„Az igazi felfedezéshez nem új tájak kellenek, hanem új szemek.”

Melyik gyerek ne töltené szívesen a nyári szünidőt kalanddal? A Látó-Mező Közösségi Ökotáborban kipróbálhatod magad számos izgalmas dologban. Belekóstolhatsz Nagybörzsöny falusi mesevilágába, távol a város zajától, közel a természethez. Megismerheted az erdő, a patak élővilágát. Kipróbálhatod, milyen, ha együtt készítjük el a házi lekvárt, ha te találod ki és alkotod meg a legújabb játékodat. Íjászkodhatsz, csillagászhatsz, lovagolhatsz pónin, kertészkedhetsz, odúkat építhetsz. Még sok más izgalmas dologgal is készülünk, hogy jól érezd magad.

Mindeközben még arra is megtanítunk, hogyan csalogasd magadhoz a természetet, s mit tehetsz a mindennapokban a környezeted megóvásáért. A táborban barátokra lelhetsz a közös játék, közös éneklés, mesélés, kirándulások során. Kalandozz velünk!

Ha már kinőtted a Látó-Mező tábort, szeretettel várunk ifiknek vagy felnőtteknek szóló táborunkba.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ígérjük, hogy kizárólag a táborral kapcsolatos hírekről küldünk emailben értesítést.

Tájékoztató szülőknek

A 21. század talán legnagyobb kihívása, hogy a globálizáció negatív folyamataival szemben gyermekeink számára olyan világot őrizzünk meg melyben testi, lelki, szellemi egészségük biztosítható. Ez egyáltalán nem könnyű feladat. A mindennapi megélhetésért folytatott küzdelem során sokszor a háttérbe szorulnak azok az értékek és tapasztalatok, melyek mindezt lehetővé tennék. Hétköznapi életünk gazdasági és ökológiai értelemben nyilvánvalóan fenntarthatatlan. Ezen felül aközösségi gondolkodásunk háttérbe szorulása emberségünket is próbára teszi.

A Kisközösségi Program munkatársai egy fenntartható, ember – és természetközeli életszemlélet kialakításán fáradoznak. Ahhoz, hogy mindez hosszútávon is fennmaradjon, nem elég egyénileg cselekedni, hanem közösségekben kell gondolkodnunk. Az évente megrendezésre kerülő Látó-MezőKözösségi Ökotábor a fenti célok gyakorlati megalapozásán dolgozik.

Kezet formáló fa

Programok

Közösség

 • közösségi játékok
 • kézműves foglalkozás
 • mese
 • éneklés
 • néptánc
 • tábortűz

Önellátás, környezetvédelem

 • lepénysütés
 • kertészkedés
 • sajtkészítés
 • lekvárfőzés
 • barkácsolás
 • környezetbarát élet praktikái

Kalandozás

 • éjszakai túra
 • lovasprogram
 • íjászkodás
 • jurtaépítés
 • teljes nap az erdőben

Természetismeret

 • erdőjárás
 • patakban bóklászás
 • csillagászat
 • növény- és állatismeret
 • odúkészítés

Történetünk számokban

5 év

6 turnus

145 gyerek

1008 boldogan eltöltött óra

A helyszín

A tábor helyszínének a mesés Nyugat-Börzsönyben fekvő Nagybörzsöny falucskát választottuk Pest megyében, Szobtól néhány kilométerre.

A tábor programjai szorosan kapcsolódnak a községhez, annak környezetéhez, az itt élő emberekhez. A faluban a Reménység háza ad nekünk szállást.

Galéria 2016 Galéria 2015 – 1. turnus Galéria 2015 – 2. turnus Galéria 2014 Galéria 2013 Galéria 2012

Táborvezetők

Flórián Norbert

Flórián Norbert

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Rustok oldal, főleg hajnalban, bármilyen patakpart

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Mindenféle szervezésben részt veszek. A programok, helyszínek kitalálásától kezdve a lebonyolításukig. A táborban legfőképp a természetismereti programokat tartom, pl. gombászás, vízi- és szárazföldi növények ismerete, ökológiai összefüggések bemutatása. Emellett a kertészkedős, gyógynövényes programokban is nagy szerepem van.

