„Az igazi felfedezéshez nem új tájak
kellenek, hanem új szemek.”

Vándorútra hívunk a Zselic mesés vidékére, hogy másként éljünk egy hétig. Ha különleges kalandokra vágysz, és szeretnéd megtapasztalni, milyen az ország legtisztább égboltja alatt tábort verni, valamint ha új társaságra találnál, elmúltál 13 éves és nem vagy még 18, akkor itt a helyed! A vándorúton egy különösen természetközeli, közösségi és igazán mozgalmas élményben lehet részed, ahol azt is kipróbálhatod, hogy milyen, amikor számít a szavad a közösségben, és ahol megtanulunk mindenkire odafigyelve döntéseket hozni. Beszélgetünk egymással, megosztjuk a gondolatainkat az élet nagy kérdéseiről, dolgokról, melyeket megváltoztatnál a világban, vagy bármiről, ami érdekel, zenéről, filmekről, könyvekről, miközben megismerkedünk egy helyi élőfalu lakóival és különleges mindennapjaival is. Lesz továbbá tábortűz, művészet, éjszakai túra, csillagászat, zene. Ha a program és a közösség elnyeri tetszésedet, várunk évközi programjainkon is!

A Kisközösségi Program szervez még táborokat kisebb gyerekeknek és felnőtteknek számára is.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ígérjük, hogy kizárólag a táborral kapcsolatos hírekről küldünk emailben értesítést.

Tájékoztató szülőknek

A Kisközösségi Program által útjukra indított táborok szervezői olyan kultúra megteremtését szeretnék elősegíteni, ahol harmonikus környezetben, értelmes és értékes tevékenységek mentén rajzolódik ki az élet útja. Úgy véljük, mindez az élő természet, a művészet, a gazdag szellemi környezet, valamint a közösségi lét támogató légkörében teljesedhet ki.

A 2012 óta eltelt hét év alatt visszatérő táborozóink kinőtték kisebbeknek szóló Látó-Mező táborunkat. Aktuálissá vált a 13-17 éves korosztály igényeihez szabott új tábor szervezése, melyben szellemiségünket, a természetben-közösségre hangoltságot megőrizve gondoljuk és formáljuk tovább a jövőt, miközben a szervezésben egyre aktívabb szerepet szánunk maguknak a résztvevőknek. A tábor végeztével évközi programokat is tartunk melyekre szeretettel várjuk minden táborozónkat.

Kezet formáló fa

Programok

Közösség

 • táborparlament
 • önismereti játékok
 • felhőbodorítás
 • tábortűz
 • filozófiai műhely

Kalandozás

 • éjszakai túra
 • erdőjárás
 • csillagászat
 • tájékozódás, térképolvasás

Művészet

 • zeneköltészet
 • élő szerepjáték
 • land art
 • hangjárás

Önellátás

 • ehető növények
 • hajléképítés
 • állatgondozás
 • tűzgyújtás

A helyszín

Vándortúránk útvonala a Zselici Tájvédelmi körzet barátságos lankáin és híresen szép csillagos ege alatt vezet keresztül. Hátizsákos, bakancsos vándorlásunkat kíméletes, időnként programokkal megszakított túrák soraként képzeljük el. Szállásunk a sátrainkban, elemózsiánk a hátizsákunkban lesz. A hét második felében pedig Visnyeszéplak élőfalu vendégei leszünk, ahol egy kis lábon is boldogan élő, a magyar népi kultúra hagyományait őrző közösség életébe, munkájába és ételeibe kóstolhatunk bele.

Szélkergető galéria 2016 Látó-Mezős galéria 2015 – 1. turnus Látó-Mezős galéria 2015 – 2. turnus Látó-Mezős galéria 2014

Táborvezetők

Egervári LucaEgervári Luca

Egervári Luca

Egervári Luca

Mivel foglalkozol hivatásszerűen?

Orvos vagyok, pszichiáterként dolgozom.

Hogyan kerültél a táborszervezők közé?

Egy régi és fontos barátság vezetett el a csapathoz, akikkel most már 4. éve veszek részt a szervezésben.

Miért tartod fontosnak a tábor céljait, szellemiségét?

A közösségi lét mindig is alapvető volt számomra, a környezettudatosság szükségességét pedig napról napra kezdtem el tapasztalni, a saját táboraink rám is nagy hatással voltak. A gyermek- és ifjúkorban szerzett tapasztalati tudás az egész életre hatással lehet, így nemcsak kellemes élmény a gyerekeknek a táborunk, de a jövőbeli döntèseikre is fontos hatással lehet. Ennek a változásnak az elősegítése pedig roppant izgalmas és lelkesítő feladat.

