„Az igazi felfedezéshez nem új tájak kellenek, hanem új szemek.”

Melyik gyerek ne töltené szívesen a nyári szünidőt kalanddal? A Látó-Mező Közösségi Ökotáborban kipróbálhatod magad számos izgalmas dologban. Belekóstolhatsz Nagybörzsöny falusi mesevilágába, távol a város zajától, közel a természethez. Megismerheted az erdő, a patak élővilágát. Kipróbálhatod, milyen, ha együtt készítjük el a házi lekvárt, ha te találod ki és alkotod meg a legújabb játékodat. Íjászkodhatsz, csillagászhatsz, lovagolhatsz pónin, kertészkedhetsz, odúkat építhetsz. Még sok más izgalmas dologgal is készülünk, hogy jól érezd magad.

Mindeközben pedig még arra is odafigyelünk és megtanítunk, a táborból hazatérve hogyan tudod magadhoz közel csalogatni a természetet, hogyan vigyázhatsz minden nap a környezetedre. A táborban barátokra lelhetsz a közös játék, közös éneklés, mesélés, kirándulások során. Kalandozz velünk!

Ha már kinőtted a Látó-Mező tábort, szeretettel várunk ifiknek vagy felnőtteknek szóló táborunkba.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ígérjük, hogy kizárólag a táborral kapcsolatos hírekről küldünk emailben értesítést.

Tájékoztató szülőknek

A 21. század talán legnagyobb kihívása, hogy globálizálódó világunk negatív folyamataival szemben gyermekeink számára olyan világot őrizzünk meg melyben testi, lelki, szellemi egészségük biztosítható. Ez egyáltalán nem könnyű feladat. A mindennapi megélhetésért folytatott küzdelem során sokszor a háttérbe szorulnak azok az értékek és tapasztalatok, melyek mindezt lehetővé tennék. Hétköznapi életünk jelenlegi rendszere nyilvánvalóan fenntarthatatlan, nem csak gazdasági és ökológiai értelemben, de időnként még emberségünk is próbára van téve.

A Kisközösségi Program munkatársai olyan kultúra megteremtését szeretnék elősegíteni, mely lehetővé teszi, hogy harmonikus környezetben, értelmes és értékes tevékenységek mentén rajzolódhasson ki az élet útja. Úgy véljük, ez az élő természet, a gazdag szellemi és művészeti környezet valamint a közösségi lét támogató légkörében teljesedhet ki. Az évente megrendezésre kerülő Látó-Mező Közösségi Ökotábor e fenti a célokat valósítja meg a gyakorlatban.

Kezet formáló fa

Programok

Közösség

 • közösségi játékok
 • kézműves foglalkozás
 • mese
 • éneklés
 • néptánc
 • közös kirándulás
 • tábortűz

Önellátás, környezetvédelem

 • lepénysütés
 • kertészkedés
 • sajtkészítés
 • lekvárfőzés
 • barkácsolás
 • környezetbarát élet praktikái

Kalandozás

 • éjszakai túra
 • lovasprogram
 • íjászkodás
 • jurtaépítés

Természetismeret

 • erdőjárás
 • patakban bóklászás
 • csillagászat
 • növény- és állatismeret
 • odúkészítés

Történetünk számokban

4 év

5 turnus

15 táborvezető

840 boldogan eltöltött óra

A helyszín

A tábor helyszínének a Nyugat-Börzsöny mesés tájában fekvő Nagybörzsöny falucskát választottuk Pest megyében, Szobtól néhány kilométerre.

A tábor programjai szorosan kapcsolódnak a községhez, annak környezetéhez, az itt élő emberekhez. A faluban szállást a Reménység háza ad nekünk.

Galéria 2015 – 1. turnus Galéria 2015 – 2. turnus Galéria 2014 Galéria 2013 Galéria 2012

Táborvezetők

Flórián Norbert

Flórián Norbert

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Rustok oldal, főleg hajnalban, bármilyen patakpart

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Mindenféle szervezésben részt veszek. A programok, helyszínek kitalálásától kezdve a lebonyolításukig. A táborban legfőképp a természetismereti programokat tartom, pl. gombászás, vízi- és szárazföldi növények ismerete, ökológiai összefüggések bemutatása. Emellett a kertészkedős, gyógynövényes programokban is nagy szerepem van.