Elég türelmes vagyok, ami egy gyerektábor lebonyolításánál szerintem nagyon fontos.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Általános iskolában kézműves táborokba vettem részt, nagyon jó nyarak voltak, a kézművesség mellett bőven jutott idő mindig közösségi játékokra is. Később a gimivel pedig biológus, geológus táborokba jártunk, amelyek során olyan gyönyörű helyeket ismertünk meg, ahova mostanában is szívesen visszamegyek.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

2009-ben csatlakoztam a Kisközösségi Programhoz, ott vetettük fel a tábor ötletét és a kezdetektől dolgozom a tábor kialakításában.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni?

Táborvezetőként is újraélem gyerekkoromat. A tábor szervezésénél igyekeztünk összeszedni azokat az egyéni tapasztalatainkat, amiket nagyon élveztünk gyerekkorunkban.

Falun nőttem fel egy nagyon jó közösségben. Sok olyan dologra lehetőségünk volt, ami sajnos sok gyereknek manapság már nem adatik meg. Sokszor még azok sem mennek ki a többiekkel játszani az utcára, akik ezt megtehetnék, helyette inkább bent ülnek a szobában és a számítógéppel babrálnak. Szeretnénk bemutatni, hogy ehelyett mennyi hasznos dolgot lehet csinálni, közösségben.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, mező, víz.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Biológusként végeztem az ELTE-n, a Budapesti Corvinus Egyetemen vagyok doktorandusz és az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézetében dolgozom (édesvízi és talajlakó gerinctelen közösségekkel foglalkozom, és azzal, hogy a klimatikus tényezők, hogyan befolyásolják ezeket a közösségeket.)

Mit csinálsz a szabadidődben?

Szerencsés vagyok, mert a munkám egyben a hobbim is. Ezen kívül szívesen megyek kirándulni, túrázni, falat mászni. Tanulok lovagolni. Nagyon szeretek kertészkedni, egy fárasztó nap vagy hét után nincs is annál jobb.

Munkám és a tábor mellett még a Jane Goodall Intézetnél dolgozom a békamentés egyik koordinátoraként, ahol is gyerekkel próbáljuk megszerettetni a kétéltűeket. Elég nagy sikerrel.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Készüljenek fel arra, hogy kiszakadnak a hétköznapok világából, legalább egy hétig közösségi életet fognak élni, ami más mint a mai (facebook)közösség fogalom.

Nagy eséllyel köthetnek új barátságokat, és remélhetőleg valami megindul bennük, amit most még nem is tudnak mennyire fontos lesz a későbbiekben.

Groó ZitaGroó Zita

Groó Zita

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Nagyon szeretem az egész atmoszférát, ami a völgyet belengi a harapni való friss levegőt és a sok zöld fát, ami körülvesz.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Azt gondolom, hogy könnyen szót tudok érteni a gyerekekkel, nagyon rugalmas vagyok és alkalmazkodó, ezért könnyebben tudok újratervezni. És hát persze a türelem, ami rózsát terem.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Általános iskolában minden évben táboroztam osztálytársaimmal, amik gyermekkorom legszebb élményei közé tartoztak. Különösen az erdei iskolákat élveztem. Gimisként már, mint ifjúsági táborvezető vettem részt ugyanebben a táborban, ami annyira megtetszett, hogy később a tanári pályára léptem.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

2012-ben csatlakoztam a Kisközösségi Programhoz, és mindig figyelemmel kísértem a tábor fejlődését és nagyon örülök, hogy vezetőként részt tudok venni a táborban.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni?

