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Völgy, erdő, szárazföld, de lehetőleg vízzel a közepén.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Leginkább szoftvermérnök vagyok.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Zenélek, énekelek, rubikkockázom, játékot fejlesztek, olvasok, biciklizem, színházba járok.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Nagyon várom a találkozást az új táborozókkal és a viszontlátást a visszatérőkkel! Idén is viszem a gitáromat és még néhány hangszert.

Bodnár Judit, LolaBodnár Judit, Lola

Bodnár Judit, Lola

Bodnár Judit, Lola

Hogy hívnak?

Bodnár Judit Lola vagyok, Lolának szólítanak.

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Bárhol, fák alatt, vízközelben.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

A kézügyességem és a művészi hajlamaim, illetve a főzőtudományom az, amit leggyakrabban be kell vetnem. Énekelek is, de azt nem tudom, mennyire jó bárkinek :)

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Táboroztam gyerekkoromban, sőt, még a gimi alatt is minden évben volt alkotótáborunk, és imádtam. Szabolcs megyei vagyok, így leggyakrabban észak-magyarországi helyszínekre vittek minket, főleg a hegyekbe, Kékes, Hollókő, meg ezerszer voltunk a Hortobágyon is. Élveztem a programokat, de a legjobban a társaságot szerettem ezekben a táborokban, a sok ökörködést, nevetést, az új ismeretségeket.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Szelei Tomi barátom hívott táborvezetőnek engem és a páromat, Misit, és mivel szimpatikusak voltunk egymásnak a csapat tagjaival, csatlakoztunk. Nagyon jó, hogy megtaláltuk ezt a társaságot, év közben is tartjuk a kapcsolatot, találkozunk, a táborvezetők a barátaink lettek.

Miért fontos neked a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban részt venni?

Nagyon, nagyon jó gyerekekkel lógni, megható és megnevettető élmény a gyerektársaság – persze nyilván vannak fárasztó részei. Amellett azt gondolom, hogy a helyes út „visszafelé” vezet, vissza az állatokhoz, a növényekhez, a levegőhöz, vízhez, fákhoz, vissza a saját magunk által elvégzett munkához, a kézzelfogható eredményekhez, minél többször eltávolodva mindentől, ami árammal megy.

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

Egyik nap elkísértem a kiscsoportot Norbi természetismeretes, növényhatározós minitúrájára. Vittem a kutyánkat, Bigyót is, ő is imádta a domboldalon szaglászást, és én is, főleg a bozótosban játszott toboz-bombás játékot. És az egész napos túra is emlékezetes volt, bár azóta sem vagyok benne biztos, hogy jó értelemben :) NAGYON elfáradtam, a kutya meg másfél napig szinte csak aludt utána.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, erdő, víz. Főleg víz, imádok mindent, ami vízhez köthető.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Kulturális újságíró és szövegíró vagyok. Emellett most tervezek elkezdeni egy mentálhigiénés szakember képzést. Szeretnék valamilyen terápiás munka felé fordulni, érdekel a gyászterápia és a mozgásterápiás módszerek.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Eredetinek képzőművésznek indultam, ez ma is velem van, ha kevés is rá az időm, de festek vászonra, akvarellezek, kalligráfiázok, tollrajzokat, ún. zentangle-ket készítek. Az olvasás is alap, és sok filmet és sorozatot, dokumentumfilmet is nézek, munka miatt is, de szeretem is. Emellett egyre jobban beleásom magam a dísznövény- és orchideakertészetbe, a nap bármely percében tudok a növényeimmel foglalkozni. Egy ideig kórusban énekeltem, az éneklés szeretete azóta is megmaradt, néha összejövünk barátokkal zenélni. Szeretek sütni, főzni, a lakást csinosítgatni, és bármikor szívesen vagyok Misivel és a kutyával. Nagyon szeretem a természetet, az évek múlásával egyre jobban, sajnos kevesebbet túrázok, mint amennyit szeretnék.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Igen, jön Bigyó is. ;) ÉS a patak is ott lesz, bele lehet menni, össze lehet fogdosni mindenféle állatot és növényt, lesz társaság és természet, és együtt zenélés, és sok-sok játék és esti mese.