Elég türelmes vagyok, ami egy gyerektábor lebonyolításánál szerintem nagyon fontos.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Általános iskolában kézműves táborokba vettem részt, nagyon jó nyarak voltak, a kézművesség mellett bőven jutott idő mindig közösségi játékokra is. Később a gimivel pedig biológus, geológus táborokba jártunk, amelyek során olyan gyönyörű helyeket ismertünk meg, ahova mostanában is szívesen visszamegyek.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

2009-ben csatlakoztam a Kisközösségi Programhoz, ott vetettük fel a tábor ötletét és a kezdetektől dolgozom a tábor kialakításában.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni?

Táborvezetőként is újraélem gyerekkoromat. A tábor szervezésénél igyekeztünk összeszedni azokat az egyéni tapasztalatainkat, amiket nagyon élveztünk gyerekkorunkban.

Falun nőttem fel egy nagyon jó közösségben. Sok olyan dologra lehetőségünk volt, ami sajnos sok gyereknek manapság már nem adatik meg. Sokszor még azok sem mennek ki a többiekkel játszani az utcára, akik ezt megtehetnék, helyette inkább bent ülnek a szobában és a számítógéppel babrálnak. Szeretnénk bemutatni, hogy ehelyett mennyi hasznos dolgot lehet csinálni, közösségben.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, mező, víz.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Biológusként végeztem az ELTE-n, a Budapesti Corvinus Egyetemen vagyok doktorandusz és az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézetében dolgozom (édesvízi és talajlakó gerinctelen közösségekkel foglalkozom, és azzal, hogy a klimatikus tényezők, hogyan befolyásolják ezeket a közösségeket.)

Mit csinálsz a szabadidődben?

Szerencsés vagyok, mert a munkám egyben a hobbim is. Ezen kívül szívesen megyek kirándulni, túrázni, falat mászni. Tanulok lovagolni. Nagyon szeretek kertészkedni, egy fárasztó nap vagy hét után nincs is annál jobb.

Munkám és a tábor mellett még a Jane Goodall Intézetnél dolgozom a békamentés egyik koordinátoraként, ahol is gyerekkel próbáljuk megszerettetni a kétéltűeket. Elég nagy sikerrel.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Készüljenek fel arra, hogy kiszakadnak a hétköznapok világából, legalább egy hétig közösségi életet fognak élni, ami más mint a mai (facebook)közösség fogalom.

Nagy eséllyel köthetnek új barátságokat, és remélhetőleg valami megindul bennük, amit most még nem is tudnak mennyire fontos lesz a későbbiekben.

Groó ZitaGroó Zita

Groó Zita

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Nagyon szeretem az egész atmoszférát, ami a völgyet belengi a harapni való friss levegőt és a sok zöld fát, ami körülvesz.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Azt gondolom, hogy könnyen szót tudok érteni a gyerekekkel, nagyon rugalmas vagyok és alkalmazkodó, ezért könnyebben tudok újratervezni. És hát persze a türelem, ami rózsát terem.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Általános iskolában minden évben táboroztam osztálytársaimmal, amik gyermekkorom legszebb élményei közé tartoztak. Különösen az erdei iskolákat élveztem. Gimisként már, mint ifjúsági táborvezető vettem részt ugyanebben a táborban, ami annyira megtetszett, hogy később a tanári pályára léptem.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

2012-ben csatlakoztam a Kisközösségi Programhoz, és mindig figyelemmel kísértem a tábor fejlődését és nagyon örülök, hogy vezetőként részt tudok venni a táborban.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni?

Egyrészt nagyon szeretek gyerekkel foglalkozni nagyon sok örömet jelent számomra a velük való munka. Úgy gondolom, hogy a gyerekek fogják meghatározni, hogy milyen lesz az elkövetkező világ, és a legtöbbet akkor tehetünk egy jobb világ érdekében, ha minél előbb átadjuk a gyerekeknek a közösségi ökologikus szemléletet. Erre nagyon jó alkalom a tábor.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Hegy, erdő, víz

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Biológusként, és biológia tanárként végeztem az ELTE-n, jelenleg doktori disszertációmat írom güzü és háziegerek szociális viselkedésének összehasonlításából. Angol nyelven oktatok biológiát egy kéttannyelvű gimnáziumban.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Szeretem a természetet, különösen az állatokat és szeretek közösségben lenni és a leginkább, hogy ha ez a két dolog egyszerre történik. Szeretem emellett a távoli népek kultúráit, különös tekintettel a táncra és a zenére.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Hogy ez egy nagyszerű lehetőség számukra kipróbálni olyan dolgokat, amiről korábban csak hallottak vagy olvastak. Emellett számos új barátra tehetnek szert akikkel, a táboron kívül is tudják tartani a kapcsolatot.