Egyrészt nagyon szeretek gyerekkel foglalkozni nagyon sok örömet jelent számomra a velük való munka. Úgy gondolom, hogy a gyerekek fogják meghatározni, hogy milyen lesz az elkövetkező világ, és a legtöbbet akkor tehetünk egy jobb világ érdekében, ha minél előbb átadjuk a gyerekeknek a közösségi ökologikus szemléletet. Erre nagyon jó alkalom a tábor.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, erdő, víz

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Biológusként, és biológia tanárként végeztem az ELTE-n, jelenleg doktori disszertációmat írom güzü és háziegerek szociális viselkedésének összehasonlításából. Angol nyelven oktatok biológiát egy kéttannyelvű gimnáziumban.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Szeretem a természetet, különösen az állatokat és szeretek közösségben lenni és a leginkább, hogy ha ez a két dolog egyszerre történik. Szeretem emellett a távoli népek kultúráit, különös tekintettel a táncra és a zenére.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Hogy ez egy nagyszerű lehetőség számukra kipróbálni olyan dolgokat, amiről korábban csak hallottak vagy olvastak. Emellett számos új barátra tehetnek szert akikkel, a táboron kívül is tudják tartani a kapcsolatot.

Mohl MariannMohl Mariann

Mohl Mariann

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Rustok oldal, a kedvenc részem, bár önmagában a jelen lét is elég ahhoz, hogy jól érezzem magam ott.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Táboros feladataim között szerepel: sajt készítés, szappan készítés, táskavarrás, lekvár főzés, tutaj építés, illetve a kertészkedésben való segítség. Amire szerintem a legnagyobb szükség van a táborban: Türelem, játékosság, közvetlenség, nyitottság.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Vidéken, egy lajosmizsei tanyán nőttem fel. Reggeltől Napnyugtáig „bandáztunk” a környező gyerekekkel kint a Határban… Az egész Világ a Miénk volt… Sok sok szerethető, és sok sok csibészes élmény maradt meg, ami a Föld, a Természet, az Állatok és Emberek szeretetére „tanított” meg.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Norbi által, a felnőtt táborban már két éve vezetek programokat.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni?

Fontosnak tarom hogy részt vegyek ebben a Fantasztikus Kalandban, mert a gyerekek természetessége, őszintesége és tettrekészsége arra inspirál, hogy semmi sem lehetetlen.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Számomra mindegyik hely egy nagy felfedezés, a vizes közeg az, ahol, bátortalanabb vagyok.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Gyógymasszőr, lakberendező, kertész vagyok.

Mit csinálsz a szabadidődben?

A hobbim: Fafaragás, Kőfaragás, és minden, ami Alkotás.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Gyertek a Táborba, mert egy nagy Kaland vár Rátok!

Nagy KárolyNagy Károly

Nagy Károly

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Rustok oldal és a tábori jurta.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Elsősorban a természettel és a túrázással kapcsolatos dolgok állnak hozzám legközelebb. A vezetéseim során nagyon fontosnak tartom a növény-, és állatvilág, a körülvevő táj és kultúra megismerését is. A tábor vezetésében részemről higgadtságra, szimpátiára és precízitásra lehet számítani.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Gyerekkorom táborai közül az általános iskolai vándortáborokhoz tartoznak a legszebb emlékeim. Ott is megjelent ennek a tábornak számos olyan fontos aspektusa, mint természet, aktív kikapcsolódás és közösség, de sok szempontból mégis lényegesen kevesebb volt, mint amit itt kaphat a táborozó.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Pár éve részt vettem Takács-Sánta András igen erősen szemléletformáló jellegű Humánökológia tanfolyamán. Itt hallottam először a Földhangoló Ökotáborról, ahová végül el is mentem és ami jó értelemben beszippantott magába. A rengeteg szép emlék és jó társaság olyan élménnyel adományozott meg, amit én is szeretnék továbbadni másoknak.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni?