Milyennek szeretnéd látni a jövőt?

Szeretném, hogy a tàborokat évről évre megtarthassuk, és közben a szemünk láttára felnőjön egy új csapat, akik új gyerekekkel ismertetik majd meg ezeket az élményeket, és így tovább.

Mivel foglalkozol szívesen szabadidődben?

A szabadidőmet szívesen töltöm a barátaimmal, családommal, szeretek olvasni, táncolni, utazni, főzni, lakást csinosítani, tervezgetni, szervezni, új dolgokat kipróbálni.

Horváth PéterHorváth Péter

Horváth Péter

Horváth Péter

Mivel foglalkozol hivatásszerűen?

Munkaidőben logisztikával foglalkozom, munkaidőn kívül tanulok. Harmadéves természetvédelmi mérnök hallgató vagyok a Szent István Egyetemen.

Hogyan kerültél a táborszervezők közé?

Az egyik csoporttársam ajánlotta a 2014-es tábort, amiben táborozóként vettem részt. A 2015-ös táborba már mint szervező voltam jelen, és azóta is tevékenykedek a csapatban.

Miért tartod fontosnak a tábor céljait, szellemiségét?

Azért tartom fontosnak ezeket a táborokat, mert általuk segíteni tudunk a hasonlóan gondolkodó és fenntartható életvitelt élni kívánó embereknek, hogy egymásra találjanak, és segíthessék egymást céljaikban, illetve a kíváncsi és/vagy járható utat keresőknek irányt tudunk mutatni.

Milyennek szeretnéd látni a jövőt?

Zöldnek.

Mivel foglalkozol szívesen szabadidődben?

Szabadidőmben túrázok, harcművészetet tanulok, és lovazok.

Sebestyén LórándSebestyén Lóránd

Sebestyén Lóránd

Sebestyén Lóránd

Mivel foglalkozol hivatásszerűen?

Egy budapesti illetőségű kórház informatikai rendszerén igyekszem foltozni a lyukakat.

Hogyan kerültél a táborszervezők közé?

A Kisközösségi Program önkénteseként bábáskodtam első gyermektáborunk születésénél, azóta minden évben részt veszek a szervezésben és a kivitelezésben.

Miért tartod fontosnak a tábor céljait, szellemiségét?

Úgy vélem az ember sokkal többre hivatott mintsem csak életunt fogyasztóként tengesse sekélyes héköznapjait. Ennek meghaladásához újra kell tanuljunk bizonyos viselkedésformákat, sajátos lelki és szellemi módszereket kell kifejlesztenünk, amelyek alkalmazása közösségeink számára ideális kulturális környezetet teremt. E tábort olyan műhelynek tekintem, melyben mindez a gyakorlatban a megvalósulás felé tart.

Milyennek szeretnéd látni a jövőt?

Olyan világban szeretnék élni, ahol valódi tartalommal bíró emberi viszonyrendszerek jöhetnek létre, ahol a mindennapok része az elmélyült figyelemmel átitatott, tág horizonton mozgó kreatív gondolkodás. Olyannak, ahol a természettel harmonizáló életmód orientálja az ember létre irányuló tekintetét.

Tauber TamásTauber Tamás

Tauber Tamás

Tauber Tamás

Mivel foglalkozol hivatásszerűen?

Mióta a kutatóbiológusi létből kioldalaztam, azóta biológia szakos gimnáziumi tanár vagyok.

Hogyan kerültél a táborszervezők közé?

Mikor az első gyerektábor hirdetése elérkezett hozzám, írtam Takács-Sánta Andrásnak, hogy résztvevőnek ugyan már kiöregedtem a dologból, de táboroztatni szívesen mennék ilyen táborba. Akkor bekerültem a csapatba, és itt ragadtam. :)

Miért tartod fontosnak a tábor céljait, szellemiségét?

A világ sorának jobbra fordítását elsősorban a felnövekvő nemzedéktől várhatjuk, akik még nem merevedtek bele a világot túlhasználó életmódba és az ehhez vezető meggyőződések rendszerébe. Nagyon fontos tehát, hogy megfelelő mintákat lássanak, és normaként sajátítsák el a természet szeretetét és közvetlen ismeretét, a hagyományos életmód-technikákat, a kreatív egyszerűséget, a közösségi létezés élményét és a megfelelést mindezek kihívásainak.