Mecsnober MelindaMecsnober Melinda

Mecsnober Melinda

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

A kedvenc kérdésekben sose voltam jó és nem is szeretem őket… Számos apró szegletét szeretem számtalan apró-cseprő, de számomra jelentős emlékért, érzésért.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

A szervezéstől a megvalósulásig részt veszek a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban a kezdetektől fogva. Nyilván sokat számít a sok-sok éves táboroztatási tapasztalatom, de szerintem a legfontosabb mégis a lelkesedés, és hogy az ember mindig bele tudja adni teljesen önmagát, és őszinte, lelkes szeretettel akarjon minőségi időt eltölteni a táborba érkező gyermekekkel. Ezen felül, az is motivál, hogy esetleg én is tudok valamit adni nekik, ami elkíséri őket a későbbiekben, és persze én is mindig nagyon sokat tanulok és kapok Tőlük is. Úgy hiszem, ezek, és a nyitottság a gyerkőcök felé megvan bennem, és talán ezzel együtt még az is segítségemre van, hogy érzékeny vagyok az „emberi szálakra” és hamar észre tudom venni, ha valami nem működik, épp rosszabb kedve van valakinek stb. Megérzem az ilyen apró mozzanatokat, amivel sokszor egy-egy honvágyat vagy elbizonytalanodást, szomorkodást jól meg lehet előzni vagy orvosolni. Persze, szerintem még számos olyan tulajdonság nagyon fontos egy tábornál, amiből, bízom benne, valamennyivel én is rendelkezem. Ilyen például a kitartóság, találékonyság, szaktudás, kedvesség, őszinteség, hitelesség, türelmesség, felelősségtudat, szeretet és lélekben némiképp tudni és merni gyermeknek maradni…

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Igen és mindegyik másmilyen volt, hisz ahogy nincs két egyforma ember sem, ez szerintem táborokra is épp úgy igaz. De egy közös bennük: szép emlékek voltak mindent egybegyűjtve, hisz mindig nagy kaland a táborozás ezernyi pajtással és élménnyel fűszerezve. A legemlékezetesebbek meg talán, a részben Nagymamáimnál eltöltött nyári élmények a Balaton parton, Tikhegyben, telken vagy az istállóban, amikor nagyokat csatangoltunk, szabadon játszottunk, rengeteget mókáztunk és „rosszalkodtunk” nagyokat kacagva, olykor az unokatesóimmal vagy a barátokkal. No, meg a családdal eltöltött közös kalandos, nomádkodós kirándulások is máig elkísérnek!

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Még a kezdetekkor, az első tábort megelőzően, volt egy lelkes csapat, egy nagyon jó ötlet, de a Kisközösségi Program lelkes és minőségi tábort tervező fiataljai akkor még nem voltak elegen. Ekkor keresett meg Tőlük Mag Zsuzsi, hogy örülnének, ha segítenék nekik kialakítani az ökotábort a korábbi táboroztatási tapasztalataimra építve… S mivel Ő kért, és segíteni jó, belevágtam és boldogan mondtam igent…

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni?

…Majd mikor az alapokat leraktuk, lelkesen dolgoztunk maroknyi csapatunkkal a tábor sikerén, hogy örömet és tanító, természet- és emberközeli élményt adhassunk a gyerkőcöknek! És mi másért, mint a gyerekekért és egy élhetőbb életforma lehetőségének megmutatásáért! S mire észbe kaptam, úgy megszerettem a csapatot, a sok közös élmény, emlék és barátságok miatt, hogy itt ragadtam, és mivel mindig szívesen látnak, örömmel tartozom ma is a táboroztatók lelkes csapatába, ebben a táborban is.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

A természettel kapcsolatban minden érdekel a legapróbbtól a legnagyobbig, de talán leginkább a „vizek világa”. De csak kevéssel marad le a szárazföld… Na jó: hegyen-völgyön, erdőben csatangolni, mezőn heverészni, szárazföld de még inkább víz.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