Bár mindig is érdekelt a természet és a fenntarthatóság kérdése, nekem csak egy igen nagy vargabetűvel sikerült eljutotnom odáig, hogy komolyabban is foglalkozzam ezzel. Szeretném, hogy a soron következő generációk komolyabban foglalkozzanak a fenntarthatósággal, nagyobb szerepet töltsön be életükben a közösség és nagyobb tisztelettel legyenek az őket körülvevő természettel szemben, mint ami a mai társadalomra jellemző. Ennek egyik legfontosabb eleme a gyerekek szemléletformálása lehet, amire nagyon jó lehetőség ez a tábor.

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

Nagyon nehéz lenne egy programot kiválasztani, mert minden percét élveztem a tábornak. Ezért leginkább nem is programot mondanék, hanem magát a közösséget, ami számomra felejthetetlenné tette ezt a hetet.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Zubor István szavaival élve „A természet csak szép tud lenni!”

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Végzettségemet és munkámat tekintve mérnök informatikus vagyok. Az utóbbi évek azonban elég gyökeres változásokat hoztak az életemben minek hatására újra az iskolapadokat koptatom, mint természetvédelmi mérnök hallgató. A közeljövőben szeretnék teljes mértékben átnyergelni ebbe a szakmába.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Ami szabadidőm van, azt túrázással, és olvasással töltöm.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Sokaknak nagyon furcsa és félelmetes élmény lehet pár napra elszakadni a biztonságosnak gondolt és megszokott „civilizációból”, ahol mindent készen kap kézhez az ember, nem kell kommunikálni és mindent elvégeznek helyettünk a gépek. Ezzel szemben itt egy hétre végre megtapasztalhatja az ember, hogy milyen, ha önként kilép a „mátrixból” és a perceit valódi élményekkel tölti meg. Hagyj otthon minden kütyüt, gondot és a hétköznapi tárgyaidat és helyette csak nyitott szemekre és nyitott fülekre lesz szükséged, hogy jól érezd magad egy hétig. Ha ezen felül még nyitott szívvel is jössz, akkor biztos lehetsz benne, hogy az élmények nem csak egy hétre, hanem egy egész életre fognak szólni.

Nagyné Bán HildegárdNagyné Bán Hildegárd

Nagyné Bán Hildegárd

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Árpád-kori templom és környéke, de a tó partja is a szívem csücske.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Türelem, empátia, humor, találékonyság, határozottság, következetesség.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Sokat. Szerettem nagyon! Volt, ahova nyolcszor is visszamentem (hittan tábor). A táborok nagyon fontosak voltak gyermekkoromban.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Részt vettem a felnőtt táborban és megnyertem az akkori szervezők szimpátiáját.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni?

Pedagógusként egyáltalán nem meglepő, hogy szívesen foglalkozom gyerekekkel – még nyáron is! Környezeti nevelést nem lehet elhanyagolni. Erre tökéletes ez a tábor. Olyan értékeket közvetít, ami 100%-ban én vagyok.

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

Kedvenc programom a táborban? A nyaramban volt a kedvenc programom a tábor!

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Első olvasatra rávágnám, hogy HEGY! Csupa nagybetűvel. Aztán mondanám, hogy völgy, erdő, mező, víz és szárazföld. A lényeg a természet.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Tanító vagyok egy református általános iskolában, jelenleg elsőseim vannak.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Természetjárás, hegymászás, kerékpározás, kutyasétáltatás (van 4 középtermetű kutyusom).

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Eddigi tapasztalataim alapján bátran mondhatom, hogy nagyszerű és különleges lesz. Ebből a fajta táborból nem sok van kis hazánkban. Életre szóló élményt kaphatsz, ha együttműködsz velünk. Mondhatnám, hogy sokat fogsz tanulni, de ez rémisztő lehet. Ezért inkább így fogalmazom meg: hidd el tanulni fogsz, de észre sem fogod venni. Nem hiszed? Gyere és járj utána!

