„Az igazi felfedezéshez nem új tájak kellenek, hanem új szemek.”

Melyik gyerek ne töltené szívesen a nyári szünidőt kalanddal? Ha elmúltál már 7 éves és nem vagy még 13, a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban kipróbálhatod magad számos izgalmas dologban. Belekóstolhatsz Nagybörzsöny falusi mesevilágába, távol a város zajától, közel a természethez. Megismerheted az erdő, a patak élővilágát. Kipróbálhatod, milyen, ha együtt készítjük el a házi lekvárt, ha te találod ki és alkotod meg a legújabb játékodat. Íjászkodhatsz, csillagászhatsz, lovagolhatsz pónin, kertészkedhetsz, odúkat építhetsz. Még sok más izgalmas dologgal is készülünk, hogy jól érezd magad.

Mindeközben még arra is megtanítunk, hogyan csalogasd magadhoz a természetet, s mit tehetsz a mindennapokban a környezeted megóvásáért. A táborban barátokra lelhetsz a közös játék, közös éneklés, mesélés, kirándulások során. Kalandozz velünk!

Ha már kinőtted a Látó-Mező tábort, szeretettel várunk ifiknek vagy felnőtteknek szóló táborunkba.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ígérjük, hogy kizárólag a táborral kapcsolatos hírekről küldünk emailben értesítést.

Tájékoztató szülőknek

A 21. század talán legnagyobb kihívása, hogy a globálizáció negatív folyamataival szemben gyermekeink számára olyan világot őrizzünk meg melyben testi, lelki, szellemi egészségük biztosítható. Ez egyáltalán nem könnyű feladat. A mindennapi megélhetésért folytatott küzdelem során sokszor a háttérbe szorulnak azok az értékek és tapasztalatok, melyek mindezt lehetővé tennék. Hétköznapi életünk gazdasági és ökológiai értelemben nyilvánvalóan fenntarthatatlan. Ezen felül aközösségi gondolkodásunk háttérbe szorulása emberségünket is próbára teszi.

A Kisközösségi Program munkatársai egy fenntartható, ember – és természetközeli életszemlélet kialakításán fáradoznak. Ahhoz, hogy mindez hosszútávon is fennmaradjon, nem elég egyénileg cselekedni, hanem közösségekben kell gondolkodnunk. Az évente megrendezésre kerülő Látó-MezőKözösségi Ökotábor a fenti célok gyakorlati megalapozásán dolgozik.

Kezet formáló fa

Programok

Közösség

 • közösségi játékok
 • kézműves foglalkozás
 • mese
 • éneklés
 • néptánc
 • tábortűz

Önellátás, környezetvédelem

 • lepénysütés
 • kertészkedés
 • sajtkészítés
 • lekvárfőzés
 • barkácsolás
 • környezetbarát élet praktikái

Kalandozás

 • éjszakai túra
 • lovasprogram
 • íjászkodás
 • jurtaépítés
 • teljes nap az erdőben

Természetismeret

 • erdőjárás
 • patakban bóklászás
 • csillagászat
 • növény- és állatismeret
 • odúkészítés

Történetünk számokban

5 év

6 turnus

145 gyerek

1008 boldogan eltöltött óra

A helyszín

A tábor helyszínének a mesés Nyugat-Börzsönyben fekvő Nagybörzsöny falucskát választottuk Pest megyében, Szobtól néhány kilométerre.

A tábor programjai szorosan kapcsolódnak a községhez, annak környezetéhez, az itt élő emberekhez. A faluban a Reménység háza ad nekünk szállást.

Galéria 2016 Galéria 2015 – 1. turnus Galéria 2015 – 2. turnus Galéria 2014 Galéria 2013 Galéria 2012

Táborvezetők

Flórián Norbert

Flórián Norbert

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Rustok oldal, főleg hajnalban, bármilyen patakpart

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Mindenféle szervezésben részt veszek. A programok, helyszínek kitalálásától kezdve a lebonyolításukig. A táborban legfőképp a természetismereti programokat tartom, pl. gombászás, vízi- és szárazföldi növények ismerete, ökológiai összefüggések bemutatása. Emellett a kertészkedős, gyógynövényes programokban is nagy szerepem van.