Milyennek szeretnéd látni a jövőt?

Olyan emberek közösségei élnek az általam álmodott jövőben, akik jó Gazdaként élnek együtt az őket körülvevő természeti létezők összességével. Életvitelükben a ma megszokottnál jóval szerényebb körülmények között, de a jól szervezett közösségiség biztonságában élnek, és szellemi, lelki értelemben a ma megszokottnál jóval gazdagabb belső kincstárakkal. A művészetek, a tudományok és a technológia is fejlett ebben a világban, ám nem a világot fogyasztó tömegek bódítására illetve folyamatos szükségtatarozásra szolgálnak ezek, hanem egy, a versengés kényszerbetegségéből kigyógyult, önmagával és a környező világgal békén megférő társadalom valódi gazdagítására.

Mivel foglalkozol szívesen szabadidődben?

Szabadidőmben gitározgatok, dalokat írok vagy másokéit tanulom, szépirodalom mellett természettudományról, filozófiáról és teológiáról olvasok (és beszélgetek) szívesen. A Kisközösségi Programnak és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesületnek is önkéntese vagyok. De mostanában munkám és babakorú kislányom mellett kevés szabad idő jut osztályrészemül.

Worschitz AnitaWorschitz Anita

Worschitz Anita

Worschitz Anita

Mivel foglalkozol hivatásszerűen?

Főállásban vállalati képzéseket szervezek egy világcég számára, emellett ifjúságsegítéssel foglalkozom egy civil szervezetnél.

Hogyan kerültél a táborszervezők közé?

Nagyszerű véletlenek sora vezetett azokhoz az emberekhez, akikkel fontos egyezéseket fedeztünk fel céljainkban és értékrendünkben, és mivel pont egy tapasztalt lány hiányzott a csapatból, megtiszteltek a felkérésükkel.

Miért tartod fontosnak a tábor céljait, szellemiségét?

Az, hogy a tábornak vannak céljai és szellemisége, tehát nem pusztán a szabadidő egy kevésbé haszontalan eltöltését kínálja, már eleve figyelemre méltó, hiszen a fiatalokkal folytatott eddigi munkám során úgy vettem észre, éppen ezek hiánya rajzolja ki egy fogékony és egyúttal érzékeny korcsoport gyakran megválaszolatlan szükségleteit. Azt különösen fontosnak találom, hogy a tábor az élményeken keresztül olyan tudatos hozzáállást és emberséget kíván közvetíteni résztvevőinek, mely szemléletmód fejlődése képes ellentartani az emberileg súlyos hiányosságokkal bíró és egyúttal romboló fogyasztói kultúrának, aminek újragondolása hatalmas és közös felelősség.

Milyennek szeretnéd látni a jövőt?

Amilyennek az embert, akié a jövő lehet: szabadabbnak, nyitottabbnak, és egyszersmind felelősségteljesebbnek és tudatosabbnak, mint most – aki képes közösségekben, együttműködve és együttérzéssel létezni a többi emberrel és az őt körülvevő világgal.

Mivel foglalkozol szívesen szabadidődben?

Egyrészt betűkkel, mivel életmódszerűen olvasok, valamint időnként fordítok is – másrészt képekkel, ilyenkor festek és rajzolok.

Tarjányi NikolettTarjányi Nikolett

Tarjányi Nikolett

Tarjányi Nikolett

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Eddigi tapasztalataim alapján a megértés és a türelem elengedhetetlen a gyerekek között, ugyanakkor azt hiszem, hogy a mi részünkről épp oly fontos a befogadás képessége hisz van, amiben ők tanítanak minket. A másik a természet szeretete és tisztelete, amit évek óta vágyom megosztani gyerekekkel, felnőttekkel egyaránt.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Persze! Nagyon szerencsés voltam ilyen téren (is). Gyönyörű környezetben nőttem fel a Mátra és a Bükk találkozásánál, ahol remek lehetőségek adódtak. Leginkább kézműves és népművészeti táborokba jártam. Az első napokban ugyan nehéz volt távol lenni az otthontól, sokszor rettenetes honvágy gyötört, de aztán mindig belejöttem és a végén már a búcsú volt nehéz, és már a hazaúton visszavágytam :)

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

A táborvezetők közül többen egyetemi évfolyamtársaim voltak, rajtuk keresztül csatlakoztam év elején a csapathoz.