Bakacsi ZsófiaBakacsi Zsófia

Bakacsi Zsófia

Bakacsi Zsófia

Hogy hívnak?

Bakacsi Zsófia, azaz Zsófi.

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

A Börzsöny-patak mente.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban? (Mi a feladatod a táboron belül (szervezéstől, megvalósulásig), szereped, egyéni képességed, ami fontos a táborhoz)

Rugalmasság, tervezés, gyors helyzetfelismerés - ezek mind szükségesek egy sikeres táborhoz. Gyerektáborban, legalábbis felnőttként ritkán jártam, de évente több ismeretterjesztő foglalkozást tartok gyerekeknek a talajokról, legtöbbször megtalálom a hangot velük. Két éve a táborban én voltam a „konyhafelelős”, úgy éreztem, rajtam nem múlt a jó hangulat.

Táboroztál-e gyerekkorodban? (Hogy emlékszel ezekre az élményekre? v. ha nincs táboros élmény akkor: Gyerekkorodból mik a legemlékezetesebb nyári élményeid?)

Nagyon sokat táboroztam, napközisben, úttörőben (hááát, volt ilyen is…), evezős edzőtáborokban, egyetemi terepgyakorlatokon. Mindegyik külön élmény volt, kisebb gyerekként a programok voltak vonzóbbak, idősebb fejjel inkább a „csapat”, a közösség élménye.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Egy óvatlan pillanatban elárultam, hogy néha szoktam nagyobb társaságnak, osztálynak is főzni és az eredményt eddig még nem öntötték a fejemre.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni? (értékek, élmények, célok, amik neked személy szerint fontosak)

Igazi ökologikus szemlélet kialakítása gyerekkorban lehetséges, amikor még nem rögzültek olyan gondolkozási sémák, étkezési-, vásárlási-, életvitelbeli szokások, amik módosítása később már kényelmetlen, s ellene hat az elfogadásnak. Az motivál a táborban, hogy a segítségemmel talán gördülékenyebben haladhatnak a programok, tartható a foglalkozások üteme, a gyerekek ellátásának feladata részben lekerül a többiek válláról.

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

Főleg a házkörüli programokban vettem részt, tetszett ahogy a gyerekek élvezettel figyelik a sajtkészítés csínját-bínját.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

A hegyen az erdőt, a völgyben a vizet. Minél vadregényesebb, annál jobb.

Mivel foglalkozol a táboron kívül? (munka, hivatás)

Geológusként végeztem az ELTE-n, de a talajtan hamar magához vonzott és ennek már több mint húsz éve…

Mit csinálsz a szabadidődben? (érdeklődési kör, hobbi)

Megpróbálok minél több időt tölteni a gyerekeimmel, mielőtt teljesen felnőnek. Kevés a szabadidőm, de ha ráérek szeretek olvasni, úszni, cukrászkodni, rajzolni és fényképezni.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?( Mire készüljenek, mit fognak átélni, kikkel, mikkel fognak találkozni? Mért lesz nekik ez jó? :) )

Hagyják sodortatni magukat a tábor hangulatával, legyenek valódi részesei a programoknak testben és lélekben is. Kell egy kis alkalmazkodás mindenki részéről, nyitottság a többiek felé. Sok lesz az interaktív foglalkozás, ami igényli az együttműködést, de alkalom lesz a pihenésre, elmélkedésre is.

Varga MihályVarga Mihály

Varga Mihály

Varga Mihály

Hogy hívnak?

Varga Mihály. A barátaim Misinek szólitanak.

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

A kedvenc helyem Nagybörzsönyben a Börzsöny-patak az erdőben.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban? (Mi a feladatod a táboron belül (szervezéstől, megvalósulásig), szereped, egyéni képességed, ami fontos a táborhoz)

Az én szuperképességem, hogy bármit meg tudok javítani. Erre sokszor nagy szükség van a táborban. Ez mellett még fontos, hogy nagyon szeretek csapatban dolgozni.