Elég türelmes vagyok, ami egy gyerektábor lebonyolításánál szerintem nagyon fontos.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Általános iskolában kézműves táborokba vettem részt, nagyon jó nyarak voltak, a kézművesség mellett bőven jutott idő mindig közösségi játékokra is. Később a gimivel pedig biológus, geológus táborokba jártunk, amelyek során olyan gyönyörű helyeket ismertünk meg, ahova mostanában is szívesen visszamegyek.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

2009-ben csatlakoztam a Kisközösségi Programhoz, ott vetettük fel a tábor ötletét és a kezdetektől dolgozom a tábor kialakításában.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni?

Táborvezetőként is újraélem gyerekkoromat. A tábor szervezésénél igyekeztünk összeszedni azokat az egyéni tapasztalatainkat, amiket nagyon élveztünk gyerekkorunkban.

Falun nőttem fel egy nagyon jó közösségben. Sok olyan dologra lehetőségünk volt, ami sajnos sok gyereknek manapság már nem adatik meg. Sokszor még azok sem mennek ki a többiekkel játszani az utcára, akik ezt megtehetnék, helyette inkább bent ülnek a szobában és a számítógéppel babrálnak. Szeretnénk bemutatni, hogy ehelyett mennyi hasznos dolgot lehet csinálni, közösségben.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, mező, víz.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Biológusként végeztem az ELTE-n, a Budapesti Corvinus Egyetemen vagyok doktorandusz és az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézetében dolgozom (édesvízi és talajlakó gerinctelen közösségekkel foglalkozom, és azzal, hogy a klimatikus tényezők, hogyan befolyásolják ezeket a közösségeket.)

Mit csinálsz a szabadidődben?

Szerencsés vagyok, mert a munkám egyben a hobbim is. Ezen kívül szívesen megyek kirándulni, túrázni, falat mászni. Tanulok lovagolni. Nagyon szeretek kertészkedni, egy fárasztó nap vagy hét után nincs is annál jobb.

Munkám és a tábor mellett még a Jane Goodall Intézetnél dolgozom a békamentés egyik koordinátoraként, ahol is gyerekkel próbáljuk megszerettetni a kétéltűeket. Elég nagy sikerrel.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Készüljenek fel arra, hogy kiszakadnak a hétköznapok világából, legalább egy hétig közösségi életet fognak élni, ami más mint a mai (facebook)közösség fogalom.

Nagy eséllyel köthetnek új barátságokat, és remélhetőleg valami megindul bennük, amit most még nem is tudnak mennyire fontos lesz a későbbiekben.

György BálintGyörgy Bálint

György Bálint

György Bálint

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Holló-kő és a Rustok-hegyoldal. Legjobban a zöld tisztásokkal tarkított erdő hegyvidéket szeretem, és a környék pont ilyen.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Azt hiszem jól bánok a gyerekekkel, fiatalokkal, ritka, ha mellettem unatkozik valaki. A táborban a főszerepem a zenélés lesz idén. Ukulele és hegedű biztosan, de talán több hangszer is lesz velem.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Sokat táboroztunk régen. Mindig nagy élmény volt kiszakadni a hétköznapi keretből és új gyerekekkel vagy rég látott ismerősökkel együtt lenni.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

A Kisközösségi Programban önkénteskedem évek óta, itt hallottam róla először, aztán az ismerősök is csupa jót meséltek.

Miért fontos neked a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban részt venni?

A mai gyerekek egyre inkább egy virtuális világban nőnek fel, távol azoktól a dolgoktól, melyek meghatározzák az egész életüket. Távol a természettől, a földtől, az ételtől, az ételt készítő embertől. Ahhoz, hogy meg tudjuk óvni a természetet magunktól, az emberi mohóságtól, olyan generációknak kell felnőniük, akik ismerik és becsülik is azt. A táborban mindezt egy közösségben tudják megtapasztalni, ami szintén nagyon fontos.