2009-ben végeztem Gödöllőn természetvédelmi mérnökként. 2005 óta a munkámban összekötöm a természetjárást, természetvédelmet a gyerekekkel és igyekszem ennek minden apró szépségét kiélvezni és sokat tanulni belőle. Összefoglalóan sajnos nem tudok rá jobb szót, mint a környezeti nevelés. Óvodai szakköröket tartok, erdei iskolázom túravezetőként, táboroztatok, valamint a Magyar Biológiai Társaságnál dolgozom. Illetve a munkámnak van egy még inkább terepi része is, mint például élőhelykezelési, természetvédelmi feladatok.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Szabadidőmben nagyon boldoggá tesz, ha a szeretteimmel lehetek, de azért időnként egyedül is jó szemlélődni kicsit. Fontos része az életemnek a magyar népi hagyományőrzés és a kézműveskedés számos területe. Nagyon szeretek szabadon kószálni a természetben és megélni a sok apró csodát, ami körülvesz, rálépni ezernyi ösvényre! Azt hiszem, sose növöm ki a meséket, szeretem a zenét – mert „a zene az kell…” -, az irodalmat és olvasni, sportolni, íjászkodni, lovagolni, fáramászni, hintázni vagy csak gyönyörködni a vetésben.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Kedves Gyerekek! Várunk sok-sok szeretettel Titeket ebbe a különleges táborba, ahol számos kaland és játék kapcsán ismerkedhettek meg egy természetközelibb közösségi élettel. Szerezhettek barátokat, fejhettek tehenet számtalan más szuper programlehetőséggel együtt. De talán a legfontosabb, hogy minden tábor más, és hogy milyen, nagyrészt azon is múlik, hogy mi is és Ti is mit raktok bele (magatokból), tehát nehogy otthon hagyjátok a kíváncsiságot, kalandvágyat, lelkesedést, mosolyt és a házi sütit!

Mohl MariannMohl Mariann

Mohl Mariann

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Rustok oldal, a kedvenc részem, bár önmagában a jelen lét is elég ahhoz, hogy jól érezzem magam ott.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Táboros feladataim között szerepel: sajt készítés, szappan készítés, táskavarrás, lekvár főzés, tutaj építés, illetve a kertészkedésben való segítség. Amire szerintem a legnagyobb szükség van a táborban: Türelem, játékosság, közvetlenség, nyitottság.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Vidéken, egy lajosmizsei tanyán nőttem fel. Reggeltől Napnyugtáig „bandáztunk” a környező gyerekekkel kint a Határban… Az egész Világ a Miénk volt… Sok sok szerethető, és sok sok csibészes élmény maradt meg, ami a Föld, a Természet, az Állatok és Emberek szeretetére „tanított” meg.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Norbi által, a felnőtt táborban már két éve vezetek programokat.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni?

Fontosnak tarom hogy részt vegyek ebben a Fantasztikus Kalandban, mert a gyerekek természetessége, őszintesége és tettrekészsége arra inspirál, hogy semmi sem lehetetlen.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Számomra mindegyik hely egy nagy felfedezés, a vizes közeg az, ahol, bátortalanabb vagyok.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Gyógymasszőr, lakberendező, kertész vagyok.

Mit csinálsz a szabadidődben?

A hobbim: Fafaragás, Kőfaragás, és minden, ami Alkotás.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Gyertek a Táborba, mert egy nagy Kaland vár Rátok!

Nagy KárolyNagy Károly

Nagy Károly

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Rustok oldal és a tábori jurta.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Elsősorban a természettel és a túrázással kapcsolatos dolgok állnak hozzám legközelebb. A vezetéseim során nagyon fontosnak tartom a növény-, és állatvilág, a körülvevő táj és kultúra megismerését is. A tábor vezetésében részemről higgadtságra, szimpátiára és precízitásra lehet számítani.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Gyerekkorom táborai közül az általános iskolai vándortáborokhoz tartoznak a legszebb emlékeim. Ott is megjelent ennek a tábornak számos olyan fontos aspektusa, mint természet, aktív kikapcsolódás és közösség, de sok szempontból mégis lényegesen kevesebb volt, mint amit itt kaphat a táborozó.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Pár éve részt vettem Takács-Sánta András igen erősen szemléletformáló jellegű Humánökológia tanfolyamán. Itt hallottam először a Földhangoló Ökotáborról, ahová végül el is mentem és ami jó értelemben beszippantott magába. A rengeteg szép emlék és jó társaság olyan élménnyel adományozott meg, amit én is szeretnék továbbadni másoknak.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni?