Lupták RékaLupták Réka

Lupták Réka

Lupták Réka

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

A Szent István templom.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni, könnyen szót értek velük. A táborban néptáncot tanítok, valamint igyekszem a gyerekekkel megosztani mindazt, amit a vadnövényekről tudni kell.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Többször táboroztam gyerekként Káptalanfüreden. Nagyon szerettem fürdeni a Balatonban, sok szép élményem van a közös játékokról, kirándulásokról a környéken. Mindig nagy igalommal vártam a hajókázást is. Máig tartó barátságom is szövődött ezekben a táborokban.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Több táborvezetővel együtt koptattuk az egyetemi padokat. Néptánc oktatásra kértek fel, de nagy örömömre lehetőségem nyílt a tábor teljes életében részt venni. Már nagyon várom! :)

Miért fontos neked a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban részt venni?

Kellemes társasággal, olyan célért dolgozunk, ami szerintem kulcsfontosságú az elkövetkező időkre nézve.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy és völgy, csak ne síkság legyen. Erdő. Víz.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Eredetileg biológusként végeztem, de szépen lassan egyre erősödött bennem a gondolat, hogy inkább gyerekekkel szeretnék foglalkozni. Ezért visszaültem az iskolapadba, tavaly nyáron végeztem a tanítóképző főiskolán, azóta 28 gyermek lelkes napközis tanító nénije vagyok.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Nagyon szeretek kirándulni. Szívesen töltöm az időm kézműveskedéssel és olvasással is. Érdekelnek a néphagyományaink, népszokásaink, sok ilyen témájú előadást hallgatok. Ha tehetem, lelkesen járok táncházba is.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Gyertek, gyertek, kóstoljatok bele egy hét erejéig, milyen jó érzés közösségben lenni egymással és a természettel! :)

György BálintGyörgy Bálint

György Bálint

György Bálint

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Nem jártam még elégszer ott, hogy legyen kedvenc, de nagy eséllyel valami erdős hely lesz az, nagy, idős fákkal, izgalmas változatos aljnövényzettel.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Azt hiszem jól bánok a gyerekekkel, fiatalokkal, ritka, ha mellettem unatkozik valaki. Tapasztalt animátornak mondhatom magam. A táborban a főszerepem a zenélés lesz idén. Gitár biztosan, de talán több hangszer is lesz velem.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Sokat táboroztunk régen. Mindig nagy élmény volt kiszakadni a hétköznapi keretből és új gyerekekkel vagy rég látott ismerősökkel együtt lenni.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

A Kisközösségi Programban önkénteskedem egy ideje, itt hallottam róla először, aztán az ismerősök is csupa jót meséltek.

Miért fontos neked a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban részt venni?

A mai gyerekek egyre inkább egy virtuális világban nőnek fel, távol azoktól a dolgoktól, melyek meghatározzák az egész életüket. Távol a természettől, a földtől, az ételtől, az ételt készítő embertől. Ahhoz, hogy meg tudjuk óvni bolygónkat magunktól, az emberi mohóságtól, olyan generációknak kell felnőniük, akik ismerik és becsülik is azt. A táborban mindezt egy közösségben tudják megtapasztalni, ami szintén nagyon fontos.

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

Idén lesz az első táborom.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, erdő, szárazföld. (bakonyi gyerek vagyok)

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Épp az egyetemi tanulmányaimat fejezem be. Szociológia alapszak után a humánökológia mesterszakot. E mellett zenével foglalkozom mindenféle formában (lemezbolt, tanítás, zenekar)

Mit csinálsz a szabadidődben?

Nagyon szeretek olvasni, zenét hallgatni és persze zenélni. Emellett sportolás nélkül sem tudok sokáig meglenni (bármilyen labdajáték, vagy íjászat, vívás) és társasjátékozásra is bármikor kapható vagyok. Szép időben pedig kirándulni, biciklizni a legjobb.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Egy felejthetetlen és izgalmas közösségi élményre készüljenek, jobbnál jobb programokkal.