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

Az éjszakai túra, végén a szabadban alvással. De az íjász programok is mind…ó, sokat tudnék sorolni.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, erdő, szárazföld. (bakonyi gyerek vagyok)

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Gyógymasszőr vagyok, a Kisközösségi Program önkéntese, és lassan a humánökológia diplomamunka is készülget.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Nagyon szeretek olvasni, zenét hallgatni és persze zenélni. Emellett sportolás nélkül sem tudok sokáig meglenni (bármilyen labdajáték, vagy íjászat, vívás) és társasjátékozásra is bármikor kapható vagyok. Szép időben pedig kirándulni, biciklizni a legjobb.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Egy felejthetetlen és izgalmas közösségi élményre készüljenek, jobbnál jobb programokkal.

Vásárhelyi CsengeVásárhelyi Csenge

Vásárhelyi Csenge

Vásárhelyi Csenge

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Eddig kétszer jártam Nagybörzsönyben, de teljesen magával ragadott a hely varázsa. Leginkább a falut körülölelő hegyes-dombos erdőség áll közel hozzám, de a csend és nyugalom is különösen üdítő a budapesti hétköznapok után.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Túl az első táboron, úgy gondolom, hogy a figyelni tudásom, a türelmem és a játékosságom volt a leghasznosabb képesség.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

7 éves koromtól kezdve nagy táborozó voltam és vagyok. Éveken át jártam cserkész-, szkóla-, tánc-, fotó-, és vitorlástáborokba, melyek mindegyike maradandó élményt nyújtott. Mivel egyedüli gyerekként nőttem fel, nagy öröm volt közösségben lenni a többiekkel. Emellett rengeteg fantasztikus élménnyel és tudással gazdagodtam, és sok-sok tábori barátság mind a mai napig megmaradt. Azóta szeretnék én is táborvezető lenni, hogy tovább adhassam azt az ajándékot, amit egykor én is kaptam, és amit egy ilyen tábor adhat. Remélem ez idén is sikerül!

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Régóta vágytam rá, hogy csatlakozhassak a táborok szervezéséhez, de tavaly végre adott volt az alkalom, hogy éljek a lehetőséggel. Azóta el sem tudom képzelni, hogy ez ne így legyen! ☺

Miért fontos neked a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban részt venni?

Szeretném továbbadni azt a sok örömet, melyet nekem nyújtottak a táborozások. Az élményt, amit az új barátságok kötése, a tábortüzes esték, az új dolgok felfedezése és a természet részévé válás és a közösség élménye jelent. Úgy gondolom a mi táborunk mindezeken túl olyan hasznos tudást és közösségben megélt tapasztalatot is ad a gyermekek számára, mely egy természet-közelibb, fenntarthatóbb és közösségibb életre nevel, mely ma fontos és ritka tudás.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Személy szerint számomra az erdős, magas hegyek a legvonzóbbak főleg, ha egy nagyobb víztest közvetlen közelében fekszenek.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Eddig a GreenDependent Intézetnél dolgoztam egy energitakarékossági szemléletformáló programban. Itt elsősorban környezettudatosságra, és ebből kiinduló zöld életmódra igyekeztünk tanítani a részt vevő családokat, felnőtteket és gyerekeket egyaránt. Jelenleg a Nemzeti Alkalmazkodási Központban dolgozom és éghajlatvédelem, klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és lakossági szemlélet-formálás kérdéseivel foglalkozom.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Szabadidőmben legszívesebben a számomra fontos emberekkel vagyok. Szeretek olvasni, járni a természetet, táncolni, fényképezni és kézműveskedni.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Fantasztikus kalandokban lesz idén is részetek, gyertek! ☺