Táboroztál-e gyerekkorodban? (Hogy emlékszel ezekre az élményekre? v. ha nincs táboros élmény akkor: Gyerekkorodból mik a legemlékezetesebb nyári élményeid?)

Gyerekkoromban sajnos nem táboroztam, de mindig is szerettem azokat az alkalmat, amikor az unokatesóimmal nyaraltunk a Nagymamámnál. A gyerekkoromnak meghatározó része volt, hogy a nagyszüleim a szülőfalunk szélén laktak, amitől nem messze folyik a Séd patak. Ide nagyon sokat jártunk Édesapámmal és barátaimmal horgászni, vagy csak úgy eltölteni a délutánt a szántóföld mellett.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

A táborba egy már korábban táborvezető barátunk, Tamás hívott meg minket a párommal Lolával. A táborvezetők első találkozója után tudtuk, hogy ez egy olyan dolog, aminek szeretnénk a részesei lenni.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni? (értékek, élmények, célok, amik neked személy szerint fontosak)

A Látó mező ökotábor azért fontos nekem, mert nagyon jól tudok azonosulni azokkal az értékekkel, amiket képvisel. Az, hogy minél kevésbé éljünk környezetkárósító módon és megtanuljuk természetbarátként élni, mindig is fontos lesz nekem.

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

A tavalyi tábor legemlékezetesebb programja az éjszakai túra és az erdőben éjszakázás volt. Főleg azért, mert hajnal négy órakor az eső ébresztett minket és vissza kellett vonulnunk a táborba.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Völgy. Erdő. Víz.

Mivel foglalkozol a táboron kívül? (munka, hivatás)

IT projektmenedzserként dolgozom egy fordító cégnél. Emellett egy műszerész műhelyben foglalatoskodom.

Mit csinálsz a szabadidődben? (érdeklődési kör, hobbi)

Imádok zenélni bármilyen hangszeren. Életem az építés, bármiről is legyen szó.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?( Mire készüljenek, mit fognak átélni, kikkel, mikkel fognak találkozni? Mért lesz nekik ez jó? :) )

A legfontosabb, hogy Bigyó, a kutyánk idén is jön, és ugyanúgy imádja a gyereket, mint ahogy a gyerekek imádják őt. Ebben a táborban sok érdekességet láthatnak meg a természetben a gyerekek úgy, hogy közben meg is tanulják ezek fontosságát.

Péterfy SáraPéterfy Sára

Péterfy Sára

Péterfy Sára

Hogy hívnak?

Péterfy Sára

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

A patak – a patakban turkálás.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban? (Mi a feladatod a táboron belül (szervezéstől, megvalósulásig), szereped, egyéni képességed, ami fontos a táborhoz)

Eddig csak táborozóként vettem részt, még nem igazán tudom, hogy milyen feladatot fognak rám bízni a táborvezetők. Szerintem jól tudok bánni kicsi gyerekkel, türelmes és vicces vagyok. Nagyon szeretem az állatokat, bármilyen csúszó-mászó állatról kedvesen tudok mesélni.

Táboroztál már máskor is? (Hogy emlékszel ezekre az élményekre? v. ha nincs táboros élmény akkor: mik a legemlékezetesebb nyári élményeid?)

Hét éve járok ebbe az ökotáborba, de más táborokban is voltam. Ez a kedvencem, mert hiába minden évben szinte ugyanaz a program, mégis tud újat mutatni.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

A nagynéném volt csoporttársa az egyik régi szervező, tőle hallottunk először a táborról és most, hogy kinőttem a kicsik táborát visszajöhetek ifi táborvezetőnek.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni? (értékek, élmények, célok, amik neked személy szerint fontosak)

Az ökotábor egy olyan tábor, ahol a gyerekek nemcsak nagyon szép és tiszta levegőjű helyen vannak, hanem még rengeteget tanulhatnak a környezetvédelemről, állatokról és a növényekről is. És közben lehet kardozni a Norbival :) .

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

Íjászat, vívás.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, mező, víz.

Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel? (munka, hivatás)

Állatorvos.

Mit csinálsz a szabadidődben? (érdeklődési kör, hobbi)

Falat mászok, sokat olvasok, szerepjátszom, szeretek rajzolni és varrni.