Tarjányi NikolettTarjányi Nikolett

Tarjányi Nikolett

Tarjányi Nikolett

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

A Börzsöny minden apró részletét imádom, de ennek a piciny falunak a bája szinte semmihez sem hasonlítható. Tökéletes harmónia uralja az egész közeget.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Eddigi tapasztalataim alapján a megértés és a türelem elengedhetetlen a gyerekek között, ugyanakkor azt hiszem, hogy a mi részünkről épp oly fontos a befogadás képessége hisz van, amiben ők tanítanak minket. A másik a természet szeretete és tisztelete, amit évek óta vágyom megosztani gyerekekkel, felnőttekkel egyaránt.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Persze! Nagyon szerencsés voltam ilyen téren (is). Gyönyörű környezetben nőttem fel a Mátra és a Bükk találkozásánál, ahol remek lehetőségek adódtak. Leginkább kézműves és népművészeti táborokba jártam. Az első napokban ugyan nehéz volt távol lenni az otthontól, sokszor rettenetes honvágy gyötört, de aztán mindig belejöttem és a végén már a búcsú volt nehéz, és már a hazaúton visszavágytam :)

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

A táborvezetők közül többen egyetemi évfolyamtársaim voltak, rajtuk keresztül csatlakoztam év elején a csapathoz.

Miért fontos neked a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban részt venni?

A Föld jövője, a közös jövőnk szempontjából a legfogékonyabbakat, a gyerekeket kell megszólítani, a hozzájuk vezető utat kell megtalálni. Az ő különös kis szenzorjaik a legérzékenyebbek az új ismeretekre, ösztönösen megérzik mi a helyes, sokszor csak erősíteni kell ezt bennük és erre remek alkalom a tábor. Megmutatni nekik, hogy ez az út, amin most járunk már nem járható sokáig, hogy nem biztos, hogy a média által közvetített értékek az igazak és, hogy kétkedéssel fogadják a fogyasztói társadalom megnyilvánulásait. Törekedjenek egy olyan világra, ahol a természettel harmóniában élhetünk.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Leginkább víz az erdőben, pl. egy vadregényes patakvölgy egy csodálatos bükkösben.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Biológusként végeztem az ELTE-n, ökológia szakirányon, jelenleg ide járok doktori iskolába. Mellette az Ökológiai Kutatóközpont, Duna-kutató Intézetének tudományos segédmunkatársa vagyok. Illetve általános és középiskolásoknak segítek a tanulásban.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Imádok a természetben bóklászni, legyen az egy közeli erdő, a Bükkfennsík vagy a Magas-Tátra. Csodálom a Börzsönyt, a szűk patakvölgyeit, a zöld üdeségét és a csóványosi gyönyörű panorámát. Szeretek belefeledkezni a madarak tavaszi dalába, a virágok ezerszínű sokaságába és heverni a fűben a csillagok alatt. Meglátni, amit más nem vesz észre és elidőzni előtte. Szeretek tanítani és tanulni, olvasni, beszélgetni és hallgatni is. Szeretem a csendet.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Ti vagytok a jövő és a remény! Gyertek, ismerjétek meg a természetet, legyetek a részei egy hétre, legyetek nyitottak, hallgassátok és érezzétek és végül majd legyetek olyan felnőttek, akik jók hozzá :)

Időpontok és díjak

2017-ben a következő időpontban várjuk a gyerekeket a táborba: 2017. július 31- augusztus 6.

A turnus maximális létszáma 30 fő, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltjük fel.

A tábor költsége 40 000 Ft/fő, mely tartalmazza az utazást Budapestről oda-vissza, a szállást, az összes program anyagköltségét, valamint az étkezéseket. A befizetett összeg a Kisközösségi Program működését segíti. Testvérek esetén kedvezményt tudunk biztosítani. A tábor hosszabb távú fennmaradását, akik szeretnék 45 000 Forintos támogatói díjjal segíthetik.