Tarjányi NikolettTarjányi Nikolett

Tarjányi Nikolett

Tarjányi Nikolett

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

A Börzsöny minden apró részletét imádom, de ennek a piciny falunak a bája szinte semmihez sem hasonlítható. Tökéletes harmónia uralja az egész közeget.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Eddigi tapasztalataim alapján a megértés és a türelem elengedhetetlen a gyerekek között, ugyanakkor azt hiszem, hogy a mi részünkről épp oly fontos a befogadás képessége hisz van, amiben ők tanítanak minket. A másik a természet szeretete és tisztelete, amit évek óta vágyom megosztani gyerekekkel, felnőttekkel egyaránt.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Persze! Nagyon szerencsés voltam ilyen téren (is). Gyönyörű környezetben nőttem fel a Mátra és a Bükk találkozásánál, ahol remek lehetőségek adódtak. Leginkább kézműves és népművészeti táborokba jártam. Az első napokban ugyan nehéz volt távol lenni az otthontól, sokszor rettenetes honvágy gyötört, de aztán mindig belejöttem és a végén már a búcsú volt nehéz, és már a hazaúton visszavágytam :)

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

A táborvezetők közül többen egyetemi évfolyamtársaim voltak, rajtuk keresztül csatlakoztam év elején a csapathoz.

Miért fontos neked a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban részt venni?

A Föld jövője, a közös jövőnk szempontjából a legfogékonyabbakat, a gyerekeket kell megszólítani, a hozzájuk vezető utat kell megtalálni. Az ő különös kis szenzorjaik a legérzékenyebbek az új ismeretekre, ösztönösen megérzik mi a helyes, sokszor csak erősíteni kell ezt bennük és erre remek alkalom a tábor. Megmutatni nekik, hogy ez az út, amin most járunk már nem járható sokáig, hogy nem biztos, hogy a média által közvetített értékek az igazak és, hogy kétkedéssel fogadják a fogyasztói társadalom megnyilvánulásait. Törekedjenek egy olyan világra, ahol a természettel harmóniában élhetünk.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Leginkább víz az erdőben, pl. egy vadregényes patakvölgy egy csodálatos bükkösben.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Biológusként végeztem az ELTE-n, ökológia szakirányon, jelenleg ide járok doktori iskolába. Mellette az Ökológiai Kutatóközpont, Duna-kutató Intézetének tudományos segédmunkatársa vagyok. Illetve általános és középiskolásoknak segítek a tanulásban.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Imádok a természetben bóklászni, legyen az egy közeli erdő, a Bükkfennsík vagy a Magas-Tátra. Csodálom a Börzsönyt, a szűk patakvölgyeit, a zöld üdeségét és a csóványosi gyönyörű panorámát. Szeretek belefeledkezni a madarak tavaszi dalába, a virágok ezerszínű sokaságába és heverni a fűben a csillagok alatt. Meglátni, amit más nem vesz észre és elidőzni előtte. Szeretek tanítani és tanulni, olvasni, beszélgetni és hallgatni is. Szeretem a csendet.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Ti vagytok a jövő és a remény! Gyertek, ismerjétek meg a természetet, legyetek a részei egy hétre, legyetek nyitottak, hallgassátok és érezzétek és végül majd legyetek olyan felnőttek, akik jók hozzá :)

Szelei TamásSzelei Tamás

Szelei Tamás

Szelei Tamás

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

A János-forrás.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

A zenei tudásom, mert elsődlegesen zenészként leszek jelen. Ismerek sok zenés játékot is, amikkel remekül el lehet ütni az időt.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Igen, több helyen is jártam táborozóként. Legjobban az első, balatoni élményem fogott meg: itt tapasztaltam meg először, hogy milyen egy táborhelyen lakni, más városokból jött gyerekekkel összebarátkozni, túrázni és túra után nem hazamenni, hanem a tábori szállásunkra.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Egy Bátor Táboros ismerősöm mesélt a táborról. Nagyon megtetszett a családias légkör, és az, hogy a teljes szervezés egy kis csapat kezében van.

Miért fontos neked a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban részt venni?