Bár mindig is érdekelt a természet és a fenntarthatóság kérdése, nekem csak egy igen nagy vargabetűvel sikerült eljutotnom odáig, hogy komolyabban is foglalkozzam ezzel. Szeretném, hogy a soron következő generációk komolyabban foglalkozzanak a fenntarthatósággal, nagyobb szerepet töltsön be életükben a közösség és nagyobb tisztelettel legyenek az őket körülvevő természettel szemben, mint ami a mai társadalomra jellemző. Ennek egyik legfontosabb eleme a gyerekek szemléletformálása lehet, amire nagyon jó lehetőség ez a tábor.

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

Nagyon nehéz lenne egy programot kiválasztani, mert minden percét élveztem a tábornak. Ezért leginkább nem is programot mondanék, hanem magát a közösséget, ami számomra felejthetetlenné tette ezt a hetet.

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Zubor István szavaival élve „A természet csak szép tud lenni!”

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Végzettségemet és munkámat tekintve mérnök informatikus vagyok. Az utóbbi évek azonban elég gyökeres változásokat hoztak az életemben minek hatására újra az iskolapadokat koptatom, mint természetvédelmi mérnök hallgató. A közeljövőben szeretnék teljes mértékben átnyergelni ebbe a szakmába.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Ami szabadidőm van, azt túrázással, és olvasással töltöm.

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Sokaknak nagyon furcsa és félelmetes élmény lehet pár napra elszakadni a biztonságosnak gondolt és megszokott „civilizációból”, ahol mindent készen kap kézhez az ember, nem kell kommunikálni és mindent elvégeznek helyettünk a gépek. Ezzel szemben itt egy hétre végre megtapasztalhatja az ember, hogy milyen, ha önként kilép a „mátrixból” és a perceit valódi élményekkel tölti meg. Hagyj otthon minden kütyüt, gondot és a hétköznapi tárgyaidat és helyette csak nyitott szemekre és nyitott fülekre lesz szükséged, hogy jól érezd magad egy hétig. Ha ezen felül még nyitott szívvel is jössz, akkor biztos lehetsz benne, hogy az élmények nem csak egy hétre, hanem egy egész életre fognak szólni.

Nagyné Bán HildegárdNagyné Bán Hildegárd

Nagyné Bán Hildegárd

Mi a kedvenc helyed Nagybörzsönyben?

Árpád-kori templom és környéke, de a tó partja is a szívem csücske.

Mi az a képességed, amire a legtöbbször van szükséged a táborban?

Türelem, empátia, humor, találékonyság, határozottság, következetesség.

Táboroztál-e gyerekkorodban? Hogy emlékszel ezekre az élményekre?

Sokat. Szerettem nagyon! Volt, ahova nyolcszor is visszamentem (hittan tábor). A táborok nagyon fontosak voltak gyermekkoromban.

Hogyan kerültél a tábor csapatába?

Részt vettem a felnőtt táborban és megnyertem az akkori szervezők szimpátiáját.

Miért fontos neked a Látó-Mező közösségi ökotáborban részt venni?

Pedagógusként egyáltalán nem meglepő, hogy szívesen foglalkozom gyerekekkel – még nyáron is! Környezeti nevelést nem lehet elhanyagolni. Erre tökéletes ez a tábor. Olyan értékeket közvetít, ami 100%-ban én vagyok.

Melyik volt a kedvenc/legemlékezetesebb programod a tavalyi táborból?

Kedvenc programom a táborban? A nyaramban volt a kedvenc programom a tábor!

Hegy vagy völgy? Erdő vagy mező? Víz vagy szárazföld?

Első olvasatra rávágnám, hogy HEGY! Csupa nagybetűvel. Aztán mondanám, hogy völgy, erdő, mező, víz és szárazföld. A lényeg a természet.

Mivel foglalkozol a táboron kívül?

Tanító vagyok egy református általános iskolában, jelenleg elsőseim vannak.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Természetjárás, hegymászás, kerékpározás, kutyasétáltatás (van 4 középtermetű kutyusom).

Mit üzensz a táborba jelentkező gyerekeknek?

Eddigi tapasztalataim alapján bátran mondhatom, hogy nagyszerű és különleges lesz. Ebből a fajta táborból nem sok van kis hazánkban. Életre szóló élményt kaphatsz, ha együttműködsz velünk. Mondhatnám, hogy sokat fogsz tanulni, de ez rémisztő lehet. Ezért inkább így fogalmazom meg: hidd el tanulni fogsz, de észre sem fogod venni. Nem hiszed? Gyere és járj utána!

Rácz GáborRácz Gábor

Időpontok és díjak

2016-ban a következő időpontban várjuk a gyerekeket a táborba: 2016. augusztus 1-7.