A táborba jelentkezni az űrlap kitöltésével lehet. A jelentkezési lap beérkezését követően a jelentkezésben megadott e-mail címre küldünk visszaigazolást, illetve információkat a tábor díjának, előlegének befizetési lehetőségéről. A jelentkezést az előleg (10 000 Ft/jelentkező) befizetését követően tekintjük érvényesnek.

Jelentkezni 2017. május 15-ig lehet.

Ha kérdéseik vannak, jelezzék felénk bátran a latomezo@kiskozossegek.hu címen.

Jelentkezés

Kapcsolat

Mit pakoljunk az úticsomagba?

Mit kell a gyerekeknek magukkal hozni?

Az alábbi holmikra mindenképpen szükség lesz a táborban. Ezeknek a beszerezésében szükség szerint tudunk segítséget adni, ha bármi probléma felmerülne, kérjük jelezzétek felénk.

 • több váltás koszolható ruha – kertészkedéshez, állatokkal kapcsolatos programokhoz is legyen alkalmas
 • meleg ruha – este, éjszaka biztosan hűvös van
 • váltás cipő – lehetőleg az egyik vízálló, túrázásra alkalmas cipő, emellett esetleg gumicsizma
 • papucs
 • sapka, kalap vagy fejkendő
 • fürdőruhát – strandra nem megyünk, de hasznos lehet, ha nagyon meleg van
 • túrázásra alkalmas kisebb hátizsák
 • esőkabát, egyéb vízálló ruha
 • kulacs vagy vizespalack
 • tisztálkodási eszközök
 • 2 db kisméretű befőttesüveg fedővel (befőzéshez 2-4 dl)
 • hálózsák – éjszakai túrához mindenképp kell – vagy ágyneműhuzat
 • polifoam – éjszakai túrához szükség lesz rá
 • zseblámpa vagy fejlámpa, elemek hozzá – éjszakai túrához
 • diákigazolvány – az utazási és egyéb kedvezményeket csak ezzel tudják a gyerekek igénybe venni
 • személyi igazolvány és TAJ kártya – abban az esetben, ha már van
 • szülői nyilatkozatot arról, hogy a nincs semmi fertőző betegsége a gyermeknek

Mi lehet még hasznos?

Az alábbi eszközök nem nélkülözhetetlenek a tábori élethez, de ha van otthon belőlük, a táborozó biztos hasznát veszi.

 • fényképezőgép
 • hangszerek – kézben, táskában könnyen hordozható tábori zenéléshez, énekléshez – a zongorára biztosan nem lesz szükség
 • határozókönyvek, zsebhatározók – ceruzával írják bele a tulajdonos nevét!
 • sporteszközök
 • kisméretű halászháló
 • nagyító
 • távcső
 • gyűjtőtégelyek, dobozok – növények, állatok gyűjtéséhez
 • köpeny (agyagozáshoz, kézművességhez)
 • kötény (lepénysütéshez)
 • szúnyog és kullancsriasztó
 • kertész kesztyű
 • tájoló, iránytű

Mit ne hozzon magával a táborozó?

Az alábbi eszközökre biztosan nem lesz szükség a tábor ideje alatt, ezért ezeket ne pakoljuk be a hátizsákba, vagy ha bepakoljuk, fogadjuk el, hogy a táborvezetők korlátozhatják ezek használatát.

 • mobiltelefon – Hozni lehet, de begyűjtjük a tábor elején. Mobiltelefonálásra, külön időpontot biztosítunk minden nap. Mobil helyett saját közösséggel jobban érezheti magát.
 • egyéb elektronikus eszközök – MP3 lejátszó, iPhone stb.
 • szintetikus üdítők, élelmiszerek – A főétkezések között mindig találunk alkalmat friss gyümölcsök, egyéb helyi finomságok fogyasztására, ezért nincs szükség extra bolti nassolnivaló bepakolására. Mindemellett otthon közösen készített jól elálló házi süteményeket, kekszeket szívesen fogadunk.
 • a háziállatokat is hagyjuk otthon