Korábbi tábori tapasztalataim kapcsán fogalmaztam meg magamnak, hogy a táborozni egy olyan tapasztalat, ami minden gyereknek óriási érték. Egy táborban nem csak a szervezett program történik, hanem saját magunkról is megtanulunk egy rakás új dolgot. Legtöbbször azt, hogy sokkal többre vagyunk képesek, mint gondoltuk.

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

Az éjszakai túra!

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Völgy, erdő, szárazföld, de lehetőleg vízzel a közepén.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Leginkább szoftvermérnök vagyok.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Zenélek, énekelek, rubikkockázom, játékot fejlesztek, olvasok, biciklizem, színházba járok.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Nagyon várom a találkozást az új táborozókkal és a viszontlátást a visszatérőkkel! Idén is viszem a gitáromat és még néhány hangszert.

Révai MátyásRévai Mátyás

Révai Mátyás

Révai Mátyás

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Nem voltam még a táborban.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Gyermekkoromban június közepétől, augusztus végéig táborokban voltam. Zenetábor, tőratábor, hittantábor, családi tábor, bicikli tábor és még sok más. Az Őrségtől a Gyimesekig, a Magas-Tátrától a Kiskunságig bejártam a Kárpát-medencét keresztül-kasul. Legkedvesebb gyermekkori emlékeim között tartom számon ezeket a heteket, a szabadság, a természettel való egységélményként (amit persze csak most utólag tudok ilyen szépen megfogalmazni, akkor „csupán” élveztem).

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Egy korábbi táborvezető, Csenge hívott meg.

Miért fontos neked a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban részt venni?

Szeretném minél több gyerekkel megismertetni a természetben töltött idő értékét, a közösségi játékok izgalmasságát, mialatt az élményeken keresztül a környezettel szembeni felelősségünkre is szeretném felhívni a figyelmet.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, erdő, víz.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Környezeti nevelés, vidékfejlesztés, mezőgazdaság, szociális gazdaság, kutatások.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Síelek, kirándulok, utazom, barátokkal találkozom, önkénteskedem.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Nem voltam még, nem tudok pontosat mondani.

Dr. Kis KatalinDr. Kis Katalin

Dr. Kis Katalin

Dr. Kis Katalin

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Igen. Mindig szuper élmény volt a táborozás, részt vettem a legtöbb eseményen, és aktívan ismerkedtem a többiekkel.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Vásárhelyi Csenge barátnőm hívott meg. Ő ismer és tudja, hogy a gyermekekkel való együttlétet és kommunikációt fiatal koromtól gyakorlom, és mindig nagyon élvezem.

Miért fontos neked a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban részt venni?

Maximális egyetértek azzal, hogy a környezetbarát, fenntartható életmóddal kapcsolatos tudnivalókat minél szélesebb körben terjeszteni kell, és a fiatalabb korosztály erre a legfogékonyabb. Mint orvos, fontos feladatomnak érzem, hogy az egészség megőrzés, és betegség megelőzés részeként ilyen témában is helyt álljak és taníthassak.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, Erdő, mező és víz. :)

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Házi csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosképzésben veszek részt. Ezen kívül egy csodálatos gypsy jazz zenekarban énekelek.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Olvasok, túrázom, sportolok, jógázom és néha horgolok.

Időpontok és díjak

2019-ben a következő időpontban várjuk a gyerekeket a táborba: 2019. július 15-21.

A turnus maximális létszáma 30 fő, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltjük fel.

A tábor költsége 45 000 Ft/fő, mely tartalmazza az utazást Budapestről oda-vissza, a szállást, az összes program anyagköltségét, valamint az étkezéseket. A befizetett összeg a Kisközösségi Program működését segíti. Testvérek esetén kedvezményt tudunk biztosítani. A tábor hosszabb távú fennmaradását, akik szeretnék 50 000 Forintos támogatói díjjal segíthetik.