Miért fontos neked a Szélkergető Közösségi Ökotáborban részt venni?

A Föld jövője, a közös jövőnk szempontjából a legfogékonyabbakat, a gyerekeket kell megszólítani, a hozzájuk vezető utat kell megtalálni. Az ő különös kis szenzorjaik a legérzékenyebbek az új ismeretekre, ösztönösen megérzik mi a helyes, sokszor csak erősíteni kell ezt bennük és erre remek alkalom a tábor. Megmutatni nekik, hogy ez az út, amin most járunk már nem járható sokáig, hogy nem biztos, hogy a média által közvetített értékek az igazak és, hogy kétkedéssel fogadják a fogyasztói társadalom megnyilvánulásait. Törekedjenek egy olyan világra, ahol a természettel harmóniában élhetünk.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Leginkább víz az erdőben, pl. egy vadregényes patakvölgy egy csodálatos bükkösben.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Biológusként végeztem az ELTE-n, ökológia szakirányon, jelenleg ide járok doktori iskolába. Mellette az Ökológiai Kutatóközpont, Duna-kutató Intézetének tudományos segédmunkatársa vagyok. Illetve általános és középiskolásoknak segítek a tanulásban.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Imádok a természetben bóklászni, legyen az egy közeli erdő, a Bükkfennsík vagy a Magas-Tátra. Csodálom a Börzsönyt, a szűk patakvölgyeit, a zöld üdeségét és a csóványosi gyönyörű panorámát. Szeretek belefeledkezni a madarak tavaszi dalába, a virágok ezerszínű sokaságába és heverni a fűben a csillagok alatt. Meglátni, amit más nem vesz észre és elidőzni előtte. Szeretek tanítani és tanulni, olvasni, beszélgetni és hallgatni is. Szeretem a csendet.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Ti vagytok a jövő és a remény! Gyertek, ismerjétek meg a természetet, legyetek a részei egy hétre, legyetek nyitottak, hallgassátok és érezzétek és végül majd legyetek olyan felnőttek, akik jók hozzá :)

Majoros VikiMajoros Viki

Majoros Viki

Majoros Viki

Mivel foglalkozol hivatásszerűen?

Logopédusként kisgyermekek beszédindításával, kicsik és nagyok beszédhibáinak javításával, felnőttek beszédtechnika- oktatásával, és saját hangom fejlesztésével, karbantartásával foglalkozom. Bár logopédusként dolgozom, szurdopedagógiai végzettségem is van, a hallássérült gyermekek nevelése- oktatása szintén szívügyem.

Hogyan kerültél a táborszervezők közé?

Már hosszú ideje táboroztattam gyerekeket, mikor egyik táborvezető társam megkeresett a lehetőséggel. Eltartott két évig, de itt vagyok :)

Miért tartod fontosnak a tábor céljait, szellemiségét?

A közösségépítést kiemelten fontos feladatnak tartom, hiszen az ember társas lény, alapvető igényünk a kapcsolódás. Kapcsolódás közben pedig tanulhatunk a minket körülvevő emberekről, és rajtuk keresztül saját magunkról is. A folyamatos tanulás, fejlődésre, növekedésre törekvés pedig a tudatosságon keresztül valósul meg. A tudatosság (legyen az környezettudatosság, öntudatosság) eszköz a kezünkben, hogy ne csak sodródjunk az árral, hanem lehetőségeinket ismerve olyan életet teremtsünk magunknak, amiben jó élni. Azt pedig mindenki maga döntse el, hogy milyen neki a jó élet :) Nekem ahhoz közeli, amit a tábor szellemisége képvisel.

Milyennek szeretnéd látni a jövőt?

A tábori jövőt mezítlábas mezőnsétálósnak. Gitár a háton, a nap süt. A szél picit fúj, a levelek zizegnek. Függőágy kidobva két fa közé. A gyerekek nagy része önfeledten kacag. Aki nem, az pihen a függőágyban— már elfáradt a nevetésben.

Mivel foglalkozol szívesen szabadidődben?

Mivel nem…? :) Zenélek (gitározom, énekelek, ha hozzájutok, dobolok), rajzolok, festek, ha időm engedi, mászok (sziklát, falat, akár fát is), kirándulok, túrázom, slacklineozom, szörfdeszkán evezek a nádasban. Olvasok. Szeretek főzni. Azt is szeretem, ha nekem főznek.