Mit üzensz a táborba jelentkező többi gyereknek?( Mire készüljenek, mit fognak átélni, kikkel, mikkel fognak találkozni? Mért lesz nekik ez jó? :) )

Nagyon koszosak lesztek. Ne hozzatok sok ruhát és kütyüket. Sokat fogunk játszani, beszélgetni, szerepjátszani. Kifáradtok és olyan élményekkel gazdagodtok, amivel sehol máshol nem fogtok. (és nem ültök a rossz levegőn a magnót bömböltetve – Janikovszky Éva)

Egyéb, amit leírnál :)

Háziállatot ne hozzatok, lesz ott elég. Sajnos én sem vihetem a tengeri malacaimat, a teknősömet, a süninket és a kutyámat.

Fűr Franciska NapsugárFűr Franciska Napsugár

Fűr Franciska Napsugár

Fűr Franciska Napsugár

Hogy hívnak?

Fűr Franciska Napsugár

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Idén fogok másodjára részt venni a táborban mint ifi vezető, ez lesz az 5. táborom. Szeretem a társaimat megnevettetni, örömet okozni nekik. Ez nekem is jókedvet okoz.

Táboroztál már máskor is?

Sokféle táborban jártam már, különféle helyeken és társaságokkal. Amióta viszont megismertem a nagybörzsönyi tábort, ez lett az a hely, ahová azóta is minden évben visszavágyom.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Anyukám ismerősei ajánlották. A táborról készült kisfilm megnézése és a róka-hegyi ismerkedős túra után már nem volt kérdés, hogy csatlakozom a tábori csapathoz.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni? (értékek, élmények, célok, amik neked személy szerint fontosak)

Jó érzés tudni, hogy sokunknak (gyerekeknek és felnőtteknek is) fontos a környezetünk, és annak védelméről nem csak „elméletben”, hanem a legjobb élményekkel tanulhatunk a tábor keretein belül. Ez sokkal meghatározóbb számunkra, mert a tanuláshoz jó emlékek kötődnek, ez szerintem egy ritka érték, ami (többek között) nekem is nagyon fontos.

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

A vívás-íjászatot mindig nagyon szeretem, az éjszakai és hajnali túrákat szintén, nagyon nehéz döntenem… A tavalyi tábori kirándulás Bajnáról biztosan szerepel a kedvenceim között.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, erdő és víz.

Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel? (munka, hivatás)

Még nem tudom pontosan, de érdekel a biológia-kémia, az írás és a zene is (zongorázni tanulok 8. éve).

Mit csinálsz a szabadidődben? (érdeklődési kör, hobbi)

Említettem már a zongorázást, kedvelem a zenehallgatás, olvasást, kedvenc íróm Tolkien. Az egyik legjobb elfoglaltságom mindig a kutyánk, Pamacs körül forog.

Mit üzensz a táborba jelentkező többi gyereknek?( Mire készüljenek, mit fognak átélni, kikkel, mikkel fognak találkozni? Mért lesz nekik ez jó? :) )

Megismerkedhetsz a háborítatlan természet szépségeivel, találkozhatsz olyan táborszervezőkkel, akik felkészültek, elhivatottak, és rengeteg izgalmas programmal várnak bennünket. Saját élményeim alapján készülj egy olyan táborra, ami örök emlék lesz számodra :)

Időpontok és díjak

A járványhelyzetre való tekintettel a 2021-es táborba való jelentkezést sajnos még nem tudjuk indítani.

2021-es táborunk időpontja: július 26.- augusztus 1.

A turnus maximális létszáma 30 fő, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltjük fel.

A tábor költsége 48 000 Ft/fő, mely tartalmazza az utazást Budapestről oda-vissza, a szállást, az összes program anyagköltségét, valamint az étkezéseket. A befizetett összeg a Kisközösségi Program működését segíti. Testvérek esetén kedvezményt tudunk biztosítani. A tábor hosszabb távú fennmaradását, akik szeretnék különböző támogatói díjjal segíthetik. Ezt a jelentkezésnél lehet bejelölni.