A táborba jelentkezni az űrlap kitöltésével lehet. A jelentkezési lap beérkezését követően a jelentkezésben megadott e-mail címre küldünk visszaigazolást, illetve információkat a tábor díjának, előlegének befizetési lehetőségéről. A jelentkezést az előleg (10 000 Ft/jelentkező) befizetését követően tekintjük érvényesnek.

Ha kérdéseik vannak, jelezzék felénk bátran a latomezo@kiskozossegek.hu címen.

Jelentkezés

Kapcsolat

Flórián Norbert: +36 30 435 55 28
Vásárhelyi Csenge: +36 20 254 61 47

Mit pakoljunk az úticsomagba?

Mit kell a gyerekeknek magukkal hozni?

Az alábbi holmikra mindenképpen szükség lesz a táborban. Ezeknek a beszerezésében szükség szerint tudunk segítséget adni, ha bármi probléma felmerülne, kérjük jelezzétek felénk.

 • több váltás koszolható ruha – kertészkedéshez, állatokkal kapcsolatos programokhoz is legyen alkalmas
 • meleg ruha – este, éjszaka biztosan hűvös van
 • váltás cipő – lehetőleg az egyik vízálló, túrázásra alkalmas cipő, emellett esetleg gumicsizma
 • papucs
 • sapka, kalap vagy fejkendő
 • fürdőruhát – strandra nem megyünk, de hasznos lehet, ha nagyon meleg van
 • túrázásra alkalmas kisebb hátizsák
 • esőkabát, egyéb vízálló ruha
 • kulacs vagy vizespalack
 • tisztálkodási eszközök
 • 2 db kisméretű befőttesüveg fedővel (befőzéshez 2-4 dl)
 • hálózsák – éjszakai túrához mindenképp kell – vagy ágyneműhuzat
 • polifoam – éjszakai túrához szükség lesz rá
 • zseblámpa vagy fejlámpa, elemek hozzá – éjszakai túrához
 • diákigazolvány – az utazási és egyéb kedvezményeket csak ezzel tudják a gyerekek igénybe venni
 • személyi igazolvány és TAJ kártya – abban az esetben, ha már van
 • szülői nyilatkozatot arról, hogy a nincs semmi fertőző betegsége a gyermeknek

Mi lehet még hasznos?

Az alábbi eszközök nem nélkülözhetetlenek a tábori élethez, de ha van otthon belőlük, a táborozó biztos hasznát veszi.

 • fényképezőgép
 • hangszerek – kézben, táskában könnyen hordozható tábori zenéléshez, énekléshez – a zongorára biztosan nem lesz szükség
 • határozókönyvek, zsebhatározók – ceruzával írják bele a tulajdonos nevét!
 • sporteszközök
 • kisméretű halászháló
 • nagyító
 • távcső
 • gyűjtőtégelyek, dobozok – növények, állatok gyűjtéséhez
 • köpeny (agyagozáshoz, kézművességhez)
 • kötény (lepénysütéshez)
 • szúnyog és kullancsriasztó
 • kertész kesztyű
 • tájoló, iránytű

Mit ne hozzon magával a táborozó?

Az alábbi eszközökre biztosan nem lesz szükség a tábor ideje alatt, ezért ezeket ne pakoljuk be a hátizsákba, vagy ha bepakoljuk, fogadjuk el, hogy a táborvezetők korlátozhatják ezek használatát.

 • mobiltelefon – Hozni lehet, de begyűjtjük a tábor elején. Mobiltelefonálásra, külön időpontot biztosítunk minden nap. Mobil helyett saját közösséggel jobban érezheti magát.
 • egyéb elektronikus eszközök – MP3 lejátszó, iPhone stb.
 • szintetikus üdítők, élelmiszerek – A főétkezések között mindig találunk alkalmat friss gyümölcsök, egyéb helyi finomságok fogyasztására, ezért nincs szükség extra bolti nassolnivaló bepakolására. Mindemellett otthon közösen készített jól elálló házi süteményeket, kekszeket szívesen fogadunk.
 • a háziállatokat is hagyjuk otthon