A turnus maximális létszáma 30 fő, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltjük fel.

A tábor költsége 40 000 Ft/fő, mely tartalmazza az utazást Budapestről oda-vissza, a szállást, az összes program anyagköltségét, valamint az étkezéseket. A befizetett összeg a Kisközösségi Program működését segíti. Visszatérő táborozóinknak 5000 Ft-ot engedünk a tábor díjából.

A táborba jelentkezni az űrlap kitöltésével lehet. A jelentkezési lap beérkezését követően a jelentkezésben megadott e-mail címre küldünk visszaigazolást, illetve információkat a tábor díjának, előlegének befizetési lehetőségéről. A jelentkezést az előleg (10 000 Ft/jelentkező) befizetését követően tekintjük érvényesnek.

Jelentkezni 2016. május 15-ig lehet.

Ha kérdéseik vannak, jelezzék felénk bátran a latomezo@kiskozossegek.hu címen.

Jelentkezés

Kapcsolat

Mit pakoljunk az úticsomagba?

Mit kell a gyerekeknek magukkal hozni?

Az alábbi holmikra mindenképpen szükség lesz a táborban. Ezeknek a beszerezésében szükség szerint tudunk segítséget adni, ha bármi probléma felmerülne, kérjük jelezzétek felénk.

 • több váltás koszolható ruha – kertészkedéshez, állatokkal kapcsolatos programokhoz is legyen alkalmas
 • meleg ruha – este, éjszaka biztosan hűvös van
 • váltás cipő – lehetőleg az egyik vízálló, túrázásra alkalmas cipő, emellett esetleg gumicsizma
 • papucs
 • sapka, kalap vagy fejkendő
 • fürdőruhát – strandra nem megyünk, de hasznos lehet, ha nagyon meleg van
 • túrázásra alkalmas kisebb hátizsák
 • esőkabát, egyéb vízálló ruha
 • kulacs vagy vizespalack
 • tisztálkodási eszközök
 • 2 db kisméretű befőttesüveg fedővel (befőzéshez 2-4 dl)
 • hálózsák – éjszakai túrához mindenképp kell – vagy ágyneműhuzat
 • polifoam – éjszakai túrához szükség lesz rá
 • zseblámpa vagy fejlámpa, elemek hozzá – éjszakai túrához
 • diákigazolvány – az utazási és egyéb kedvezményeket csak ezzel tudják a gyerekek igénybe venni
 • személyi igazolvány és TAJ kártya – abban az esetben, ha már van
 • szülői nyilatkozatot arról, hogy a nincs semmi fertőző betegsége a gyermeknek

Mi lehet még hasznos?

Az alábbi eszközök nem nélkülözhetetlenek a tábori élethez, de ha van otthon belőlük, a táborozó biztos hasznát veszi.

 • fényképezőgép
 • hangszerek – kézben, táskában könnyen hordozható tábori zenéléshez, énekléshez – a zongorára biztosan nem lesz szükség
 • határozókönyvek, zsebhatározók – ceruzával írják bele a tulajdonos nevét!
 • sporteszközök
 • kisméretű halászháló
 • nagyító
 • távcső
 • gyűjtőtégelyek, dobozok – növények, állatok gyűjtéséhez
 • köpeny (agyagozáshoz, kézművességhez)
 • kötény (lepénysütéshez)
 • szúnyog és kullancsriasztó
 • kertész kesztyű
 • tájoló, iránytű

Mit ne hozzon magával a táborozó?

Az alábbi eszközökre biztosan nem lesz szükség a tábor ideje alatt, ezért ezeket ne pakoljuk be a hátizsákba, vagy ha bepakoljuk, fogadjuk el, hogy a táborvezetők korlátozhatják ezek használatát.

 • mobiltelefon – Hozni lehet, de begyűjtjük a tábor elején. Mobiltelefonálásra, külön időpontot biztosítunk minden nap. Mobil helyett saját közösséggel jobban érezheti magát.
 • egyéb elektronikus eszközök – MP3 lejátszó, iPhone stb.
 • szintetikus üdítők, élelmiszerek – A főétkezések között mindig találunk alkalmat friss gyümölcsök, egyéb helyi finomságok fogyasztására, ezért nincs szükség extra bolti nassolnivaló bepakolására. Mindemellett otthon közösen készített jól elálló házi süteményeket, kekszeket szívesen fogadunk.
 • a háziállatokat is hagyjuk otthon