A táborba jelentkezni az űrlap kitöltésével lehet. A jelentkezési lap beérkezését követően a jelentkezésben megadott e-mail címre küldünk visszaigazolást, illetve információkat a tábor díjának, előlegének befizetési lehetőségéről. A jelentkezést az előleg (10 000 Ft/jelentkező) befizetését követően tekintjük érvényesnek.

Ha kérdéseik vannak, jelezzék felénk bátran a latomezo@kiskozossegek.hu címen.

Jelentkezés

Kapcsolat

Flórián Norbert: +36 30 435 55 28
Vásárhelyi Csenge: +36 20 254 61 47

Mit pakoljunk az úticsomagba?

Mit kell a gyerekeknek magukkal hozni?

Az alábbi holmikra mindenképpen szükség lesz a táborban. Ezeknek a beszerezésében szükség szerint tudunk segítséget adni, ha bármi probléma felmerülne, kérjük jelezzétek felénk.

 • több váltás koszolható ruha – kertészkedéshez, állatokkal kapcsolatos programokhoz is legyen alkalmas
 • meleg ruha – este, éjszaka biztosan hűvös van
 • váltás cipő – lehetőleg az egyik vízálló, túrázásra alkalmas cipő, emellett esetleg gumicsizma
 • papucs
 • sapka, kalap vagy fejkendő
 • fürdőruhát – strandra nem megyünk, de hasznos lehet, ha nagyon meleg van
 • túrázásra alkalmas kisebb hátizsák
 • esőkabát, egyéb vízálló ruha
 • kulacs vagy vizespalack
 • tisztálkodási eszközök
 • 2 db kisméretű befőttesüveg fedővel (befőzéshez 2-4 dl)
 • hálózsák – éjszakai túrához mindenképp kell – vagy ágyneműhuzat
 • polifoam – éjszakai túrához szükség lesz rá
 • zseblámpa vagy fejlámpa, elemek hozzá – éjszakai túrához
 • diákigazolvány – az utazási és egyéb kedvezményeket csak ezzel tudják a gyerekek igénybe venni
 • személyi igazolvány és TAJ kártya – abban az esetben, ha már van
 • szülői nyilatkozatot arról, hogy a nincs semmi fertőző betegsége a gyermeknek

Mi lehet még hasznos?

Az alábbi eszközök nem nélkülözhetetlenek a tábori élethez, de ha van otthon belőlük, a táborozó biztos hasznát veszi.

 • fényképezőgép
 • hangszerek – kézben, táskában könnyen hordozható tábori zenéléshez, énekléshez – a zongorára biztosan nem lesz szükség
 • határozókönyvek, zsebhatározók – ceruzával írják bele a tulajdonos nevét!
 • sporteszközök
 • kisméretű halászháló
 • nagyító
 • távcső
 • gyűjtőtégelyek, dobozok – növények, állatok gyűjtéséhez
 • köpeny (agyagozáshoz, kézművességhez)
 • kötény (lepénysütéshez)
 • szúnyog és kullancsriasztó
 • kertész kesztyű
 • tájoló, iránytű

Mit ne hozzon magával a táborozó?

Az alábbi eszközökre biztosan nem lesz szükség a tábor ideje alatt, ezért ezeket ne pakoljuk be a hátizsákba, vagy ha bepakoljuk, fogadjuk el, hogy a táborvezetők korlátozhatják ezek használatát.

 • mobiltelefon – Hozni lehet, de begyűjtjük a tábor elején. Mobiltelefonálásra, külön időpontot biztosítunk minden nap. Mobil helyett saját közösséggel jobban érezheti magát.
 • egyéb elektronikus eszközök – MP3 lejátszó, iPhone stb.
 • szintetikus üdítők, élelmiszerek – A főétkezések között mindig találunk alkalmat friss gyümölcsök, egyéb helyi finomságok fogyasztására, ezért nincs szükség extra bolti nassolnivaló bepakolására. Mindemellett otthon közösen készített jól elálló házi süteményeket, kekszeket szívesen fogadunk.
 • a háziállatokat is hagyjuk otthon