Flórián Norbert

Flórián Norbert

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Rustok oldal, főleg hajnalban, bármilyen patakpart

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Mindenféle szervezésben részt veszek. A programok, helyszínek kitalálásától kezdve a lebonyolításukig. A táborban legfőképp a természetismereti programokat tartom, pl. gombászás, vízi- és szárazföldi növények ismerete, ökológiai összefüggések bemutatása. Emellett a kertészkedős, gyógynövényes programokban is nagy szerepem van.

Elég türelmes vagyok, ami egy gyerektábor lebonyolításánál szerintem nagyon fontos.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Általános iskolában kézműves táborokba vettem részt, nagyon jó nyarak voltak, a kézművesség mellett bőven jutott idő mindig közösségi játékokra is. Később a gimivel pedig biológus, geológus táborokba jártunk, amelyek során olyan gyönyörű helyeket ismertünk meg, ahova mostanában is szívesen visszamegyek.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

2009-ben csatlakoztam a Kisközösségi Programhoz, ott vetettük fel a tábor ötletét és a kezdetektől dolgozom a tábor kialakításában.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni?

Táborvezetőként is újraélem gyerekkoromat. A tábor szervezésénél igyekeztünk összeszedni azokat az egyéni tapasztalatainkat, amiket nagyon élveztünk gyerekkorunkban.

Falun nőttem fel egy nagyon jó közösségben. Sok olyan dologra lehetőségünk volt, ami sajnos sok gyereknek manapság már nem adatik meg. Sokszor még azok sem mennek ki a többiekkel játszani az utcára, akik ezt megtehetnék, helyette inkább bent ülnek a szobában és a számítógéppel babrálnak. Szeretnénk bemutatni, hogy ehelyett mennyi hasznos dolgot lehet csinálni, közösségben.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, mező, víz.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Biológusként végeztem az ELTE-n, a Budapesti Corvinus Egyetemen vagyok doktorandusz és az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézetében dolgozom (édesvízi és talajlakó gerinctelen közösségekkel foglalkozom, és azzal, hogy a klimatikus tényezők, hogyan befolyásolják ezeket a közösségeket.)

Mit csinálsz a szabadidődben?

Szerencsés vagyok, mert a munkám egyben a hobbim is. Ezen kívül szívesen megyek kirándulni, túrázni, falat mászni. Tanulok lovagolni. Nagyon szeretek kertészkedni, egy fárasztó nap vagy hét után nincs is annál jobb.

Munkám és a tábor mellett még a Jane Goodall Intézetnél dolgozom a békamentés egyik koordinátoraként, ahol is gyerekkel próbáljuk megszerettetni a kétéltűeket. Elég nagy sikerrel.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Készüljenek fel arra, hogy kiszakadnak a hétköznapok világából, legalább egy hétig közösségi életet fognak élni, ami más mint a mai (facebook)közösség fogalom.

Nagy eséllyel köthetnek új barátságokat, és remélhetőleg valami megindul bennük, amit most még nem is tudnak mennyire fontos lesz a későbbiekben.

Időpontok és díjak

A program 2018 július 23-tól 29-ig tart.

A maximális létszám 20 fő, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltjük fel.

A tábor költsége 33 000 Ft/fő, ami tartalmazza az utazást Budapestről oda-vissza, a szállást, az összes program költségét, valamint az étkezéseket. A befizetett összeg a Kisközösségi Program működését is segíti. Testvérek esetén kedvezményt tudunk biztosítani. A tábor hosszabb távú fennmaradását, akik szeretnék 38 000 Forintos támogatói díjjal segíthetik.

A táborba jelentkezni a jelentkezési űrlap kitöltésével lehet. A jelentkezési lap beérkezését követően a jelentkezésben megadott e-mail címre küldünk visszaigazolást, illetve információkat a tábor programjairól, a tábor díjának, előlegének befizetési lehetőségeiről. A jelentkezést az előleg (10 000 Ft/jelentkező) befizetését követően tekintjük érvényesnek.

A jelentkezéseket 2018. június 17-ig tudjuk fogadni.

Ha kérdéseik vannak, jelezzék felénk bátran a szelkergeto@kiskozossegek.hu címen, vagy hívják az oldal alján megadott telefonszámok bármelyikét, örömmel adunk szóban is tájékoztatást.

Jelentkezés

Kapcsolat

Horváth Péter: +36 (20) 377 61 94
Worschitz Anita: +36 (20) 775 09 25